Instytut straszy dużymi podwyżkami cen żywności
Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowejoceniają, że w II kwartale dynamika cen żywności może być zbliżonado poziomu z I kwartału, kiedy to wniosła 7 proc. rdr wg GUS.
"Ocenia się, że w II kwartale br. dynamika cen żywności będziezbliżona do notowanej w trzech pierwszych miesiącach br. Do nowychzbiorów może się utrzymać zwyżkowa tendencja cen produktówroślinnych (owoców, warzyw, artykułów zbożowych, tłuszczówroślinnych), przy dalszej redukcji cen masła, serów dojrzewającychi cukru" - napisali eksperci IERIGŻ w majowym raporcie.
"Możliwe jest przyspieszenie dynamiki wzrostu cen mięsa, w tymzwłaszcza wieprzowego wskutek zmniejszenia produkcji i opłacalnościimportu. Nie przewiduje się istotnych zmian popytu na żywność zuwagi na spodziewany wzrost wynagrodzeń i pozytywne tendencje narynku pracy" - napisali.
Według oceny ekspertów IERiGŻ w kwietniu na rynku zbóżdominowały oczekiwania na obniżki cen pod wpływem dobrych prognozco do przyszłych zbiorów i większej oferty tańszych zbóż zimportu.
"Wobec wysokich cen zbóż w krajowych ofertach zmalały obrotyzbożami. Można oczekiwać, że wraz ze zbliżaniem się do końcaprzednówka zacznie zwiększać się podaż zbóż od krajowych dostawców,którzy będą chcieli sprzedać przechowywane zboże przed nowymizbiorami. W tej sytuacji spadkowe tendencje cen mogą się nasilić,ale do nowych zbiorów ceny zbóż będą wysokie" - napisano wraporcie.
Z oceny ekspertów IERiGŻ podwyżki cen żywności przestały byćczynnikiem inflacjogennym.
"Jeśli obecne prognozy zapowiadające dobre zbiory zbóż i innychziemiopłodów sprawdzą się, może nawet nastąpić odwrócenietendencji, a żywność relatywnie nie zdrożeje, mimo spodziewanychpodwyżek cen mięsa" - napisano.
W kwietniu 2008 r. w porównaniu z marcem wzrosła cena skupuwszystkich warzyw ze zbiorów ubiegłorocznych zarówno dobezpośredniego spożycia, jak i do przetwórstwa oraz przeznaczonychna eksport.
W kwietniu 2008 r. ceny hurtowe wszystkich owoców były wyższeniż w miesiącu poprzednim (poza bananami i winogronami), anajbardziej wzrosły ceny hurtowe cytryn (o 11 proc.). Wyższe niż wmarcu 2008 r. były ceny oferowane za jabłka przez firmy eksportowe(o 8 proc.) i spółdzielnie ogrodnicze (o 6 proc.). O 26 proc.obniżyły się ceny skupu jabłek kierowanych do przetwórstwa.
Dołącz do dyskusji: Instytut straszy dużymi podwyżkami cen żywności