Francja po 4 latach odzyskała palmę pierwszeństwa wśród europejskich producentów win. W trzeci czwartek listopada odbywa się tradycyjne święto młodego wina Beaujolais Nouveau, które świetnie komponuje się z lekkimi potrawami takimi jak drób, ryby lub pasztety. Marka Knorr przygotowała wiele ciekawych przepisów odpowiednich do młodego wina.
Jak co roku w trzeci czwartek listopada w regionie Beaujolais rozpoczyna się tradycyjna, świąteczna, winna feta, podczas której można spróbować młodego Beaujolais Nouveau. To młode, czerwone wino charakteryzujące się świeżym, orzeźwiającym lekkim smakiem z owocową nutką. Powinno być ono podawane schłodzone w temperaturze między 11-16˚C do lekkich potraw, takich jak drób lub ryby. Świetnie będzie komponować się też z najprostszym jedzeniem takim jak francuski ser z bagietką.
Gdyby jednak taki zestaw nie zaspokoił w pełni naszego apetytu, spróbujmy czegoś bardziej wykwintnego, jak na przykład sandacza w prawdziwkach we francuskim stylu. Lekki smak młodego wina z Beaujolais będzie też współgrał z piersią z kurczaka w cieście francuskim lub francuską sałatką z panierowanym serem camembert.
Więcej propozycji pysznych dań znajdziesz na stronie: www.przepisy.pl
Smacznego i wspaniałej zabawy z Beaujolais!
Mnóstwo sposobów na pyszne i niebanalne dania oraz porady i forum kulinarne znajdziesz na www.przepisy.pl
Kulinarne inspiracje znajdziesz również na naszym profilu na Facebook’u http://www.facebook.com/przepisypl
Wolisz przepisy w wersji video? Szukaj ich na profilu „Co dziś na obiad” na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad