Co trzeci konsument zwraca uwagę na zawartość glutenu, a co czwarty laktozy w żywności
33 proc. badanych zwraca uwagę na zawartość glutenu, a 26 proc. na zawartość laktozy w produktach - wynika z raportu Open Research na temat zdrowej żywności. Po tego typu produkty często sięga na zakupach prawie 70 proc. ankietowanych.

Ponad dwie trzecie konsumentów po zdrową żywność kupuje często lub bardzo często. 58 proc. deklaruje zaś, że nabyć można ją łatwo lub bardzo łatwo - wynika z badania Open Research.
Zdecydowana większość respondentów nie zwraca uwagi na zawartość laktozy (68 proc.) lub glutenu (62 proc.) przy wyborze produktów spożywczych. Na obecność laktozy w produktach koncentruje się co trzeci ankietowany, a glutenu – co czwarty. Alergie pokarmowe w badaniu zadeklarowało jedynie 8,7 proc. osób.
Badani zostali również zapytani, z czym kojarzą pojęcie „zdrowa żywność”. Najwięcej badanych (41 proc.) odpowiedziało, że z brakiem sztucznych dodatków, 30 proc. wskazało na „świeże produkty”, a „żywność mało przetworzona” miała o jeden pkt. proc. odpowiedzi mniej. Tylko 4 proc. respondentów utożsamia zdrową żywność z produktami organicznymi i bez glutenu, co dziesiąty zaś uważa, zdrowe produkty mają etykietę „BIO”.
Badanie „Zdrowa żywność – zachowania zakupowe 2017” firmy Open Research zostało przeprowadzone metodą CAWI na zestandaryzowanej próbie N=827 osób. Respondentami w badaniu były osoby powyżej 15 lat, które samodzielnie dokonują zakupów. Badanie miało charakter ogólnopolski i zostało przeprowadzone w okresie marzec-kwiecień 2017.
Dołącz do dyskusji: Co trzeci konsument zwraca uwagę na zawartość glutenu, a co czwarty laktozy w żywności