Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2010-10-28

A A A POLEĆ DRUKUJ

Zupa – przepis na kulinarny sukces

Smaczna, gęsta, aromatyczna – to słowa, które najlepiej opisują udaną zupę. Lubujemy się w jej tradycyjnych smakach. Nasi faworyci to: pomidorowa, ogórkowa czy żurek. A jakby tak wypróbować nieco inne odmiany tego rozgrzewającego posiłku? Winny krem z borowików czy zupa z soczewicy to propozycje dla tych, którzy nie boją się wprowadzić nieco odmiany do swojej kuchni! Wypróbuj poniższe przepisy i znajdź z nami sposób na kulinarny sukces! Czujesz niedosyt? Wejdź na www.knorr.pl

Winny krem z borowików z makaronem

Składniki:

  • Suszone borowiki - 5 dekagramów
  • Zupa w torebce Knorr Borowikowa - 1 sztuka
  • ½ szklanki wina białego wytrawnego
  • Śmietanka kremówka - 3 łyżki
  • Makaron typu wstążki - 250 gramów
  • ½ pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1.Ugotuj borowiki i pokrój na kawałki.
2.Przygotuj na powstałym wywarze (500 ml) Zupę Borowikową Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej wino i gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu.
3.Rozprowadź delikatnie śmietankę. Podawaj krem z ugotowanym wcześniej makaronem (najlepiej al dente) posypany natką pietruszki.

 

Zupa z kukurydzy z czosnkiem

Składniki:

  • Ugotowana kolba kukurydzy - 2-3 sztuki
  • Mleko - 3 szklanki
  • Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • Pieprz
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 kostka
  • Posiekana cebula - 1/2 sztuki
  • Obrana roztarta główka czosnku - 1/2 sztuki
  • Masło - 1 łyżka
  • Posiekana natka pietruszki - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

1.Wyłuskaj kolby kukurydzy, zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem oraz kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
2.Podsmaż cebulę i czosnek na maśle, dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty.
3.Dodaj pozostałą kukurydzę gotując ponownie 3 minuty. Podaj posypane natką pietruszki.

Zupa z soczewicy

Składniki:
  • Soczewica - 1 i 1/2 szklanki
  • Rosół wołowy Knorr - 4 kostki
  • Marchew - 2 sztuki
  • Pietruszka - 2 sztuki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Seler - 1/2 sztuki
  • Ząbek czosnku - 3 sztuki
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Pieprz
  • Posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • Pokruszony ser feta - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

1.Zalej soczewicę ciepłą wodą na 30 min, a następnie ugotuj do miękkości w 2 litrach wody z dodatkiem kostek Rosołu wołowego Knorr oraz obranych jarzyn i czosnku.
2.Usuń ugotowane jarzyny z wyjątkiem marchwi i czosnku. Odłóż kilka łyżek ugotowanej soczewicy, resztę zupy zmiksuj. Dodaj odłożoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.
3.Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta. Doprawić do smaku.

 

Delikatna i bogata zupa z curry

Składniki:
  • Olej - 2-3 łyżki
  • Cebula - 1 sztuka
  • 1 łodyga selera naciowego lub kilka plasterków korzenia
  • Marchew - 1 sztuka
  • Rosół drobiowo-wolowy Knorr - 1 sztuka
  • Imbir
  • Curry - 3 łyżki
  • Ostra papryka
  • Rama Cremefine Do gotowania - 1 łyżka
  • Papryka żółta - 1 sztuka
  • Ryż jaśminowy - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Przesmaż na oleju posiekaną drobno cebulę i pokrojone w paski warzywa, smaż przez ok. 3 minuty. Dodaj ryż i zalej 1 litrem wody.
  2. Dodaj zawartość torebki Rosołu z kury Knorr. Wsyp curry i gotuj razem aż ryż będzie miękki. Przypraw imbirem i ostrą papryką.
  3. Wlej na talerz i udekoruj Ramą Cremefine Do gotowania.

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na www.knorr.pl

 

Pomysły na codziennie inne pyszne danie znajdziesz

na naszym profilu „Co dziś na obiad?” na Facebook’u.

Wolisz przepisy w wersji video? Inspiracji szukaj na naszym kanale YouTube!





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS