Lubimy eksperymentować w kuchni
Młodzi warszawiacy lubią eksperymentować w kuchni - pokazałybadania przeprowadzone przez TNS OBOP.
Wśród zbadanych przez TNS OBOP aż 82 %, niezależnie od wieku idochodu gospodarstwa domowego, przygotowuje posiłki sobie lubrodzinie. Istotnie częściej niż ogół "gotujących", posiłkiprzygotowują kobiety, osoby pozostające w związkach oraz wdowcy iwdowy. W grupie osób, które nie gotują, częściej lokują sięmężczyźni, osoby w wieku 15-29 lat, single oraz osoby zwykształceniem podstawowym.
Co ciekawe, ponad połowa ankietowanych osób w grupie "gotującychi sporządzających posiłki", zwykle stara się przygotować coś nowegoi eksperymentuje w kuchni. Statystycznie istotnie częściej są toosoby młode (15-29 lat), single oraz osoby z wykształceniem wyższymi licencjatem. Tradycyjna kuchnia i sprawdzone potrawy to domenaosób w wieku powyżej 60 lat oraz wdowców i wdów. W badanej grupieten styl preferuje nieco ponad 1/3 ankietowanych.
Aż 74% ankietowanych przyznaje, że korzysta z gotowych dań lubpółproduktów, czyli takich, które można kupić w sklepie, a któreprzed spożyciem wystarczy tylko podgrzać lub zalać wodą. Tylko coczwarty ankietowany nigdy nie sięga po wspomniane produkty.Ankietowani średnio przeznaczają na żywienie i zakup artykułówspożywczych 33,5% swojego budżetu.
Co czwarty ankietowany jada w restauracji przynajmniej raz wtygodniu. Częściej są to mężczyźni, osoby w wieku 15-29, single,osoby z wykształceniem wyższym i licencjatem oraz o dochodzie nettow gospodarstwie domowym 3 tys. zł i więcej. To specyficzna grupaosób, które gros wolnego czasu spędzają w towarzystwie znajomych -komentuje Mariola Piszczatowska - A restauracje, puby, kluby todobre miejsca do tego typu spotkań. Nie bez znaczenia jest teżzasób portfela, którym dysponują - dodaje.
Tylko nieliczni nigdy nie jedli w restauracji (5%). Częściej są to osoby w wieku 50-59, z wykształceniem średnim ipomaturalnym.
* Informacje o badaniu: badanie przeprowadził TNS OBOP w dniach15-17.06.2007 roku. Próba: osoby w wieku 15 lat i powyżej,zainteresowane imprezą Smak Warszawy (N=1001).
Dołącz do dyskusji: Lubimy eksperymentować w kuchni