SzukajSzukaj
dołącz do nasFacebookGoogleLinkedinTwitter

Polacy o polskiej kuchni: słona, ziołowa i kwaśna

Według Polaków kuchnia polska ma smak słony, a typowe polskie potrawy to m.in. bigos, żurek i kotlety schabowe – wynika z badania Kantar TNS.

fot. Shutterstock.comfot. Shutterstock.com

Zapytani o to, jakie smaki i przyprawy kojarzone są z kuchnią polską, respondenci wskazali smak słony (49%), ziołowy (44%) i kwaśny (39%).

Według badanych przyprawy kojarzone z tradycyjną kuchnią polską to: czosnek (52%), pieprz (36%), chrzan (33%), pietruszka (32%), majeranek (32%) i koperek (29%).

Rzadko wskazywane były natomiast takie przyprawy jak szafran, imbir, goździki, gałka muszkatołowa czy cynamon (od 1 do 3%).

Za potrawy typowo polskie i niezapożyczone z innych krajów badani uznają bigos (94%), kapuśniak (86%), kaszankę (85%), żurek (85%) i kotlet schabowy (83%).

W badaniu zapytano również, czym Polacy poczęstowaliby gości z zagranicy, aby pokazać im smak kuchni polskiej. Badani wskazali dania, które najbardziej lubią – pierogi (40%), bigos (34%) i sernik (34%). Jednak nie są to, poza bigosem, potrawy uważane za najbardziej charakterystyczne dla kuchni polskiej.

Polacy regularnie jadają polskie dania w swoich domach, przygotowane samodzielnie lub przez bliskich – 75% respondentów jada tak co najmniej kilka razy w tygodniu. Widoczne są jednak pewne różnice ze względu na miejsce zamieszkania – mieszkańcy dużych miast rzadziej niż pozostali jadają polskie dania we własnych domach. W gościnie – u rodziny lub znajomych – jada 69% badanych, kilka razy w miesiącu lub rzadziej. Natomiast poza domem – w restauracji lub innym lokalu gastronomicznym – 58% badanych jada polskie dania raz w miesiącu lub rzadziej.

W badaniu zapytano również o to, czy Polacy zwracają uwagę, aby produkty spożywcze pochodziły z Polski. Respondenci najczęściej zwracają uwagę na rodzime pochodzenie pieczywa (85%), rzadziej mięs i wędlin, nabiału i warzyw (od 82% do 83%). Najmłodsi badani (w wieku 18-24 lata) przykładają wyraźnie mniejszą wagę niż pozostali do pochodzenia kupowanych produktów spożywczych.

Wyniki wskazują, że Polacy nie postrzegają siebie jako narodu szczególnie ceniącego i pielęgnującego kuchnię narodową. Za większych patriotów kulinarnych wskazują Włochów, Japończyków, Francuzów, Chińczyków czy Greków. Na postrzeganie patriotyzmu kulinarnego wpływ ma płeć i wiek. Kobiety i osoby młodsze w większym stopniu niż mężczyźni i osoby starsze postrzegają Polaków jako ceniących własną kuchnię narodową.

Badanie "Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?" zostało przeprowadzone przez Kantar TNS na zlecenie Makro Polska, na potrzeby programu Polskie Skarby Kulinarne, w lutym 2018 r., metodą CAWI (bezpośredni wywiad prowadzony drogą internetową wspomagany komputerowo), na reprezentatywnej pod względem wieku, płci i miejsca zamieszkania próbie 1000 panelistów – użytkowników internetu w wieku 18-65 lat.

Dołącz do dyskusji: Polacy o polskiej kuchni: słona, ziołowa i kwaśna

1 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiekz postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
a
bo ci "Polacy" tak bardzo znają polską kuchnię....
odpowiedź