Radio Gdańsk z letnią ramówką na antenie: więcej muzyki i programów w plenerze
W poniedziałek Radio Gdańsk rozpoczęło emisję swojej letniej ramówki. Jej hasło, podobnie jak w latach ubiegłych, to „Muzyczne Lato z Radiem Gdańsk”. Głównym punktem nowego rozkładu jest audycja o takim samym tytule, nadawana w każdy piątek i sobotę z mobilnego studia rozgłośni, zlokalizowanego w różnych miejscowościach Pomorza.
Wyjazdowe, kilkugodzinne audycje z turystycznie atrakcyjnych miejsc Pomorza ruszyły już 18 czerwca. Ich celem jest zarówno pokazanie urody pomorskich miejscowości, jak i udokumentowanie aktywności żyjących tam osób i działających instytucji. Dziennikarze Radia Gdańsk odwiedzili już Skarszewy, Gdynię i Stegnę. W kolejne weekendy rozgłośnia ze swoim mobilnym studiem odwiedzi Starogard Gdański, Szemud, Żukowo, Rumię, Gniewino, Jastarnię, Kartuzy, Żelistrzewo, Chmielno, Sztum, Kościerzynę, Cedry Wielkie, Ustkę, Pruszcz Gdański, Słupsk, Tczew, Hel i Suchy Dąb.
– To dwadzieścia miejscowości z Kaszub, Kociewia, Żuław i Ziemi Słupskiej, swoista panorama regionu. W większości to małe i średnie ośrodki, często niedoceniane. My chcemy pokazać, że mają swoją wartość, są atrakcyjne nie tylko latem, ale przez cały rok – komentuje prezes Radia Gdańsk, Adam Chmielecki. - W ten sposób nie tylko informujemy o życiu lokalnych społeczności, ale też pokazujemy potencjał regionu, jego kulturę. W tym kontekście nasza letnia akcja wpisuje się w szerszą strategię rozwoju regionalnego, którą realizujemy od kilku lat, w ramach której m.in. wprowadziliśmy do ramówki nowe audycje regionalne, utworzyliśmy redakcję kaszubską, a niedawno otworzyliśmy nowe studia rozgłośni w Kościerzynie i Starogardzie Gdańskim - dodaje prezes Chmielecki.
Poszukiwania „Pomorskiego przysmaku”
Na antenę trafia znów letnia audycja „Muzyczne Lato z Radiem Gdańsk”, której można słuchać w piątki w godz. 12–16 oraz w soboty w godz. 12–14. W piątkowych wydaniach audycji rozgłośnia będzie przedstawiać też kolejnych kandydatów do miana „Pomorskiego Przysmaku”.
W ubiegłym roku Radio Gdańsk zorganizowało pierwszą edycję tego projektu, promującego regionalne dziedzictwo kulinarne. Na stole znalazły się wówczas m.in. kociewskie kręgle, usteckie krówki czy młodzowy kuch, a także „gdyńska rybka” z ciasta gofrowego. W tym roku tematem wakacyjnych podróży kulinarnych Radia Gdańsk nie będzie konkretny smak czy produkt, lecz sposób konserwowania.
Podobnie jak w ubiegłym roku, dziennikarce Ewelinie Potockiej (na zdjęciu powyżej - z lewej; na co dzień prowadząca audycję kulinarną „Gotuj się na weekend”) towarzyszą kulinarni eksperci. W tej edycji są to: Urszula Sobiecka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Niestępowo oraz Sławomir Miotk, kucharz z niezwykle bogatym doświadczeniem, miłością do kuchni tradycyjnej i pasją do nowoczesnej.
Typowo wakacyjne audycje
W letniej ramówce debiutują też nowe programy. W poniedziałki częścią audycji „Głos pracownika” będzie blok „Wakacyjna praca”. W lipcu od poniedziałku do środy rozgłośnia będzie także relacjonować rowerową wyprawę po Kociewiu swojego dziennikarza - Włodzimierza Raszkiewicza.
Kociewie będzie również zbiorowym bohaterem audycji „Kociewskie tajemnice” autorstwa Magdy Szpiner (emisja w czwartki w godz. 13-14). W piątki po godz. 17.30 na antenie pojawi się audycja „We dwoje, czyli gdzie na randkę” Alicji Samolewicz.
Dołącz do dyskusji: Radio Gdańsk z letnią ramówką na antenie: więcej muzyki i programów w plenerze
Radio Gdańsk jak i tvp Gdańsk spadło na psy. Kiedyś jakoś dało się słuchać i oglądać te media regionalne a teraz jak dla mnie są zbędne