Chrupiąca polewa czekoladowa (+ Przepis na bardzo proste ciasto z bakaliami)

vcore Data ostatniej zmiany: 2010-07-26 20:59:23

Chrupiąca polewa czekoladowa (+ Przepis na bardzo prost...

2010-07-22 22:27:46 - vcore

Jakaś sprawdzona receptura? A może po prostu rozpuścić kostkę czekolady?

Często, szczególnie w wakacje nad morzem trafić można na stoiska z gdzie oferowane są lody włoskie w
polewie czekoladowej, pani po ?ukręceniu? loda macza go w płynnej polewie (wcale nie jest gęsta) a
ta w kilka chwil zastyga, i tworzy bardzo chrupiącą skorupę, coś al'a lody Magnum.

Parę dni temu upiekłem swoje pierwsze ciasto, i dziś ponownie, ale brakło mi do niego jakiejś polewy
- więc rozpuściłem 1 szklankę kakao ?Kubuś? z odrobiną margaryny i paroma łyżkami mleczka do kawy
(Bez przepisu, samowolka) ale owa polewa nawet po zastygnięciu ma konsystencję gęstej marmolady,
jest po prostu kleista - a nie to chciałem osiągnąc? Marzy mi się mięciutkie i puszyste ciasto w
polewie która będzie trzaskała pod zębami jak kra na kałuży pod butem?

Przy okazji podam przepis na w/w ciasto, przygotowanie to mniej niż 10 minut (wyłączając oczywiście
pieczenie), bo wyszło mi całkiem dobre (co niektórzy sądzą że zajebiste), choć wszystkie składniki
dodawałem na oko:

4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju (ale ja używam oliwy z pestek winogron)
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka bakalii
2 łyżki miodu
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej
konsystencji, dodajemy olej lub oliwę, proszek do pieczenia, a następnie pokrojone drobniutko
bakalie (ja używam mieszanki: suszonych gruszek, jabłek, rodzynek, śliwek, moreli i odrobinę
orzechów ziemnych) oraz 2 łyżki miodu, to wszystko oczywiście dokładnie mieszamy, i wylewamy do
formy typu ?Keksówka? a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 40-50minut
(trzeba sprawdzać)



Re: Chrupiąca polewa czekoladowa (+ Przepis na bardzo p...

2010-07-23 08:15:08 - Tomasz Stafiński

vcore wrote:
> Jakaś sprawdzona receptura? A może po prostu rozpuścić kostkę
> czekolady?

Rozpuszczenie tabliczki twardej, gorzkiej, prawdziwej czekolady to
najlepszy sposób. Tylko rozpuszczaj na parze w jakiejś metalowej
miseczce do momentu gdy roztopi się całość i natychmiast zdejm z ognia.
Jeśli przetrzymasz zbyt długo to porobią się grudki i potem dobrze nie
zastygnie. I niech Cię ręka boska broni używać gotowych polew w
torebkach - toto nie ma żadnego smaku.

Pozdrawiam,
--
Jenot



Re: Chrupiąca polewa czekoladowa (+ Przepis na bardzo p...

2010-07-24 21:53:31 - Stokrotka

> Rozpuszczenie tabliczki twardej, gorzkiej, prawdziwej czekolady to
> najlepszy sposób.
Nie prawda:
źle się rozpuszcza,
wyłazi twarda, łamiąca się pod nożem, nie kusząca się odpowiednio,
po prostu nie da się jej pokroić na cieście zwłaszcza miekkim (sernik na
zimno itp).

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl





Re: Chrupi?ca polewa czekoladowa (+ Przepis na bardzo p...

2010-07-25 08:44:13 - Tomasz Stafiński

Stokrotka wrote:
>> Rozpuszczenie tabliczki twardej, gorzkiej, prawdziwej czekolady to
>> najlepszy spos?b.
> Nie prawda:
> ?le siÍ rozpuszcza,
> wy?azi twarda, ?ami?ca siÍ pod no?em, nie kusz?ca siÍ odpowiednio,
> po prostu nie da siÍ jej pokroi? na cie?cie zw?aszcza miekkim (sernik
> na
> zimno itp).
No ale zaraz, to ma być chrupiąca czy nie? Ja np. Na sernik robię
właśnie z gorzkiej czekolady i owszem, odkruszają się małe fragmenty
przy krojeniu ale o to mi właśnie chodzi. Albo będzie chrupiąca, albo
będzie się łatwo kroić.

Pozdrawiam,
--
Jenot



Re: Chrupi?ca polewa czekoladowa (+ Przepis na bardzo p...

2010-07-25 20:25:27 - Stokrotka

> No ale zaraz, to ma być chrupiąca czy nie?

Ma być smaczna i apetyczna,
żeby była apetyczna nie może się ciągnąć,
bo po pokrojeniu nie wygląda świeżo.

>...Albo będzie chrupiąca, albo
> będzie się łatwo kroić.

Nie prawda, polewa z jakiegoś kupnego gotowca (proszek w pudełku)
spełaniała oba warunki naraz.


--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl





Re: Chrupi?ca polewa czekoladowa (+ Przepis na bardzo p...

2010-07-26 08:39:32 - Tomasz Stafiński

Stokrotka wrote:
> Nie prawda, polewa z jakiego? kupnego gotowca (proszek w pude?ku)
> spe?ania?a oba warunki naraz.

No tak, tylko polewa w proszku nie spełnia podstawowego warunku - smaku.
Podobnie jak polewy w torebkach do rozpuszczenia w gorącej wodzie. Ja
jak chcę, żeby polewa lepiej się kroiła to robię z kakao, klarowanego
masła i cukru. No niestety nie jest tak krucha jak z czekolady.

Pozdrawiam,
--
Jenot



Re: Chrupi?ca polewa czekoladowa (+ Przepis na bardzo p...

2010-07-26 20:59:23 - Stokrotka



> No tak, tylko polewa w proszku nie spełnia podstawowego warunku - smaku.
I cena, i skład też mi się nie podoba.

Być może należy dodać masła/śmietany lub wziąć czekoladę
mleczną/śmietankową.
Ale ja nie umiem.

--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS