SzukajSzukaj
dołącz do nas Facebook Google Linkedin Twitter

Kupując produkty spożywcze patrzymy na cenę, skład - wartości odżywcze pomijamy

Większość Polaków podczas zakupów produktów spożywczych zwraca uwagę przede wszystkim na cenę, a pomija informacje o składzie i wartościach odżywczych - wynika z badania ARC Rynek i Opinia.

Badania wykazały, że Polacy coraz częściej przyglądają się opakowaniom produktów, które wkładają do swoich koszyków. Większość z nich jednak skupia swoją uwagę wyłącznie na informacjach o producencie, cenie i dacie ważności.

Większość Polaków uważa, że odżywia się zdrowo (70 proc.), jednak tylko co piąta osoba jest zdania, że najistotniejsze są informacje o wartościach odżywczych.

Jedynie niewielki odsetek Polaków wykorzystuje w planowaniu codziennych posiłków informacje na temat składników odżywczych, które dostępne są na etykietach.

Badania "Dylematy sklepowej półki 2011" zostały zainicjowane przez firmę Nestlé Polska i przeprowadzone przez ARC Rynek i Opinia drogą telefoniczną, na reprezentatywnej grupie Polaków w wieku od 18 do 65 roku życia.

Dołącz do dyskusji: Kupując produkty spożywcze patrzymy na cenę, skład - wartości odżywcze pomijamy

4 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
Recenzent
Dajcie spokój co wy za materiał zamieszczacie, jakie badania?
0 0
odpowiedź
User
ja
Będzie mnie stac na wybrzydzanie to bede patrzeć na skład. Za co mam kupować to niby zdrowe jedzenie? kraść albo głodować?
0 0
odpowiedź
User
olek
Jaka wartość odżywcza? I tak wszystko jest witaminizowane, spulchniane, utrwalane, farbowane, aromatyzowane, sterylizowane, rozcieńczane...
W bardzo wielu produktach jest syntetyczna witamina C, która w nadmiarze może powodować powstawanie kamieni nerkowych.
Tyle się mówi o azotanach i azotynach w warzywach, jakie to one są szkodliwe dla dzieci. A prawie wszystkie produkty mięsne są pompowane saletrami, czyli azotanami.
Jeść co nam smakuje albo na co nas stać i nie przejmować się składem. Jeśli komuś zależy to i tak poda na etykiecie nieprawdziwe informacje.
0 0
odpowiedź