KOLACJA
2010-07-22 20:30:16 - Panslavista
ziemniaczane, ale znacznie prostsze i zdrowsze. Ziemniaki z obiadu lub
specjalnie ugotowane - można w mundurkach - po obraniu i ugotowaniu trzeba
pokroić na wygodne kąski. i zalać gęstą prawdziwą śmietną - najlepiej od
krów rasy czerwonej polskiej i to pasionych na łąkach Beskidu Niskiego.
Swojska śmietana jest niehomogenizowana, nie przypomina zbełtanego sera i
mleka w proszku w jednym.
Inne kolacyjne jedzenie z taką śmietaną to chleb w kromkach pokrojony w
paski wzdłuż kromki. Taki pasek zanurza się w śmietanie i delektuje się
smakiem...
Re: KOLACJA
2010-07-22 21:22:48 - Ikselka
> Pokazywano przed chwilą Kartofeln Salat w TV. Jadałem oczywiście sałatki
> ziemniaczane, ale znacznie prostsze i zdrowsze. Ziemniaki z obiadu lub
> specjalnie ugotowane - można w mundurkach - po obraniu i ugotowaniu trzeba
> pokroić na wygodne kąski. i zalać gęstą prawdziwą śmietną - najlepiej od
> krów rasy czerwonej polskiej i to pasionych na łąkach Beskidu Niskiego.
> Swojska śmietana jest niehomogenizowana, nie przypomina zbełtanego sera i
> mleka w proszku w jednym.
Moja kartoffeln salat:
- ziemniaki w mundurkach (1 kg) ugotowane na półtwardo, obrane, pokrojone
- pół szklanki bulionu
- poł szklanki winegretu (oliwa, biały ocet winny dobry)
- pieprz zielony grubo zmielony, dużo
- kapary marynowane (zamiast ogórków)
- oliwki czarne pokrojone (zamiast reszty ogórków)
- sól, cukier do smaku
- pokrojona dosyć drobno spora cebula sałatkowa
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
ZADNEJ ŚMIETANY!
> Inne kolacyjne jedzenie z taką śmietaną to chleb w kromkach pokrojony w
> paski wzdłuż kromki. Taki pasek zanurza się w śmietanie i delektuje się
> smakiem...
Grzanki, grzanki, grzanki. Z tą śmietaną albo z masłem czosnkowym i
pomidorem :-)
Re: KOLACJA
2010-07-22 21:54:49 - Jarosław Maria Pawlak
news:1mnnj6kph2nmi$.17mejrkehsh0y.dlg@40tude.net...
> Moja kartoffeln salat:
>
> - ziemniaki w mundurkach (1 kg) ugotowane na półtwardo, obrane, pokrojone
> - pół szklanki bulionu
> - poł szklanki winegretu (oliwa, biały ocet winny dobry)
ty chyba o zópie muwisz. Ale jutro zrobię to wg tego przepisu
zobaczę czy umierz gotować.
Re: KOLACJA
2010-07-23 12:34:26 - domin
>
> ty chyba o zópie muwisz. Ale jutro zrobię to wg tego przepisu
> zobaczę czy umierz gotować.
:O
Re: KOLACJA
2010-07-22 22:22:41 - Panslavista
news:1mnnj6kph2nmi$.17mejrkehsh0y.dlg@40tude.net...
Przepraszam za literówkę. Nie musiałaś mi jej wytykać, babsztylku.
Re: KOLACJA
2010-07-23 14:01:34 - Ikselka
> Ikselka
> news:1mnnj6kph2nmi$.17mejrkehsh0y.dlg@40tude.net...
>
> Przepraszam za literówkę. Nie musiałaś mi jej wytykać, babsztylku.
Nie musiałam i nie wytykałam.
Re: KOLACJA
2010-07-27 22:35:30 - zenek
> Pokazywano przed chwilą Kartofeln Salat w TV. Jadałem oczywiście sałatki
> ziemniaczane, ale znacznie prostsze i zdrowsze. Ziemniaki z obiadu lub
> specjalnie ugotowane - można w mundurkach - po obraniu i ugotowaniu trzeba
> pokroić na wygodne kąski. i zalać gęstą prawdziwą śmietną - najlepiej od
> krów rasy czerwonej polskiej i to pasionych na łąkach Beskidu Niskiego.
> Swojska śmietana jest niehomogenizowana, nie przypomina zbełtanego sera i
> mleka w proszku w jednym.
> Inne kolacyjne jedzenie z taką śmietaną to chleb w kromkach pokrojony w
> paski wzdłuż kromki. Taki pasek zanurza się w śmietanie i delektuje się
> smakiem...
>
>
Sorry winetou ale kolo kartofel salat to ten twoj wynalazek nigdy nie stal.
Kartofell salat to Ziemniary gotowane + majonez + rzo9dkiewka lub inne
warzywa ale nigdy smietana.
Re: KOLACJA
2010-07-27 22:48:01 - Ikselka
> W dniu 2010-07-22 20:30, Panslavista pisze:
>> Pokazywano przed chwilą Kartofeln Salat w TV. Jadałem oczywiście sałatki
>> ziemniaczane, ale znacznie prostsze i zdrowsze. Ziemniaki z obiadu lub
>> specjalnie ugotowane - można w mundurkach - po obraniu i ugotowaniu trzeba
>> pokroić na wygodne kąski. i zalać gęstą prawdziwą śmietną - najlepiej od
>> krów rasy czerwonej polskiej i to pasionych na łąkach Beskidu Niskiego.
>> Swojska śmietana jest niehomogenizowana, nie przypomina zbełtanego sera i
>> mleka w proszku w jednym.
>> Inne kolacyjne jedzenie z taką śmietaną to chleb w kromkach pokrojony w
>> paski wzdłuż kromki. Taki pasek zanurza się w śmietanie i delektuje się
>> smakiem...
>>
>>
>
> Sorry winetou ale kolo kartofel salat to ten twoj wynalazek nigdy nie stal.
> Kartofell salat to Ziemniary gotowane + majonez + rzo9dkiewka lub inne
> warzywa ale nigdy smietana.
I nigdy majonez :-)
Re: KOLACJA
2010-07-27 22:51:51 - zenek
> Dnia Tue, 27 Jul 2010 22:35:30 +0200, zenek napisał(a):
>
>> W dniu 2010-07-22 20:30, Panslavista pisze:
>>> Pokazywano przed chwilą Kartofeln Salat w TV. Jadałem oczywiście sałatki
>>> ziemniaczane, ale znacznie prostsze i zdrowsze. Ziemniaki z obiadu lub
>>> specjalnie ugotowane - można w mundurkach - po obraniu i ugotowaniu trzeba
>>> pokroić na wygodne kąski. i zalać gęstą prawdziwą śmietną - najlepiej od
>>> krów rasy czerwonej polskiej i to pasionych na łąkach Beskidu Niskiego.
>>> Swojska śmietana jest niehomogenizowana, nie przypomina zbełtanego sera i
>>> mleka w proszku w jednym.
>>> Inne kolacyjne jedzenie z taką śmietaną to chleb w kromkach pokrojony w
>>> paski wzdłuż kromki. Taki pasek zanurza się w śmietanie i delektuje się
>>> smakiem...
>>>
>>>
>>
>> Sorry winetou ale kolo kartofel salat to ten twoj wynalazek nigdy nie stal.
>> Kartofell salat to Ziemniary gotowane + majonez + rzo9dkiewka lub inne
>> warzywa ale nigdy smietana.
>
> I nigdy majonez :-)
>
Co ty pierdolisz mieszkalem na Bawarii 5 lat i nie mow mi prosze co to
jest Kartoffelsalat w polsce nawet ciezko znalezc kartofle do takiej
salatki bo wiekszosc w sklepach to gowno przemyslowe dla swin.
Re: KOLACJA
2010-07-27 23:17:02 - Ikselka
> W dniu 2010-07-27 22:48, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 27 Jul 2010 22:35:30 +0200, zenek napisał(a):
>>
>>> W dniu 2010-07-22 20:30, Panslavista pisze:
>>>> Pokazywano przed chwilą Kartofeln Salat w TV. Jadałem oczywiście sałatki
>>>> ziemniaczane, ale znacznie prostsze i zdrowsze. Ziemniaki z obiadu lub
>>>> specjalnie ugotowane - można w mundurkach - po obraniu i ugotowaniu trzeba
>>>> pokroić na wygodne kąski. i zalać gęstą prawdziwą śmietną - najlepiej od
>>>> krów rasy czerwonej polskiej i to pasionych na łąkach Beskidu Niskiego.
>>>> Swojska śmietana jest niehomogenizowana, nie przypomina zbełtanego sera i
>>>> mleka w proszku w jednym.
>>>> Inne kolacyjne jedzenie z taką śmietaną to chleb w kromkach pokrojony w
>>>> paski wzdłuż kromki. Taki pasek zanurza się w śmietanie i delektuje się
>>>> smakiem...
>>>>
>>>>
>>>
>>> Sorry winetou ale kolo kartofel salat to ten twoj wynalazek nigdy nie stal.
>>> Kartofell salat to Ziemniary gotowane + majonez + rzo9dkiewka lub inne
>>> warzywa ale nigdy smietana.
>>
>> I nigdy majonez :-)
>>
>
> Co ty pierdolisz mieszkalem na Bawarii 5 lat
Chyba za krótko tam mieszkałeś - nie umiesz kląć po bawarsku, a co dopiero
robić sałatkę :->
> i nie mow mi prosze co to
> jest Kartoffelsalat w polsce nawet ciezko znalezc kartofle do takiej
> salatki bo wiekszosc w sklepach to gowno przemyslowe dla swin.
Wystarczy kupować na targu, a nie w sklepie.
Re: KOLACJA
2010-07-28 03:43:30 - Panslavista
>W dniu 2010-07-27 22:48, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 27 Jul 2010 22:35:30 +0200, zenek napisał(a):
>>
>>> W dniu 2010-07-22 20:30, Panslavista pisze:
>>>> Pokazywano przed chwilą Kartofeln Salat w TV. Jadałem oczywiście
>>>> sałatki
>>>> ziemniaczane, ale znacznie prostsze i zdrowsze. Ziemniaki z obiadu lub
>>>> specjalnie ugotowane - można w mundurkach - po obraniu i ugotowaniu
>>>> trzeba
>>>> pokroić na wygodne kąski. i zalać gęstą prawdziwą śmietną - najlepiej
>>>> od
>>>> krów rasy czerwonej polskiej i to pasionych na łąkach Beskidu Niskiego.
>>>> Swojska śmietana jest niehomogenizowana, nie przypomina zbełtanego sera
>>>> i
>>>> mleka w proszku w jednym.
>>>> Inne kolacyjne jedzenie z taką śmietaną to chleb w kromkach
>>>> pokrojony w
>>>> paski wzdłuż kromki. Taki pasek zanurza się w śmietanie i delektuje się
>>>> smakiem...
>>>>
>>>>
>>>
>>> Sorry winetou ale kolo kartofel salat to ten twoj wynalazek nigdy nie
>>> stal.
>>> Kartofell salat to Ziemniary gotowane + majonez + rzo9dkiewka lub inne
>>> warzywa ale nigdy smietana.
>>
>> I nigdy majonez :-)
>>
>
>
> Co ty pierdolisz mieszkalem na Bawarii 5 lat i nie mow mi prosze co to
> jest Kartoffelsalat w polsce nawet ciezko znalezc kartofle do takiej
> salatki bo wiekszosc w sklepach to gowno przemyslowe dla swin.
A to dlatego Niemcy przyjeżdżają i wykupują!
Re: KOLACJA
2010-07-28 14:07:37 - zenek
> zenek
>> W dniu 2010-07-27 22:48, Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 27 Jul 2010 22:35:30 +0200, zenek napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2010-07-22 20:30, Panslavista pisze:
>>>>> Pokazywano przed chwilą Kartofeln Salat w TV. Jadałem oczywiście
>>>>> sałatki
>>>>> ziemniaczane, ale znacznie prostsze i zdrowsze. Ziemniaki z obiadu lub
>>>>> specjalnie ugotowane - można w mundurkach - po obraniu i ugotowaniu
>>>>> trzeba
>>>>> pokroić na wygodne kąski. i zalać gęstą prawdziwą śmietną - najlepiej
>>>>> od
>>>>> krów rasy czerwonej polskiej i to pasionych na łąkach Beskidu Niskiego.
>>>>> Swojska śmietana jest niehomogenizowana, nie przypomina zbełtanego sera
>>>>> i
>>>>> mleka w proszku w jednym.
>>>>> Inne kolacyjne jedzenie z taką śmietaną to chleb w kromkach
>>>>> pokrojony w
>>>>> paski wzdłuż kromki. Taki pasek zanurza się w śmietanie i delektuje się
>>>>> smakiem...
>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>> Sorry winetou ale kolo kartofel salat to ten twoj wynalazek nigdy nie
>>>> stal.
>>>> Kartofell salat to Ziemniary gotowane + majonez + rzo9dkiewka lub inne
>>>> warzywa ale nigdy smietana.
>>>
>>> I nigdy majonez :-)
>>>
>>
>>
>> Co ty pierdolisz mieszkalem na Bawarii 5 lat i nie mow mi prosze co to
>> jest Kartoffelsalat w polsce nawet ciezko znalezc kartofle do takiej
>> salatki bo wiekszosc w sklepach to gowno przemyslowe dla swin.
>
> A to dlatego Niemcy przyjeżdżają i wykupują!
>
>
Jacy Niemcy ?
To DDRowcy nie niemcy, oni sa jak swinie wszystko zjedza.
Re: KOLACJA
2010-07-28 09:15:12 - Misiek
Użytkownik Panslavista
news:4c488e3a$0$2602$65785112@news.neostrada.pl...
> Pokazywano przed chwilą Kartofeln Salat w TV. Jadałem oczywiście sałatki
> ziemniaczane, ale znacznie prostsze i zdrowsze. Ziemniaki z obiadu lub
> specjalnie ugotowane - można w mundurkach - po obraniu i ugotowaniu trzeba
> pokroić na wygodne kąski. i zalać gęstą prawdziwą śmietną - najlepiej od
> krów rasy czerwonej polskiej i to pasionych na łąkach Beskidu Niskiego.
> Swojska śmietana jest niehomogenizowana, nie przypomina zbełtanego sera i
> mleka w proszku w jednym.
> Inne kolacyjne jedzenie z taką śmietaną to chleb w kromkach pokrojony w
> paski wzdłuż kromki. Taki pasek zanurza się w śmietanie i delektuje się
> smakiem...
A co to ma wspolnego z Kartofelsalat?
Przepis - Niemiecka, tradycyjna Kartoffelsalat
Składniki
kartofle sałatkowe 1 kg(nie mączyste)
cebula pokrojona w drobną kostkę
ciepły bulion
olej albo oliwa
ocet
sól
pieprz
szczypiorek drobno pokrojony
Typowe dla niemieckiej sałatki kartoflanej jest, że i marynada i kartofle w
momencie łączenia, są ciepłe. Dopiero później, jak naciąga, to stygnie.
Z bulionu, oleju, octu i cebuli przygotować marynadę. Posolić, popieprzyć.
Kartofle ugotować w mundurach, obrać.
Ciepłe wkrajać do marynady w plasterkach albo w kostkę.
Posypać szczypiorkiem, wymieszać odstawić, żeby się przegryzło.
Inna szkoła powiada, że tylko tak i w tej kolejności:
kartofle po ugotowaniu tylko w plasterki kroić, posypać cebulą, posolić,
popieprzyć, dodać ocet, ciepły bulion - wymieszać, odstawić na godzinę.
Dodać olej, wymieszać, posypać szczypiorkiem.
Jeszcze inna szkoła, której kolejność czynności jest obojętna, dodaje jescze
w drobną kostką pokrojony, przesmażony boczek wędzony (bekon) i nie wstydzi
się dodać świeżego majeranku albo lubczyku.
Sałatka ziemniaczana - Kartoffelsalat
Składniki:
a.. 1 kg dobrych, nie rozwalających sie ziemniaków
b.. 1 łyżeczka kminku
c.. 2 średnie cebule
d.. 200 ml rosołku (może być z kostki)
e.. 100 ml octu (ja dałam jabłkowy)
f.. 100 ml oleju np. słonecznikowego lub z pestek winogron
g.. 2 wiązki szczypiorku
h.. 5 - 6 cienkich plasterków chudego boczku wędzonego
i.. sól, pieprz
Ziemniaki gotować w łupinach z kminkiem przez około 25 - 30 minut. Cebule
pokroić w małą kostkę. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w
plasterki, a potem posypać cebulą.
Rosół zagotować z połową octu i od razu - gorącym polać ziemniaki. Całość
przyprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie delikatnie wymieszać i
zostawić na 30 minut. Ja po tym czasie odlałam zbyt dużą ilość rosołu.
Boczek podsmażyć na patelni, pokroić na małe kawałki i dodać do sałatki.
Resztkę octu ubić z olejem na kremową masę, dodać połowę pokrojonego
szczypiorku i taką masą polać sałatkę. Resztką szczypiorku posypać sałatkę
przed podaniem.
Smacznego :-)
Kartoffelsalat
Kuchnia niemiecka jest niezwykle bogata i moze zaskoczyc nawet
najwybredniejsze gusta... kartoffelsalat ma wiele odpowiednikow i jesli
spodoba wam sie salatka to postram sie zdobyc smaki z kazdego Landu ;)
Tak przygotowane ziemniaki najlepiej smakuja z kotletem, pieczenia..
1 kg ziemniakow
1 cebula
szczypiorek
4-5 srednie ogorki konserwowe
szklanke cieplego bulionu rosolowego
3 lyzki oliwy z oliwek
3 lyzki octu winnego
pieprz sol do smaku
ziemniaki ugotowac w mundurkach (niektorzy do gotowania dodaja kminek)
gdy sie ugotuja (nie moga byc rozgotowane) obrac i pokroic w
plasterki.
Pokroic drobno cebule i ogorek konserwowy i wszystko razem zmieszac z
ziemniakami...DELIKATNIE!!
cieply bulion rosolowy polaczyc z olejem, przyprawic sola i pieprzem
na sam koniec dodac ocet winny i zalac tym ziemniaki z cebula i ogorkiem
oraz dodac szczypiorek (wazne aby w chwili laczenia skladniki byly cieple)
Odlozyc na 30 minut aby sie aromat byl lepszy
Kartoffelsalat
Składniki
a.. 1 kg ziemniaków
b.. 20 dag cebuli
c.. 100 ml bulionu drobiowego
d.. 5 łyżek oliwy
e.. łyżka octu z białego wina
f.. łyżeczka musztardy
g.. sok z cytryny
h.. sól, pieprz
Ziemniaki wyszorować, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować 15 minut, aż
będą lekko miękkie. Odcedzić, poczekać 5 minut, by nieco przestygły. Obrać
ze skóry i pokroić na plasterki. Cebule obrać i drobno posiekać.
Zagotować bulion z octem, musztardą i oliwą. Zdjąć z ognia, przyprawić solą
i pieprzem. Wlać sok z cytryny, dodać (najlepiej jeszcze ciepłe) ziemniaki,
wymieszać. Podawać do mięs i kiełbas.
Kartoffelsalat
(sałatka ziemniaczana)
Składniki:
a.. 1kg ziemniaków
b.. 50 g małych ogórków z octu
c.. 1 cebula drobno pokrojona
d.. 30 ml wody, lub lepiej rosołu
e.. 2 łyżki oleju
f.. 3 łyżki octu jabłkowego
g.. ewentualnie pietruszka
h.. 1 łyżeczka majeranku
i.. sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki gotować 20 minut w mundurkach, następnie włożyć do
bardzo zimnej wody na 5 minut.
Przygotować marynatę z wody (lub rosołu), drobno pokrojonej
i sparzonej cebuli, oleju, octu; dodać pietruszkę, majeranek, sól i pieprz.
Ziemniaki wyciągnąć z wody, obrać ze skórki (skórka powinna
bardzo lekko schodzić) i równo krojąc dodawać do marynaty. Pozostawić do
całkowitego ostygnięcia.
Ogórki pokroić drobno, dodać do sałaty. Całość wymieszać.
Kartoffelsalat jest w Niemczech często podawany do dań
mięsnych takich jak kotlet lub pieczeń. Można również podać ciepłe parówki,
mamy wówczas szybki obiad.
Smacznego
5 przepisow z 5 stron. NIgdzie nie ma nic o smietanie ani majonezie...
Re: KOLACJA
2010-07-28 12:04:19 - flower
news:4c4fd8fd$0$2594$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Sałatka ziemniaczana - Kartoffelsalat
> Składniki:
>
> a.. 1 kg dobrych, nie rozwalających sie ziemniaków
> d.. 200 ml rosołku (może być z kostki)
> e.. 100 ml octu (ja dałam jabłkowy)
> f.. 100 ml oleju np. słonecznikowego lub z pestek winogron
> Kartoffelsalat
>
> 1 kg ziemniakow
> szklanke cieplego bulionu rosolowego
> 3 lyzki oliwy z oliwek
> 3 lyzki octu winnego
>
> Kartoffelsalat
> Składniki
> a.. 1 kg ziemniaków
> c.. 100 ml bulionu drobiowego
> d.. 5 łyżek oliwy
> e.. łyżka octu z białego wina
>
> Kartoffelsalat
> (sałatka ziemniaczana)
> Składniki:
> a.. 1kg ziemniaków
> d.. 30 ml wody, lub lepiej rosołu
> e.. 2 łyżki oleju
> f.. 3 łyżki octu jabłkowego
Te proporcje oleju/octu/bulionu są z lekka schizfreniczne. Zwłaszcza ta
pierwsza mi wygląda podejrzanie - po pół szklanki octu i oleju.
--
Żałuj za dowcipy, synu!
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
Re: KOLACJA
2010-07-28 13:18:06 - Panslavista
news:4c500091$0$2599$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik Misiek
> news:4c4fd8fd$0$2594$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Sałatka ziemniaczana - Kartoffelsalat
>> Składniki:
>>
>> a.. 1 kg dobrych, nie rozwalających sie ziemniaków
>> d.. 200 ml rosołku (może być z kostki)
>> e.. 100 ml octu (ja dałam jabłkowy)
>> f.. 100 ml oleju np. słonecznikowego lub z pestek winogron
>
>> Kartoffelsalat
>>
>> 1 kg ziemniakow
>> szklanke cieplego bulionu rosolowego
>> 3 lyzki oliwy z oliwek
>> 3 lyzki octu winnego
>
>>
>> Kartoffelsalat
>> Składniki
>> a.. 1 kg ziemniaków
>> c.. 100 ml bulionu drobiowego
>> d.. 5 łyżek oliwy
>> e.. łyżka octu z białego wina
>
>>
>> Kartoffelsalat
>> (sałatka ziemniaczana)
>> Składniki:
>> a.. 1kg ziemniaków
>> d.. 30 ml wody, lub lepiej rosołu
>> e.. 2 łyżki oleju
>> f.. 3 łyżki octu jabłkowego
>
> Te proporcje oleju/octu/bulionu są z lekka schizfreniczne. Zwłaszcza ta
> pierwsza mi wygląda podejrzanie - po pół szklanki octu i oleju.
Bo to są octy 4-5%...
Re: KOLACJA
2010-07-28 13:50:52 - Misiek
Użytkownik flower
news:4c500091$0$2599$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik Misiek
> news:4c4fd8fd$0$2594$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Sałatka ziemniaczana - Kartoffelsalat
>> Składniki:
>>
>> a.. 1 kg dobrych, nie rozwalających sie ziemniaków
>> d.. 200 ml rosołku (może być z kostki)
>> e.. 100 ml octu (ja dałam jabłkowy)
>> f.. 100 ml oleju np. słonecznikowego lub z pestek winogron
>
>> Kartoffelsalat
>>
>> 1 kg ziemniakow
>> szklanke cieplego bulionu rosolowego
>> 3 lyzki oliwy z oliwek
>> 3 lyzki octu winnego
>
>>
>> Kartoffelsalat
>> Składniki
>> a.. 1 kg ziemniaków
>> c.. 100 ml bulionu drobiowego
>> d.. 5 łyżek oliwy
>> e.. łyżka octu z białego wina
>
>>
>> Kartoffelsalat
>> (sałatka ziemniaczana)
>> Składniki:
>> a.. 1kg ziemniaków
>> d.. 30 ml wody, lub lepiej rosołu
>> e.. 2 łyżki oleju
>> f.. 3 łyżki octu jabłkowego
>
> Te proporcje oleju/octu/bulionu są z lekka schizfreniczne. Zwłaszcza ta
> pierwsza mi wygląda podejrzanie - po pół szklanki octu i oleju.
>
pierwszy przepis - 100 ml octu - polowe dolewasz do rosolu !!!!
Poza tym na sos winegrate czesto sa przerpisy mowiace o proporcjach 1:1
(czesciej 1:2)
Inna sprawa - zobacz na proporcje uwzgledniajac w tym rosol (bulion) -
1. 3:1 wychodzi
2. na szklanke bulionu dodajesz jedynie 1 lyzke octu, wiec 250 : 15
3 przepis - tu chyba nie masz watpliwosci? 5:1 nie liczac 100 ml bulionu
4 przepis - to samo co 1
Re: KOLACJA
2010-07-28 12:35:32 - Ikselka
> Użytkownik Panslavista
> news:4c488e3a$0$2602$65785112@news.neostrada.pl...
>> Pokazywano przed chwilą Kartofeln Salat w TV. Jadałem oczywiście sałatki
>> ziemniaczane, ale znacznie prostsze i zdrowsze. Ziemniaki z obiadu lub
>> specjalnie ugotowane - można w mundurkach - po obraniu i ugotowaniu trzeba
>> pokroić na wygodne kąski. i zalać gęstą prawdziwą śmietną - najlepiej od
>> krów rasy czerwonej polskiej i to pasionych na łąkach Beskidu Niskiego.
>> Swojska śmietana jest niehomogenizowana, nie przypomina zbełtanego sera i
>> mleka w proszku w jednym.
>> Inne kolacyjne jedzenie z taką śmietaną to chleb w kromkach pokrojony w
>> paski wzdłuż kromki. Taki pasek zanurza się w śmietanie i delektuje się
>> smakiem...
>
> A co to ma wspolnego z Kartofelsalat?
>
> Przepis - Niemiecka, tradycyjna Kartoffelsalat
> Składniki
> kartofle sałatkowe 1 kg(nie mączyste)
> cebula pokrojona w drobną kostkę
> ciepły bulion
> olej albo oliwa
> ocet
> sól
> pieprz
> szczypiorek drobno pokrojony
>
> Typowe dla niemieckiej sałatki kartoflanej jest, że i marynada i kartofle w
> momencie łączenia, są ciepłe. Dopiero później, jak naciąga, to stygnie.
>
> Z bulionu, oleju, octu i cebuli przygotować marynadę. Posolić, popieprzyć.
> Kartofle ugotować w mundurach, obrać.
> Ciepłe wkrajać do marynady w plasterkach albo w kostkę.
> Posypać szczypiorkiem, wymieszać odstawić, żeby się przegryzło.
>
> Inna szkoła powiada, że tylko tak i w tej kolejności:
> kartofle po ugotowaniu tylko w plasterki kroić, posypać cebulą, posolić,
> popieprzyć, dodać ocet, ciepły bulion - wymieszać, odstawić na godzinę.
> Dodać olej, wymieszać, posypać szczypiorkiem.
>
> Jeszcze inna szkoła, której kolejność czynności jest obojętna, dodaje jescze
> w drobną kostką pokrojony, przesmażony boczek wędzony (bekon) i nie wstydzi
> się dodać świeżego majeranku albo lubczyku.
>
> Sałatka ziemniaczana - Kartoffelsalat
> Składniki:
>
> a.. 1 kg dobrych, nie rozwalających sie ziemniaków
> b.. 1 łyżeczka kminku
> c.. 2 średnie cebule
> d.. 200 ml rosołku (może być z kostki)
> e.. 100 ml octu (ja dałam jabłkowy)
> f.. 100 ml oleju np. słonecznikowego lub z pestek winogron
> g.. 2 wiązki szczypiorku
> h.. 5 - 6 cienkich plasterków chudego boczku wędzonego
> i.. sól, pieprz
> Ziemniaki gotować w łupinach z kminkiem przez około 25 - 30 minut. Cebule
> pokroić w małą kostkę. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w
> plasterki, a potem posypać cebulą.
>
> Rosół zagotować z połową octu i od razu - gorącym polać ziemniaki. Całość
> przyprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie delikatnie wymieszać i
> zostawić na 30 minut. Ja po tym czasie odlałam zbyt dużą ilość rosołu.
> Boczek podsmażyć na patelni, pokroić na małe kawałki i dodać do sałatki.
>
> Resztkę octu ubić z olejem na kremową masę, dodać połowę pokrojonego
> szczypiorku i taką masą polać sałatkę. Resztką szczypiorku posypać sałatkę
> przed podaniem.
>
> Smacznego :-)
>
> Kartoffelsalat
>
> Kuchnia niemiecka jest niezwykle bogata i moze zaskoczyc nawet
> najwybredniejsze gusta... kartoffelsalat ma wiele odpowiednikow i jesli
> spodoba wam sie salatka to postram sie zdobyc smaki z kazdego Landu ;)
>
> Tak przygotowane ziemniaki najlepiej smakuja z kotletem, pieczenia..
>
> 1 kg ziemniakow
>
> 1 cebula
>
> szczypiorek
>
> 4-5 srednie ogorki konserwowe
>
> szklanke cieplego bulionu rosolowego
>
> 3 lyzki oliwy z oliwek
>
> 3 lyzki octu winnego
>
> pieprz sol do smaku
>
> ziemniaki ugotowac w mundurkach (niektorzy do gotowania dodaja kminek)
>
> gdy sie ugotuja (nie moga byc rozgotowane) obrac i pokroic w
> plasterki.
>
> Pokroic drobno cebule i ogorek konserwowy i wszystko razem zmieszac z
> ziemniakami...DELIKATNIE!!
>
> cieply bulion rosolowy polaczyc z olejem, przyprawic sola i pieprzem
> na sam koniec dodac ocet winny i zalac tym ziemniaki z cebula i ogorkiem
> oraz dodac szczypiorek (wazne aby w chwili laczenia skladniki byly cieple)
>
> Odlozyc na 30 minut aby sie aromat byl lepszy
>
> Kartoffelsalat
> Składniki
> a.. 1 kg ziemniaków
> b.. 20 dag cebuli
> c.. 100 ml bulionu drobiowego
> d.. 5 łyżek oliwy
> e.. łyżka octu z białego wina
> f.. łyżeczka musztardy
> g.. sok z cytryny
> h.. sól, pieprz
> Ziemniaki wyszorować, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować 15 minut, aż
> będą lekko miękkie. Odcedzić, poczekać 5 minut, by nieco przestygły. Obrać
> ze skóry i pokroić na plasterki. Cebule obrać i drobno posiekać.
>
> Zagotować bulion z octem, musztardą i oliwą. Zdjąć z ognia, przyprawić solą
> i pieprzem. Wlać sok z cytryny, dodać (najlepiej jeszcze ciepłe) ziemniaki,
> wymieszać. Podawać do mięs i kiełbas.
>
> Kartoffelsalat
> (sałatka ziemniaczana)
> Składniki:
> a.. 1kg ziemniaków
> b.. 50 g małych ogórków z octu
> c.. 1 cebula drobno pokrojona
> d.. 30 ml wody, lub lepiej rosołu
> e.. 2 łyżki oleju
> f.. 3 łyżki octu jabłkowego
> g.. ewentualnie pietruszka
> h.. 1 łyżeczka majeranku
> i.. sól, pieprz do smaku
> Przygotowanie:
> Ziemniaki gotować 20 minut w mundurkach, następnie włożyć do
> bardzo zimnej wody na 5 minut.
>
> Przygotować marynatę z wody (lub rosołu), drobno pokrojonej
> i sparzonej cebuli, oleju, octu; dodać pietruszkę, majeranek, sól i pieprz.
>
> Ziemniaki wyciągnąć z wody, obrać ze skórki (skórka powinna
> bardzo lekko schodzić) i równo krojąc dodawać do marynaty. Pozostawić do
> całkowitego ostygnięcia.
> Ogórki pokroić drobno, dodać do sałaty. Całość wymieszać.
>
> Kartoffelsalat jest w Niemczech często podawany do dań
> mięsnych takich jak kotlet lub pieczeń. Można również podać ciepłe parówki,
> mamy wówczas szybki obiad.
>
> Smacznego
>
> 5 przepisow z 5 stron. NIgdzie nie ma nic o smietanie ani majonezie...
Bo śmietanę i majonez to tam Polacy zawlekli, ci co 5 lat tam pracują ;-PPP
Re: KOLACJA
2010-07-28 14:13:02 - zenek
>
> Bo śmietanę i majonez to tam Polacy zawlekli, ci co 5 lat tam pracują ;-PPP
>
Wisz co wybacz ale ja mieszkalem tam 20 lat temu i malo kto polaka
wtedy widzial za to brudasow bylo wiecej niz dzis w warszawie na
ulicach. W przerwie na obiad kupowalem w pobliskim LIDL'u wlasnie
kartoffelsalat ktora byla robiona kilka godzin wczesniej, bylo to cos w
stylu baru salatkowego z 5 roznymi kartoffelsalat i tylko 2 byly bez
majonezu.
Re: KOLACJA
2010-07-28 16:09:32 - Ikselka
>>
>> Bo śmietanę i majonez to tam Polacy zawlekli, ci co 5 lat tam pracują ;-PPP
>>
>
> Wisz co wybacz ale ja mieszkalem tam 20 lat temu i malo kto polaka
> wtedy widzial za to brudasow bylo wiecej niz dzis w warszawie na
> ulicach.
No wiem, że Niemcy to brudasy. I jedzą jak świnie. //ze zgodnych relacji
wielu moich zszokowanych tym, jeżdżących znajomych.
Tylko nie wiem, jak się to ma do sałatki...
> W przerwie na obiad kupowalem w pobliskim LIDL'u wlasnie
> kartoffelsalat ktora byla robiona kilka godzin wczesniej, bylo to cos w
> stylu baru salatkowego z 5 roznymi kartoffelsalat i tylko 2 byly bez
> majonezu.
Ten majonez to pozostałość po amerykańskiej strefie okupacyjnej ;-PPP
Re: KOLACJA
2010-07-28 16:34:04 - zenek
> No wiem, że Niemcy to brudasy. I jedzą jak świnie. //ze zgodnych relacji
> wielu moich zszokowanych tym, jeżdżących znajomych.
> Tylko nie wiem, jak się to ma do sałatki...
Niejedna swinia w ni8emieckimchlewiku ma lepsze warunki niz polski
student w akademiku
>
> Ten majonez to pozostałość po amerykańskiej strefie okupacyjnej ;-PPP
>
A to calkiem mozliwe bo pamietam ze amerykanckich soldatow bylo wtedy
na ulicach tylu co u nas ruskich a i Hummerem przyszpanowac potrafili.
Re: KOLACJA
2010-07-29 08:49:04 - Misiek
Użytkownik zenek
news:i2pf4n$tad$1@news.onet.pl...
>
>> No wiem, że Niemcy to brudasy. I jedzą jak świnie. //ze zgodnych relacji
>> wielu moich zszokowanych tym, jeżdżących znajomych.
>> Tylko nie wiem, jak się to ma do sałatki...
>
>
> Niejedna swinia w niemieckim chlewiku ma lepsze warunki niz polski student
> w akademiku
>>
No to mam dla ciebie rade - jedz tam i tam zostan... nie wracaj...
plisssssss :-)))
Re: KOLACJA
2010-07-29 11:01:59 - Ikselka
>> No wiem, że Niemcy to brudasy. I jedzą jak świnie. //ze zgodnych relacji
>> wielu moich zszokowanych tym, jeżdżących znajomych.
>> Tylko nie wiem, jak się to ma do sałatki...
>
> Niejedna swinia w ni8emieckimchlewiku ma lepsze warunki niz polski
> student w akademiku
To legendy.Wystarczy zajrzeć na tyły niejednego niemieckiego gospodarstwa,
domu czy knajpy...
>>
>> Ten majonez to pozostałość po amerykańskiej strefie okupacyjnej ;-PPP
>>
> A to calkiem mozliwe bo pamietam ze amerykanckich soldatow bylo wtedy
> na ulicach tylu co u nas ruskich a i Hummerem przyszpanowac potrafili.
Było, było.
Re: KOLACJA
2010-07-28 19:49:11 - medea
> No wiem, że Niemcy to brudasy. I jedzą jak świnie. //ze zgodnych relacji
> wielu moich zszokowanych tym, jeżdżących znajomych.
Dziwne tylko, że jest tam czysto nawet w barach w domach towarowych.
Fajnie by było, gdyby u nas też tylko takie świnie w barach jadały.
Ewa
Re: KOLACJA
2010-07-28 22:38:31 - zenek
> Ikselka pisze:
>
>> No wiem, że Niemcy to brudasy. I jedzą jak świnie. //ze zgodnych relacji
>> wielu moich zszokowanych tym, jeżdżących znajomych.
>
> Dziwne tylko, że jest tam czysto nawet w barach w domach towarowych.
> Fajnie by było, gdyby u nas też tylko takie świnie w barach jadały.
>
> Ewa
Malo ktory polak o tym wie wierza tylko w TVN i radio ZET.
Re: KOLACJA
2010-07-28 15:32:46 - medea
> A co to ma wspolnego z Kartofelsalat?
>
> Przepis - Niemiecka, tradycyjna Kartoffelsalat
> Składniki
> kartofle sałatkowe 1 kg(nie mączyste)
> cebula pokrojona w drobną kostkę
> ciepły bulion
> olej albo oliwa
> ocet
> sól
> pieprz
> szczypiorek drobno pokrojony
>
> Typowe dla niemieckiej sałatki kartoflanej jest, że i marynada i kartofle w
> momencie łączenia, są ciepłe. Dopiero później, jak naciąga, to stygnie.
Zacznijmy od tego, że ilu Niemców, tyle przepisów na kartofelsalat. Coś
na kształt polskiego bigosu albo sałatki jarzynowej. W barach zazwyczaj
dostawałam sałatkę, w której faktycznie był majonez albo bardzo gęsta
śmietana, z tym że ta sałatka nie pływała w sosie tak, jak np. nasze
sałatki warzywne mają w zwyczaju.
Inna rzecz - swego czasu gościłam u siebie rodowitego Niemca, któremu
podałam m.in. sałatkę ziemniaczaną, i był zaskoczony, że nie ma w niej
kiełbasy, ponieważ taką robiła zawsze jego mama. Obecności niewielkiej
ilości majonezu wcale go nie zdziwiła, brak kiełbasy natomiast i owszem.
Ewa
Re: KOLACJA
2010-07-28 16:05:36 - zenek
> Inna rzecz - swego czasu gościłam u siebie rodowitego Niemca, któremu
> podałam m.in. sałatkę ziemniaczaną, i był zaskoczony, że nie ma w niej
> kiełbasy, ponieważ taką robiła zawsze jego mama. Obecności niewielkiej
> ilości majonezu wcale go nie zdziwiła, brak kiełbasy natomiast i owszem.
>
> Ewa
Tys prowda, trzeba tylko nadmienic ze o ile u nas w piatek nie zawsze
podaje sie postne potrawy to juz w szkoplandii weszlo to im w krew.
Zreszta w skandynawii podobnie piatek to postny posilek czesto na slodko.