Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2020-01-09

A A A POLEĆ DRUKUJ

Finger Food – czas na karnawałowe przekąski!

Szybko, smacznie i wygodnie - tak powinno wyglądać karnawałowe menu. Przygotowanie takiego jadłospisu może być z jednej strony dziecinnie proste z drugiej zaś ciężkie ze względu na mnogość propozycji w sklepach. W takich sytuacjach warto postawić na produkty wysokiej jakości, najlepiej z certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie”.

Karnawałowe menu nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. W tym okresie najlepiej sprawdzą się przekąski typu finger food, czyli przysmaki do ręki, na jeden kęs. Wymagają minimum nakładu pracy, a każdy z pewnością będzie zadowolony. Co więc sprawdzi się na karnawałowym stole?

 

Żadna dobrze zorganizowana impreza nie miałaby racji bytu bez przekąsek, które bez problemu możemy skonsumować pomiędzy jednym, a drugim tańcem. Warto pamiętać, iż menu powinno być ściśle dopasowane do stylu imprezy. I tak, jeżeli stawiamy na czyste szaleństwo wówczas warto postawić na przysmaki w typie finger food - produkty, które zjemy za pomocą jednego kęsa.

 

W tym wypadku triumfy świecą koreczki przygotowane m.in. z sera, wędlin, ogórków, papryki itp. Kolejno możemy postawić na kolorowe kanapeczki, ciastka, orzeszki, paluszki, przeróżne słodkości. Wachlarz możliwości jest niezwykle szeroki. Nie należy też zapominać o wygodzie i zachowaniu higieny. Jako, że produkty te spożywamy głównie rękoma należy je tak przygotować aby nie wymagały nieustannego wycierania czy też mycia dłoni. Małe przekąski, idealnie nadające się na jeden kęs - to jest to.

 

Pamiętajmy, że udane karnawałowe przyjęcie to nie tylko świetna muzyka i doborowe towarzystwo, ale także menu bogate w pyszności. Oryginalne, a przy tym łatwe w przygotowaniu przekąski, to doskonały pomysł na smakowite menu karnawałowe.

Oto produkty nagrodzone znakiem jakości „Doceń polskie”, które z powodzeniem mogą stać się inspiracją do stworzenia karnawałowych przekąsek:

 

- Czekolada Extra gorzka z drobinkami ziarna kakaowego – Union Chocolate Sp. z o.o. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

- Chleb wiejski – Piekarnia Krzysztof Czajczyk & Dariusz Czajczyk - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT

- Kiełbasa krucha z szynka – Zakład Mięsny Alojzy Mrotek - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

- Chleb żytnio-razowy – Piekarstwo M.J.M. CZWOJDA s.c. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

- Salami bankietowe w osłonkach oraz posypkach smakowych – PAMAS Sp. z o.o. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT

- Ser Gouda tradycyjny – Spółdzielnia Mleczarska ROSPUDA w Filipowie - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

- Frankfurterki – Zakład Mięsny POLIWCZAK - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

- Szynka z Pyzdr – PPHU Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grzegorz Paszak - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

- Łosoś filet z gorgonzolą wędzony N/G – C.K. FISH Cymerman-Karkkainen Hanna - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

- Rogalik z wiśnią – Piekarnia Cukiernia RASZCZYK Sp. z o.o. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT

- Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty zielonej z trawą żubrówkową 70,4 % - Mirosław Pelczar CHOCOLATIER Anna Pelczar - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT

- Puffins pomidor BIO – MICROFOOD S.A. - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT

- Sos do kanapek – TARSMAK - certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

 

Przykładowe przystawki proponowane przez laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”:

 

I. Pasta serowo-jajeczna

Składniki

- 3 jajka

- 100 g Goudy pełnotłustej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- 2-3 łyżeczki majonezu

- 1 ząbek czosnku

- szczypiorek

- sól

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy widelcem na drobne kawałki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z posiekanymi jajkami. Następnie dodajemy majonez, przetarty przez praskę czosnek (lub czosnek granulowany), drobno posiekany szczypiorek i solimy całość. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy pastę do zamykanego pojemnika i wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby smaki się połączyły. Pastą smarujemy kanapki, które możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.

 

II. Smażone gałki jaglane z serem

Składniki

Przepis (na około 4 porcje):

- 300 g kaszy jaglanej

- 2 łyżki masła

- 100 g sera Salami Serenada Spółdzielczej Mleczarni Spomlek (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- sól - bułka tarta do panierowania

- olej do smażenia

- kwaśna śmietana

Przygotowanie

Lekko solimy wodę i ją zagotowujemy, dodajemy kaszę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy masło oraz starty ser i wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy z niej pulpeciki. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w oleju z obu stron na złoto. Podajemy z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.

 

III. Pasta twarogowa na bazie oleju lnianego

Składniki

- 2-3 łyżki Oleju lnianego OLEJOWY RAJ tłoczonego na zimno niefiltrowanego firmy Kamila Zubrycka OLEJOWY RAJ (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- 125 g twarogu 0%

- 2-3 łyżki jogurtu, maślanki lub kefiru 0%

- opcjonalnie: miód, cynamon, czosnek lub inne przyprawy

Przygotowanie

Wszystkie składniki (poza twarogiem) umieszczamy w pojemniku. Następnie blendujemy je, dodając małe porcje twarogu. Gotowa pasta powinna być jednolita, bez grudek.

 

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl

www.blog.docenpolskie.pl 

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. 

Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. 

 

* * *

KONTAKT:

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl

 

Kontakt dla mediów:

Magdalena Matusik

magdalena.matusik@adventure.media.pl

Adventure Media s. c. Agencja Public Relations

www.adventure.media.pl

tel. 690 449 064

tel. 32 724 28 84

 

fax 32 417 01 70





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS