Związek obecny w kawie poprawia zdolności poznawcze
Trygonelina, roślinny alkaloid obecny m.in. w kawie, nasionach kozieradki i rzodkiewce, poprawia zdolności poznawcze, w tym pamięciowe – wynika z badań japońskich, które publikuje pismo „Geroscience”.
Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Tsukubie, którzy sprawdzali wpływ trygoneliny na zdolności pamięciowe i procesy uczenia się u myszy ze szczepu SAMP8, cechującego się przyspieszonymi procesami starzenia się organizmu, w tym mózgu.
Myszy z grupy doświadczalnej przez 30 dni otrzymywały trygonelinę, a następnie porównywano ich zdolności uczenia się i zapamiętywania drogi do platformy w tzw. labiryncie wodnym Morrisa z myszami z grupy kontrolnej. Labirynt wodny Morrisa jest to basen wypełniony wodą, w którym umieszczona jest platforma, na którą gryzonie mogą się wspinać. Zwierzęta uczą się rozpoznawać drogę do niej na podstawie różnych wskaźników w basenie, dlatego za każdym razem drogę do platformy powinny pokonywać szybciej.
Naukowcy zaobserwowali, że u myszy, które otrzymywały trygonelinę, odnotowano znaczną poprawę procesów uczenia się i zapamiętywania drogi w labiryncie w porównaniu z grupą, której nie podawano tek substancji.
Aby sprawdzić molekularne mechanizmy będące podłożem tego zjawiska, badacze przeanalizowali również cały tzw. transkryptom (wszystkie cząsteczki mRNA zawierające informację o białkach zakodowanych w DNA) obecny w komórkach hipokampa – struktury biorącej udział w procesach pamięciowych. Okazało się, że trygonelina miała wpływ na procesy powiązane z rozwojem układu nerwowego, na czynność mitochondriów w komórkach oraz wytwarzania przez nie energii, na procesy zapalne, na uwalnianie neuroprzekaźników, jak również na proces autofagii (proces usuwania zbędnych lub uszkodzonych cząsteczek, organelli czy patogenów).
Trygonelina hamuje procesy zapalne w układzie nerwowym
Dodatkowo naukowcy wykazali, że trygonelina hamuje procesy zapalne w układzie nerwowym.
Analiza ilościowa potwierdziła, że pod wpływem trygoneliny poziom białek zapalnych, tj. TNF-alfa oraz interleukiny 6 (IL-6) znacznie spadał, a poziom neuroprzekaźników, takich jak dopamina, noradrenalina i serotonina znacznie wzrastał w hipokampie.
Zdaniem badaczy wyniki ich eksperymentów wskazują, że trygonelina jest skuteczna w prewencji związanego z wiekiem pogorszenia zdolności poznawczych i może przyczyniać się do ich poprawy.
Dołącz do dyskusji: Związek obecny w kawie poprawia zdolności poznawcze