Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2010-10-29

A A A POLEĆ DRUKUJ

Dyniowe szaleństwo z Halloween w tle

Dynia odegrała w naszym życiu wiele niezapomnianych ról. Z wczesnego dzieciństwa pamiętamy Dobrą Wróżkę, która wyczarowała Kopciuszkowi dyniową karocę. Później witaliśmy listopad rzeźbiąc dyniowe głowy złowrogo spoglądające na nas w noc Halloween. Dzisiaj dynia odkrywa przed nami jeszcze więcej tajemnic. Zaprośmy ją do kuchni i razem wyczarujmy niesamowite jesienne przysmaki!

Mity indiańskiego pochodzenia

Mało kto przypuszczałby, że historia dyni rozpoczęła się już 7 tys. lat p.n.e. Archeolodzy ustalili, że dawni Indianie zamieszkujący tereny obecnego Peru i Meksyku, jako pierwsi rozpoczęli jej hodowlę i używali w życiu codziennym jej łupin, pestek, kwiatów, a także miąższu. Do czarów dynię zaczęli wykorzystywać Meksykanie. Według legendy jednego z południowoamerykańskich plemion nasiona kukurydzy, fasoli, dyni i słonecznika powstały z ciał czterech bogów. Do Europy dynia dotarła po odkryciu Ameryki przez Kolumba, jednak dopiero w XVII wieku zaczęto ją uprawiać na większą skalę. Historii na temat pochodzenia dyni jest wiele i trudno ocenić, ile jest w nich prawdy. Jednak rzeczywistość jest niemniej ciekawa, bo dynia to…

…kuchenna rekordzistka

Dynia to niezwykle medialny owoc. Niemal każdego roku pasjonaci jej hodowli próbują pobić rekord Guinessa w rozmiarze i wadze dyni. Ten rok nie różnił się pod tym względem od innych. Najpierw 9 października 2010 hodowca z USA pobił rekord świata zgłaszając do konkursu dynię o wadzę bagatela 821 kilogramów! Zaledwie po dwóch dniach ogłoszono natomiast nową rekordzistkę Polski – dorodną dynię ważącą 514 kg.

Duchy zamknięte w dyni

Wydrążona dynia to najbardziej znany symbol święta Halloween. Znamy ją wszyscy z amerykańskich filmów, jednak należy pamiętać, że zwyczaj ustawiania dyń, zwanych „Jack-o-latern” pochodzi z Irlandii, a Noc Czarów, znana pod nazwą Halloween to średniowieczna tradycja celtycka. W wigilię święta Wszystkich Świętych duchy zmarłych odbywały wędrówki po ziemi, płacąc za swoje grzechy. Nazwa „Jack-o-latern” wywodzi się z legendy o pijaku Jacku, który po śmierci trafił do piekła. Okazało się, że Jack nie dał sobie rady z przystosowaniem do życia w piekle i został skazany na tułaczkę po ziemi. Od szatana otrzymał kawałek palącego węgla, który włożył do niedojedzonej rzepy. Z taką latarenką rozpoczął swoją wieczną wędrówkę. Kiedy zwyczaj ten dotarł do Stanów Zjednoczonych rzepa została zastąpiona dynią. Zwyczaj palenia latarni z dyni w noc duchów i upiorów ma za zadanie trzymanie złych mocy z dala od nas.

Dużo wdzięku, mało kalorii

Brzuchate dynie należą do niskokalorycznych. 100 gramów owocu dostarcza 28 kilokalorii. Dynia bogata jest w beta karoten – prowitaminę A oraz witaminy B1, B2, PP i C. Zawiera również solidną dawkę potasu i cynku. Nie należy zapominać o jej pestkach. Są one bogate w olej zawierający dużo dobrych tłuszczy oraz specyficzny fitosterol o nazwie cucurbitasterol, sole mineralne i błonnik. W przeszłości dynia zwyczajna była dla Indian zarówno pokarmem, jak i afrodyzjakiem.

Pyszna kulinarna baza

Dynia jest świetnym kompanem w kuchni. Na jej bazie można przygotować pyszną odmianę standardowego rosołu, czyli aromatyczną zupę krem na bazie rosołu z indyka. Ta propozycja rozgrzeje największych zmarzluchów nawet w najbardziej deszczowe, jesienne dni. Zastosowanie dyni w kuchni może dotyczyć nie tylko jej pysznego miąższu, ale również… łupiny. W przepisie na wazę dyniową pełni ona rolę naczynia do serwowania dania. Ciekawe, prawda? A w środku same pyszności… Aromatyczny czosnek, kremowa śmietana i delikatny ser sprawią, że danie będzie dosłownie rozpływać się w ustach.

Dynie najczęściej wykorzystywane są do przygotowywania kremowych zup. Jednak musimy pamiętać, że to również plejada smaków i inspiracji z całego świata. Przenieśmy się choć na chwilę do orientalnej Azji, by spróbować smakowitego curry z dynią, mlekiem i kokosowymi krewetkami. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Warto również zajrzeć do Afryki, gdzie swoim zapachem kusi nas nieprzyzwoicie smaczna dynia po marokańsku z kuskusem pistacjowym. Bukiet smaków i zapachów składający się z pistacji, kolendry, natki pietruszki i miodu długo nie pozwoli nam zapomnieć tej fantastycznej przygody kulinarnej. I kto powiedział, że gotowanie jest nudne?

 

Pomysły na codziennie inne pyszne danie znajdziesz na naszym profilu „Co dziś na obiad?” na Facebook’u.

 Wolisz przepisy w wersji video? Inspiracji szukaj na naszym kanale YouTube!





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS