Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-07-22 19:14:35 - Stokrotka
wynosi 100g (70-120g [KK]).
W tłuszczu powinny występować niezbędne nienasycone kwasy
tłuszczowe (kwasy linolowy, linolenowy, arahidowy) w ilości
około _1%_ zapotszebowania energetycznego [KK str.11 pszypis g].
Jeśli więc zapotszebowanie dobowe na kalorie pszyjmę 3000kcal,
to wymienione tłuszcze powinny dać 30kcal, czyli około 3,2g
(zakładając, że kaloryczność tłuszczu wynosi 9,3kcal/1g [E]).
Ale:
smalec zawiera około 50% kwasuw tłuszczowyh nienasyconyh
w tym 3-15% kwasuw z wymienionyh grup;
masło zawiera około 30% kwasuw tłuszczowyh nienasyconyh
w tym 2-10% kwasuw z wymienionyh grup [TB].
('w tym', nie z naczy 'z tego', czyli 2-10 % z całych 100%)
Jeśli więc pszyjmiemy, że zawartość tyh tłuszczy w smalcu
wynosi tylko 4%, a w maśle 3%, wtedy w pszybliżeniu
(bo nie uwzględniam tłuszczu zjedzonego w serku, mięsie itp, a może być tego
nawet kilkadziesiąt gram):
smalec + masło = 100g
0,04*smalec + 0,03* masło =3,2g
czyli
masło = 80g, smalec = 20g.
Jeśli zaś pszyjmiemy, że zawartośc tyh tłuszczy
w smalcu wynosi 5%, a w maśle 4%, to układ ruwnań
nie ma rozwiązania, bo ile byśmy tego smalcu i masła nie zjedli
zawsze zjemy zbyt wiele tłuszczy z rozważanej grupy (podgrupa tłuszczy
nienasyconyh).
Wniosek 1:
Czyli czym więcej jemy mięsa, powinniśmy na dokładkę jeść więcej smalcu i
masła (w celu zjedzenia proporcjonalnie większej ilości tłuszczy
nienasyconyh).
Dlaczego więc media kłamią namawiając do jedzenia olei, margaryny itp.?
Inna książka kuharska poucza:
Świeże masło powinno stanowić znaczną część dostarczanego do organizmu
tłuszczu.
Mięso najlepiej smażyć na słoninie, smalcu, niepszekraczając temperatury
220-250st C.
Jeśli coś smażymy na oleju należy nie pszekreaczać temperatury 150-190st
C.[KKI]
Wniosek 3:
Tłuszcze roślinne, jeśli już ktoś musi, bezpiecznie jest spożywać
w stanie surowym, np. w postaci dodatku do sałatek, majonezu itp.
[KK]- Książka kucharska
[E] - encyklopedia
[TB] - tablice biologiczne
[KKI] - Inna książka kuharska
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-07-23 00:56:02 - Paweł W.
Użytkownik Stokrotka
news:j0cce8$903$1@news.onet.pl...
> Dlaczego więc media kłamią namawiając do jedzenia olei, margaryny itp.?
Bo..
KAŻDY KILOGRAM OBYWATELA Z WYŻSZYM WYKSZTAŁCENIEM SZCZEGÓLNYM DOBREM NARODU
p.
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-07-23 02:30:32 - WOJO
> Czyli czym więcej jemy mięsa, powinniśmy na dokładkę jeść więcej smalcu i
> masła (w celu zjedzenia proporcjonalnie większej ilości tłuszczy
> nienasyconych).
>
> Dlaczego więc media kłamią namawiając do jedzenia olei, margaryny itp.?
Dlatego, że smalec jako tłuszcz odzwierzęcy zawiera znaczne ilości
nasyconych (niekorzystnych) kwasów tłuszczowych.
Oleje (przetworzone na zimno) zawierają znacznie więcej wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych, które (w uproszczeniu)
pomagają Ci pozbyć się tych właśnie niekorzystnych ze smalcu.
Pozdrawiam !
WOJO
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-07-23 19:26:26 - Stokrotka
Użytkownik WOJO
news:j0d4n7$995$1@node2.news.atman.pl...
>> Wniosek 1:
>> Czyli czym więcej jemy mięsa, powinniśmy na dokładkę jeść więcej smalcu i
>> masła (w celu zjedzenia proporcjonalnie większej ilości tłuszczy
>> nienasyconych).
>>
>> Dlaczego więc media kłamią namawiając do jedzenia olei, margaryny itp.?
>
> Dlatego, że smalec jako tłuszcz odzwierzęcy zawiera znaczne ilości
> nasyconych (niekorzystnych) kwasów tłuszczowych.
> Oleje (przetworzone na zimno) zawierają znacznie więcej wielonienasyconych
> kwasów tłuszczowych, które (w uproszczeniu)
> pomagają Ci pozbyć się tych właśnie niekorzystnych ze smalcu.
> Pozdrawiam !
> WOJO
Jak pisałam wyżej, większość energi zgodnie z zaleceniami dietetycznymi
należy czerpać z tłuszczu nasyconego (masło , smalec). Tak więc nie można o
smalcu pisać niekorzystny.
--
Nie jestem medykiem. (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub
sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-07-24 00:04:12 - WOJO
> należy czerpać z tłuszczu nasyconego (masło , smalec). Tak więc nie można
> o smalcu pisać niekorzystny.
Bzdura !
Masz może tłumaczenie tych dietetyków, dlaczego tak zalecają ?
I poprosze w miarę możliwości najbardziej obszerną wiedzę. Chętnie porównam
wiedzę,
której mnie uczono przez lata z wiedzą dietetyków.
Moze coś się faktycznie pozmieniało, a ja tylko nie jestem na bieżąco.
WOJO
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-07-24 20:15:21 - Stokrotka
Użytkownik WOJO
news:j0fggr$kpk$1@node2.news.atman.pl...
>> Jak pisałam wyżej, większość energi zgodnie z zaleceniami dietetycznymi
>> należy czerpać z tłuszczu nasyconego (masło , smalec). Tak więc nie można
>> o smalcu pisać niekorzystny.
> Bzdura !
> Masz może tłumaczenie tych dietetyków, dlaczego tak zalecają ?
> I poprosze w miarę możliwości najbardziej obszerną wiedzę. Chętnie
> porównam wiedzę,
> której mnie uczono przez lata z wiedzą dietetyków.
> Moze coś się faktycznie pozmieniało, a ja tylko nie jestem na bieżąco.
Podali konkretny procent ile tego ma być. Podali _1%_ zapotszebowania
energetycznego.
1. Uważam, że książka kuharska, pełno.wymiarowa to poważne źrudło w tej
tematyce.
A po co ten 1 procent : dla witamin, dla rozpuszczania nadmiaru tłuszczu
nasyconego.
2. Zauważ, że tłuszcz , np smalec to tłuszcz nasycony rozpuszczony w
nienasyconym.
Świnie z uboju są zwykle zdrowe-wiem, że człowiek to inny gatunek , ale też
ssak -
i stosunek w jego organizmie tłuszczy nasyconego i nienasyconego jest pewnie
podobny.
Dlaczego więc musimy uzupełniać dietę tłuszczem o większej zawartości
tłuszczu zawierającego tłuszcz nienasycony?
Bo podczas pszyżądzania potrawy, zwłaszcza w wysokiej temperaturce,
następują jakieś pszemiany niszczące dobre tłuszcze.
Gdybyśmy umieli perfekcyjnie gotować, lub jedli więcej surowego mięsa
(tatar) prawdopodobnie uzupełnianie takie nie było by niezbędne.
--
Nie jestem medykiem. (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub
sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-07-29 23:06:08 - mal
raz jeszcze.
Mnie przekonuje:
wyborcza.pl/1,76842,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html
pozdr.
mal
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-07-31 20:39:17 - Stokrotka
wyborcza.pl/1,76842,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html
Ona tam pisze, że holesterol obniża się innymi tłuszczami.
Nie jest to optymalna metoda, bo obciążająca wątrobę.
Holesterol można obniżać zjadając pektyny - pewne związki galaretowate,
zdaje się wielocukry. Mają tego dużo owoce, zwłaszcza pożeczki, jabłka,
agrest .
Ilość tłuszu nienasyconego podana na łyżeczkę dziennie wydaje się zbyt
wielka.
(a faktycznie podano więcej , bo 5,5g to więcej niż łyżeczka, bo tłuszcze są
lżejsze od wody).
Plucie na margaryny z powodu tłuszczy trans też wydaje się pszesadzone,
bo obecnie istnieją inne metody utwardzania margaryn ,
nie tylko pszez uwodornienie powodujące powstanie tłuszczy trans.
Margaryny mają inne wady.
Akceptacja oliwy z oliwek pszy braku akceptacji olei, wydaje się
propagandowa.
Kiedyś słyszałam prostą metodę na tłuszcze: tłuszcze należy zmieniać,
i to wydaje mi się rozsądne.
_____
A masz coś o glutenie?
Bo z tego co się ostatnio doczytałam w encyklopedi,
to w pszenicy nie ma grama glutenu.
--
Nie jestem medykiem. (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub
sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-08-02 12:36:12 - jagr
A jeżeli chodzi o tłuszcze, to masz w pełni rację.
Wątroba wysiada od konserwantów, polepszaczy smaku,
alkoholu (takiego z butelki), przepalonych na patelni tłuszczy
nienasyconych, a nie od tłuszczy nasyconych.
A na pytanie: dlaczego media kłamią? nie potrafię odpowiedzieć.
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-08-04 15:19:25 - Robson
To nielogiczne. Dlaczego nie piszesz pszes?
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-08-07 10:35:03 - mal
> Ona tam pisze, że holesterol obniża się innymi tłuszczami.
> Nie jest to optymalna metoda, bo obciążająca wątrobę.
Zgoda, jeśli zjada się zbyt wiele tłuszczu. Niewielkie ilości
nasyconego nie czynią szkody. Jak zawsze - umiar wskazany we
wszystkim :-)
> Holesterol można obniżać zjadając pektyny - pewne związki galaretowate,
> zdaje się wielocukry. Mają tego dużo owoce, zwłaszcza pożeczki, jabłka,
> agrest .
Owszem, ale przy kuracji obniżającej cholesterol należy przyjmować
pektyny w sporych ilościach, np. dzienna dawka to ilość pektyn
pozyskanych z ok.3 kg jabłek. Można przyjmować pektyny w proszku
(takie jak dodaje się do konfitur niskosłodzonych). Czyste pektyny w
dużych ilościach powodują zaparcia, stąd konieczność ich rozsądnego
dawkowania i spożywania jednocześnie dużej ilości błonnika.
To też 'końska' kuracja. Nie wszyscy tolerują plewy w nadmiarze :-)
>
> Plucie na margaryny z powodu tłuszczy trans też wydaje się pszesadzone,
> bo obecnie istnieją inne metody utwardzania margaryn ,
> nie tylko pszez uwodornienie powodujące powstanie tłuszczy trans.
> Margaryny mają inne wady.
Zwróć uwagę, że w artykule napisane jest wyraźnie, że szkodliwe są
przede wszystkim oleje produkowane przemysłowo. Zatem i margaryny. Nie
chodzi tu wyłącznie o sposób utwardzania. Także o tłoczenie oleju na
gorąco i oczyszczanie do handlowej klarowności i braku zapachu.
Nie sądzę, by spożywanie od czasu do czasu oleju lnianego,
słonecznikowego - tłoczonych na zimno - było szkodliwe.
Dodatek do sałatek odrobiny takiego tłuszczu może urozmaicić niebywale
smak.
Zupełnie inaczej przedstawia się sprawa smażenia.
Jeśli już trzeba smażyć - to zawsze na tłuszczu zwierzęcym.
Od pewnego czasu można kupić klarowane masło. Nie jest tanie, ale
naprawdę
doskonale smakuje wszystko co na nim smażę.
pzdr
mal
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-08-09 19:31:35 - Stokrotka
>> Holesterol można obniżać zjadając pektyny - pewne związki galaretowate,
>> zdaje się wielocukry. Mają tego dużo owoce, zwłaszcza pożeczki, jabłka,
>> agrest .
>Owszem, ale przy kuracji obniżającej cholesterol należy przyjmować
>pektyny w sporych ilościach, np. dzienna dawka to ilość pektyn
>pozyskanych z ok.3 kg jabłek.
Pszesada, wystarczy 1/2 słoika dżemu z czarnej pożeczki dziennie (można
więcej),
a to jak posmarujesz, wystarczy ledwie na 2 kanapki :).
>Zwróć uwagę, że w artykule napisane jest wyraźnie, że szkodliwe są
>przede wszystkim oleje produkowane przemysłowo. ... Także o tłoczenie oleju
>na
> gorąco i oczyszczanie do handlowej klarowności i braku zapachu.
A oliwa z oliwek, w rozsądnej ilości samo zdrowie,
zaś osławiona extra virgine z pierwszego tłoczenia nie nadaje się do
smażenia wcale.
Dopiero ta rafinowana, a to inna nazwa obrubki hemicznej, nie zwykłego
tłoczenia.
Więc oliwę z oliwek też potępisz?
--
Nie jestem medykiem. (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub
sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-08-10 18:56:45 - mal
> >Owszem, ale przy kuracji obniżającej cholesterol należy przyjmować
> >pektyny w sporych ilościach, np. dzienna dawka to ilość pektyn
> >pozyskanych z ok.3 kg jabłek.
>
> Pszesada, wystarczy 1/2 słoika dżemu z czarnej pożeczki dziennie (można
> więcej),
> a to jak posmarujesz, wystarczy ledwie na 2 kanapki :).
Może i masz rację jeśli chodzi o porzeczki, ale nie wszyscy je dobrze
tolerują. Chodzi mi o kwas i cukier.
>
> Więc oliwę z oliwek też potępisz?
Nie potępiam nikogo i niczego. Każdy powinien sam wybrać co woli jeść.
Jego sprawa, jego smak, jego zdrowie.
Oliwę używam na surowo. Smażę zwykle na klarowanym maśle, choć smażę
niewiele. Moja wątroba nie lubi smażonego.
mal
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-08-10 19:49:30 - Stokrotka
>Nie potępiam nikogo i niczego. Każdy powinien sam wybrać co woli jeść.
>Jego sprawa, jego smak, jego zdrowie.
>Oliwę używam na surowo. Smażę zwykle na klarowanym maśle, choć smażę
>niewiele. Moja wątroba nie lubi smażonego.
To tak jak moja.
Ale zmieniłam masło na oliwę,
koszty ze względu na żadkość smażenia nie są znaczne.
Masełko jest do jajecznicy, i gdy odsmażam ziemniaki.
--
Nie jestem medykiem. (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub
sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-08-03 09:13:44 - Lagod
> Pszeciętne dobowe zapotszebowanie człowieka na tłuszcze
Media kłamią, bo rynek na sztuczne tłuszcze składające się z wody i
chemii jest wart ogromne pieniądze.
ps.
Droga stokrotko, jako dyslektyk dyslektykowi dobrze radzę: zamień
Outlook Express na Thunderbirda - podkreśla błędy w trakcie pisania.
--
____________________________________________________________MAT_______
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-08-03 10:12:01 - Maddy
> W dniu 2011-07-22 19:14, Stokrotka pisze:
>> Pszeciętne dobowe zapotszebowanie człowieka na tłuszcze
[...]
> Droga stokrotko, jako dyslektyk dyslektykowi dobrze radzę: zamień
> Outlook Express na Thunderbirda - podkreśla błędy w trakcie pisania.
Chyba jesteś tu nowy i nie wiesz, ze Stokrotka pisze tak z premedytacją.
Podobno ortografia to bezsensowny nawyk i niczemu nie służy a uczą się
jej i przestrzegają tylko intelektualne cielęta.
Fakt, że takich intelektualnych cieląt tym więcej w populacji im na
wyższą półkę wykształcenia i osiągnięć naukowych zajrzymy, jakoś
zwolenników seplenienia na piśmie nie zastanawia.
--
Maddy
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-08-03 15:13:50 - Lagod
> Chyba jesteś tu nowy i nie wiesz, ze Stokrotka pisze tak z premedytacją.
> Podobno ortografia to bezsensowny nawyk i niczemu nie służy a uczą się
> jej i przestrzegają tylko intelektualne cielęta.
Acha-to spoko. Coś w tym jest. Przeciesz co za rużnica - sens jest
zachowany.
--
____________________________________________________________MAT_______
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-08-03 15:21:54 - Aicha
>> Chyba jesteś tu nowy i nie wiesz, ze Stokrotka pisze tak z premedytacją.
>> Podobno ortografia to bezsensowny nawyk i niczemu nie służy a uczą się
>> jej i przestrzegają tylko intelektualne cielęta.
>
> Acha-to spoko. Coś w tym jest. Przeciesz co za rużnica - sens jest
> zachowany.
Szczegulnie jeśli chodzi o wżut - (do) żołontka ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-08-03 16:22:09 - Lagod
> Szczegulnie jeśli chodzi o wżut - (do) żołontka ;)
tinyurl.com/6oj6fk (wystarczy iq>100)
--
____________________________________________________________MAT_______
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-08-03 17:24:49 - Aicha
> tinyurl.com/6oj6fk (wystarczy iq>100)
Czyli hulaj dusza - piekła nie ma? :)
--
Pozdrawiam - Aicha
wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-08-03 18:01:47 - Lagod
> Czyli hulaj dusza - piekła nie ma? :)
Konstrukt społeczny wymaga dostosowania się pewnymi zachowaniami do
większości.
--
____________________________________________________________MAT_______
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-08-03 19:00:41 - Aicha
>> Czyli hulaj dusza - piekła nie ma? :)
>
> Konstrukt społeczny wymaga dostosowania się pewnymi zachowaniami do
> większości.
failblog.org/2011/08/03/epic-fail-photos-classic-knowing-your-audience-fail/
;)
Może jestem betonem, ale nie zamierzam się do niepiśmiennej większości
dostosowywać.
--
Pozdrawiam - Aicha
wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
2011-08-04 10:19:21 - Maddy
> W dniu 2011-08-03 17:24, Aicha pisze:
>> Czyli hulaj dusza - piekła nie ma? :)
>
> Konstrukt społeczny wymaga dostosowania się pewnymi zachowaniami do
> większości.
Czyli nie wychylaj się bo w ryja? Taki nasz własny taliban?
Dziękuje, postoję.
--
Maddy