Kostka rosołowa stosowana jest zazwyczaj do zup czy sosów. Mistrz Kuchni Knorr proponuje jednak nowy sposób wykorzystania Rosołu z kury Knorr – jako marynaty do mięs. Wystarczy dodać odrobinę oliwy, ze składników utworzyć pastę, natrzeć nią mięso i usmażyć.
Kostka rosołowa to niezastąpiony składnik wielu dań. Jest prosta w użyciu, pozwala zaoszczędzić czas, a przy tym wspaniale wydobywa smak potraw. Głównie stosowana jako baza do przyrządzania zup, posiada dużo szersze zastosowanie. Bardzo popularna kostka rosołowa Rosół z kury Knorr to teraz także podstawa łatwej w przygotowaniu marynaty do mięs w formie pasty.
Marynata do mięs z kostki rosołowej
Mając kostkę rosołową teraz z łatwością stworzysz jeszcze więcej dań. Wystarczy połączyć Rosół z kury Knorr z odrobiną oliwy bądź oleju i wymieszać oba składniki, aby otrzymać oryginalną marynatę. Jest ona wspaniałym uzupełnieniem rozmaitych mięs - przyrządzone z nią będą smaczne, aromatyczne i pozostaną soczyste mimo smażenia. Takie zastosowanie kostki rosołowej - Rosołu z kury Knorr, poleca między innymi Mistrz Kuchni Knorr.
Smażona pierś z kurczaka
Przepis łatwy w przygotowaniu
Receptura dla 4 osób
Składniki:
• pierś z kurczaka – 400 gramów
• oliwa lub olej – 80 mililitrów
• Rosól z kury Knorr – 1 kostka
Sposób przygotowania:
1. Rozgnieć w palcach kostkę Rosół z kury Knorr i połącz w miseczce z oliwą lub olejem tworząc marynatę.
2. Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż na cieńsze płaty i natrzyj marynatą.
3. Rozgrzej na patelni oliwę. Smaż zamarynowane piersi po około.5 minut z każdej strony. Przed podaniem sprawdź czy mięso jest dobrze wysmażone.
4. Podawaj z surówkami.