Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2019-12-17

A A A POLEĆ DRUKUJ

Pierogi w roli głównej

Wonton i Jiaozi to najpopularniejsze pierogi w Chinach, z kolei w Hiszpanii prym wiodą emparady. Włosi natomiast stawiają na ravioli a Litwini na kołduny. Jako, że święta Bożego Narodzenia już niebawem, już teraz warto zastanowić się na jakie pierogi postawić w tym magicznym okresie. Jeżeli jednak nie mamy pomysłu, z pomocą przychodzą laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły - to modlitwa, którą jeszcze do niedawana, w okolicach Podkarpacia odmawiano przed „pierogowym” posiłkiem. Dlaczego właściwie tam? Odpowiedź jest prosta i związana z historią pierogów w Polsce. Trafiły one do Naszego kraju za sprawą zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie – Jacka Odrowąża. Według legend, w trakcie przejeżdżania przez Podkarpacie, mając mąkę, kapustę, grzyby oraz...uczucie głodu połączył wszystkie składniki tworząc pierwowzór obecnych pierogów. 

 

Pierogi wpisały się w polską kuchnię i figurują w niej po dziś dzień. Do dyspozycji konsumentów są te gotowane, smażone czy też pieczone. W trakcie świat przeważają pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami. Coraz częściej natomiast konsumenci rezygnują z własnoręcznego przygotowania tego tradycyjnego dania na rzecz zakupu ich w dedykowanych temu miejscach - Nasza pierogarnia powstała z myślą o osobach szukających niepowtarzalnych smaków. Konsumenci coraz częściej cenią sobie doskonałe jakościowo a także sprawdzone pierogi a także swój czas, który zamiast poświęcić na ich przygotowanie mogą wykorzystać na chwile z najbliższymi - mówi Maciej Kapała właściciel krakowskiej pierogarni Sekret Smaku. - Tworzone przez Nas pierogi z kapustą i grzybami są wyjątkowe ponieważ przy produkcji korzystamy z wyrobów lokalnych producentów – mam tutaj na myśli farsz, którego zasadniczym składnikiem jest kapusta charsznicka. Zaś głównym produktem ciasta jest mąka. Ta, którą wykorzystujemy do produkcji naszych wyrobów pochodzi z Polskich Zakładów Zbożowych z Krakowa - dodaje Maciej Kapała. Kluczem dobrych pierogów jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być delikatne i pulchne. Ważne by dodać mąkę typu 450, natomiast warto zrezygnować z jajka. Nie można za to zapomnieć o letniej wodzie z solą i z kilkoma kroplami oleju. 

 

O tym jak ważne jest odpowiednie przygotowanie pierogów wiedzą laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Oto lista wyróżnionych w ramach inicjatywy przysmaków. Każdy z nich nagrodzony został (niektóre więcej niż jeden raz) certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” a także tytułem TOP PRODUKT. 

 

Wyróżnione pierogi:

 

- Pierogi z kapustą charsznicką należące do oferty firmy Maciej Kapała PRACOWNIA PIEROGÓW SEKRET SMAKU (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- Pierogi domowe mix smaków z P.P.H.U WYROBEK Agnieszka Łukowicz (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- Pierogi z mięsem - Z.P.H.U. Smakosz Wyroby Garmażeryjne  (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)

- Pierogi ze szpinakiem - Z.P.H.U. Smakosz Wyroby Garmażeryjne  (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)

- Pierogi ruskie - Z.P.H.U. Smakosz Wyroby Garmażeryjne  (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)

- Pierogi z mięsem z asortymentu ZPH EKO-VITA s.c.  (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)

- Pierogi ze szpinakiem z asortymentu ZPH EKO-VITA s.c.  (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)

- Pierogi ruskie z asortymentu ZPH EKO-VITA s.c.  (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)

- Pierogi z serem znajdujące się w ofercie ALMONTE Marek Osuchowski (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- Pierogi z jagodami znajdujące się w ofercie ALMONTE Marek Osuchowski (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- Pierogi z serem - Z.P.H.U. Smakosz Wyroby Garmażeryjne Sylwia Bosak  (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)

- Pierogi z mięsem z oferty firmy Pod Grunwaldem Sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- Pierogi ruskie – PIEROGARNIA Renata Hałgas (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- Wyborne pierogi z serem to propozycja z oferty firmy DELIKATES Sp. z o.o. (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT – odnowienie licencji)

- Pierogi ruskie – Zakłady Mięsne mgr inż. Wojciech Dobija - (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- Pierogi z mięsem – Zakłady Mięsne mgr inż. Wojciech Dobija - (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- Pierogi meksykańskie z asortymentu przedsiębiorstwa Maciej Kapała SEKRET SMAKU (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- Pierogi ruskie – Wyroby Garmażeryjne ADAMUS Adam Stańczyk - (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- Pierogi ruskie znajdują się w ofercie Piekarni Hanna Schornik (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

 

***

Autor tekstu: Magdalena Matusik/Adventure Media

Zdjęcia: program „Doceń polskie”

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl

www.blog.docenpolskie.pl 

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. 

Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. 

 

* * *

KONTAKT:

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl

 

Kontakt dla mediów:

Magdalena Matusik

magdalena.matusik@adventure.media.pl

Adventure Media s. c. Agencja Public Relations

www.adventure.media.pl

tel. 690 449 064

tel. 32 724 28 84

 

fax 32 417 01 70





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS