Magda Gessler napisała książkę "151 Najlepszych Restauracji i Hoteli w Polsce"
Magda Gessler napisała kolejny przewodnik kulinarny po Polsce. Tym razem zabiera czytelników do 151 najlepszych rodzimych hoteli i restauracji. Restauratorka szczególnie mocno rekomenduje firmy rodzinne, które odznaczają się wyjątkowym klimatem i podejściem do gości.

Nowa książka Magdy Gessler to efekt blisko czterech lat kulinarnych podróży po Polsce. Restauratorka twierdzi, że od czasu, gdy zaczęła pracę przy programie „Kuchenne Rewolucje” przejechała ponad 300 tys. kilometrów, a w ciągu każdego roku 220 nocy spędza w hotelach. Dzięki tym podróżom odkryła niezwykłe hotele i restauracje, zachwycające nie tylko wspaniałą kuchnią, lecz także ciekawą lokalizacją i rodzinną wręcz dbałością o gości. Te, które wywarły na niej największe wrażenie, opisała w książce „151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce”.
– Jest to książka robiona absolutnie subiektywnie, nikt ode mnie niczego nie chciał, to ja chcę zaproponować nam i naszym gościom, którzy przyjeżdżają do Polski, taką Polskę, o której bardzo mało osób wie. Ponieważ znamy sieciówki, znamy duże hotele, a tu chodzi o hotele prowadzone przez polskie rodziny – mówi Magda Gessler.
Restauratorka uważa, że Polska jest pełna takich wyjątkowych miejsc, które mogą śmiało konkurować z najlepszymi światowymi markami. Wiele z nich to właśnie firmy rodzinne, prowadzone z pasją i oddaniem. Zwraca uwagę, że w osiągnięciu sukcesu środki finansowe są tylko jednym z elementów, równie ważny jest talent, pasja i zaangażowanie.
– Oczywiście, żeby taki hotel się udał, pieniądze są bardzo ważne, ale najważniejsze jest to, czy się kocha ludzi i czy robi się dla nich coś nadzwyczajnego. Żeby mieć hotel lub restaurację, trzeba lubić ludzi. I w tych miejscach, tak mi się wydaj, spotkają się państwo z ogromną sympatią – mówi Magda Gessler.
Restauratorka jest wielką miłośniczką rodzinnych hoteli i restauracji, jej zdaniem mają one wyjątkowy klimat. W czasie licznych podróży po świecie wielokrotnie gościła w tego typu miejscach, a do jej ulubionych należy położony w okolicach Toronto Hotel Langdon Hall, który należy do sieci Relais & Châteaux. Jej zdaniem jest to przykład idealnie prowadzonego hotelu – zarządza nim rodzina, dzięki czemu zachował przytulną i swojską atmosferę mimo przynależności do dużej sieci.
– Jak się do nich wchodzi, to czuje się człowieka w domu, są dwa psy – owczarki berneńskie, jest kominek, który ciągle płonie. Jest cudowna jadalnia, ogromnie sympatyczne podejście do gości kelnerów i menadżerów. Miejsce nie ma ani jeziora, ani rzeki, ani gór, to jest tylko to miejsce i ogromny park, basen, ogród i zielarnia, gdzie są wszystkie zioła i owoce, które później przychodzą na stół – mówi Magda Gessler.
„151 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce” to szósta książka jednej z najbardziej znanych polskich restauratorek. Magda Gessler napisała również m.in. „Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler”, „Kocham gotować. Magdy Gessler przepis na życie” oraz „Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny”.
Dołącz do dyskusji: Magda Gessler napisała książkę "151 Najlepszych Restauracji i Hoteli w Polsce"
Przejechała 300000 km w 4 lata licząc w Polsce przeciętną 60 km/godz spędziła w aucie 5000 godzin
czyli 1200 godzin / rok tylko jadąc 100 dni w roku przez 12 godzin na dobę gdzie czas na pisanie książek
na TV na gotowanie ,i na kłamstwa w prasie ?
Do św.Piotra w niebie zgłasza się rzemieślnik ,ile ty masz lat pyta Piotr 80 odpowiada on,Piotr na to ja mam tu twoje raporty ponad godzin które kazałeś sobie zapłacić i z nich wynika że powinieneś mieć 150 lat