W piwach regionalnych najbardziej cenione smak i różnorodność
Konsumenci piw regionalnych najbardziej cenią ich smak oraz różnorodność. Większość z nich deklaruje, że fakt spożywania piw regionalnych spowodował, że rzadziej pija piwa dużych koncernów lub w ogóle przestali je kupować - wynika z badania ARC Rynek i Opinia.
Najczęściej wybieranym piwem wśród smakoszy piw regionalnych jest piwo jasne pełne (60 proc.), zaś sam trunek wypijany jest przez większość konsumentów raz lub kilka razy w tygodniu w zaciszu domowym.
Piwa regionalne najczęściej piją osoby młode (18-34 lat), bezdzietne i pozostające w stałych związkach. Konsumentami piw regionalnych są w zdecydowanej większości osoby aktywne zawodowo, z wykształceniem średnim lub wyższym.
Piwa regionalne najczęściej konsumenci kupują w hipermarketach, sklepach osiedlowych oraz specjalistycznych sklepach z alkoholami. W przeciwieństwie do piw dużych koncernów, piwa regionalne znacznie rzadziej kupowane są w sklepach nocnych, na stacjach benzynowych i restauracjach.
Ponad połowa (52 proc.) osób pijących przynajmniej raz w miesiącu piwa regionalne przyznaje, że rzadziej sięga po piwa dużych koncernów lub w ogóle nie korzysta z ich oferty.
Badanie przeprowadzone w dniach: 20.10.2011 – 4.11.2011. Próba: N=1000 (respondenci – mieszkańcy dużych miast, którzy przynajmniej raz w miesiącu spożywają piwa regionalne).
Dołącz do dyskusji: W piwach regionalnych najbardziej cenione smak i różnorodność