Mąka na chleb
2010-09-03 09:30:38 - Jan Werbiński
www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 09:47:47 - Misiek
Użytkownik Jan Werbiński
news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>
> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>
a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
Dodajesz wode i... gotowe :-)
Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy, zakwasow
itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 10:10:16 - Jan Werbiński
news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik Jan Werbiński
> news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>>
>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>
>
> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
> Dodajesz wode i... gotowe :-)
> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy, zakwasow
> itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
domieszane. :-)
Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące bez
utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie pleśnieją.
Ciekawe dlaczego?
Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam wajchę.
Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie myć
dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować, ale
na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie wiem
jak wielki worek za tą cenę. :-)
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 10:35:32 - Misiek
Użytkownik Jan Werbiński
news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik Misiek
> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik Jan Werbiński
>> news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>>>
>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>
>>
>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy, zakwasow
>> itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>
> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
> domieszane. :-)
> Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące bez
> utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie
> pleśnieją. Ciekawe dlaczego?
>
> Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam wajchę.
>
> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie myć
> dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować,
> ale na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>
> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie wiem
> jak wielki worek za tą cenę. :-)
>
Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
'ciezkie, nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim razem
do drozdzy dalem chyba za goraca wode i tez nie wyrosl (i tak sie zjadlo ze
smakiem heh). Od tej pory robie tylko z mieszanek kupnych, mimo ze
wychodzi jednak drozej.
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 10:47:07 - Jan Werbiński
news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik Jan Werbiński
> news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik Misiek
>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>> wiadomości news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>>>>
>>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>>
>>>
>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>
>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
>> domieszane. :-)
>> Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące bez
>> utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie
>> pleśnieją. Ciekawe dlaczego?
>>
>> Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam
>> wajchę.
>>
>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować,
>> ale na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>
>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie wiem
>> jak wielki worek za tą cenę. :-)
>>
>
> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
> 'ciezkie, nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
> razem
Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na początku upiekłem
na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się tak dobre, że
zostały zjedzone. :-)
Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własną prośbę: maślanka hmmm nie
wiem, ale po co kombinowałeś? Gorąca woda do drożdży, no cóż to są bakterie
i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja na opakowaniu
drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczające informacje na początek.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 11:32:47 - Aicha
> Gorąca woda do drożdży, no cóż to są bakterie
Aua! Grzyby!
--
Pozdrawiam - Aicha
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 11:55:31 - Panslavista
Aicha
news:i5qfa6$7j2$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Jan Werbiński napisał:
>
>> Gorąca woda do drożdży, no cóż to są bakterie
>
> Aua! Grzyby!
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha
No!!!! 8-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 12:04:03 - Jan Werbiński
news:i5qfa6$7j2$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Jan Werbiński napisał:
>
>> Gorąca woda do drożdży, no cóż to są bakterie
>
> Aua! Grzyby!
Ano racja. Ale i tak są bardzo sympatyczne, i cieszą swoimi produktami. ;-)
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 20:04:52 - Ikselka
> Użytkownik Aicha
> news:i5qfa6$7j2$1@inews.gazeta.pl...
>> Użytkownik Jan Werbiński napisał:
>>
>>> Gorąca woda do drożdży, no cóż to są bakterie
>>
>> Aua! Grzyby!
>
> Ano racja. Ale i tak są bardzo sympatyczne, i cieszą swoimi produktami. ;-)
A jakież to są ich produkty?
Re: Mąka na chleb
2010-09-04 04:43:21 - Jan Werbiński
news:14uvk88ns3jm4.dmll30jwqc4o$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 3 Sep 2010 12:04:03 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Użytkownik Aicha
>> news:i5qfa6$7j2$1@inews.gazeta.pl...
>>> Użytkownik Jan Werbiński napisał:
>>>
>>>> Gorąca woda do drożdży, no cóż to są bakterie
>>>
>>> Aua! Grzyby!
>>
>> Ano racja. Ale i tak są bardzo sympatyczne, i cieszą swoimi produktami.
>> ;-)
>
> A jakież to są ich produkty?
C2H5OH oraz CO2
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-04 12:52:31 - lemonka
Użytkownik Jan Werbiński
news:4c81b252$0$27035$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Ano racja. Ale i tak są bardzo sympatyczne, i cieszą swoimi produktami.
>>> ;-)
>>
>> A jakież to są ich produkty?
>
> C2H5OH oraz CO2
>
Hmmm, C2H5OH wiem, ale co tak cieszy w CO2?
MSPANC
Re: Mąka na chleb
2010-09-04 12:55:12 - Ikselka
> Użytkownik Jan Werbiński
> news:4c81b252$0$27035$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Ano racja. Ale i tak są bardzo sympatyczne, i cieszą swoimi produktami.
>>>> ;-)
>>>
>>> A jakież to są ich produkty?
>>
>> C2H5OH oraz CO2
>>
> Hmmm, C2H5OH wiem, ale co tak cieszy w CO2?
> MSPANC
Rośnięcie ciasta :-)
Re: Mąka na chleb
2010-09-04 13:23:05 - Jan Werbiński
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 23:45:50 - lemonka
Użytkownik Aicha
news:i5qfa6$7j2$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Jan Werbiński napisał:
>
>> Gorąca woda do drożdży, no cóż to są bakterie
>
> Aua! Grzyby!
>
Etam! Zobacz:
scianaplaczu.w.interia.pl/szablon_obrazki/kolokwium0.jpg
Re: Mąka na chleb
2010-09-09 01:04:07 - Aicha
>>> Gorąca woda do drożdży, no cóż to są bakterie
>> Aua! Grzyby!
> Etam! Zobacz:
> scianaplaczu.w.interia.pl/szablon_obrazki/kolokwium0.jpg
Tia... moje dziecko uwielbia dręczyć nauczycieli pytaniem, czy grzyby to
rośliny ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
Re: Mąka na chleb
2010-09-09 02:08:54 - Jan Werbiński
news:i694p6$cd5$1@news.onet.pl...
>W dniu 2010-09-03 23:45, lemonka pisze:
>
>>>> Gorąca woda do drożdży, no cóż to są bakterie
>>> Aua! Grzyby!
>> Etam! Zobacz:
>> scianaplaczu.w.interia.pl/szablon_obrazki/kolokwium0.jpg
>
> Tia... moje dziecko uwielbia dręczyć nauczycieli pytaniem, czy grzyby to
> rośliny ;)
A Pan Tofelek?
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-09 02:12:21 - Aicha
>> moje dziecko uwielbia dręczyć nauczycieli pytaniem, czy grzyby
>> to rośliny ;)
> A Pan Tofelek?
Pan Tofelek będzie niedługo (V klasa). Jako i Pani Euglena. Przynajmniej
w biologii nic się nie zmieniło. Ziemniak dalej jest bulwą, a marchewka
korzeniem :)
--
Pozdrawiam - Aicha
Re: Mąka na chleb
2010-09-09 07:39:43 - Misiek
Użytkownik Aicha
news:i698p5$krn$1@news.onet.pl...
>W dniu 2010-09-09 02:08, Jan Werbiński pisze:
>
>>> moje dziecko uwielbia dręczyć nauczycieli pytaniem, czy grzyby
>>> to rośliny ;)
>> A Pan Tofelek?
>
>
> Pan Tofelek będzie niedługo (V klasa). Jako i Pani Euglena. Przynajmniej w
> biologii nic się nie zmieniło. Ziemniak dalej jest bulwą, a marchewka
> korzeniem :)
>
>
Marchewka to OWOC :-)
Re: Mąka na chleb
2010-09-09 09:52:46 - Ikselka
> Użytkownik Aicha
> news:i698p5$krn$1@news.onet.pl...
>>W dniu 2010-09-09 02:08, Jan Werbiński pisze:
>>
>>>> moje dziecko uwielbia dręczyć nauczycieli pytaniem, czy grzyby
>>>> to rośliny ;)
>>> A Pan Tofelek?
>>
>>
>> Pan Tofelek będzie niedługo (V klasa). Jako i Pani Euglena. Przynajmniej w
>> biologii nic się nie zmieniło. Ziemniak dalej jest bulwą, a marchewka
>> korzeniem :)
>>
>>
>
> Marchewka to OWOC :-)
A krowa to krengowiec, bo ma krengosóp i mósk :-D //nie mojego dziecka
to twór
Re: Mąka na chleb
2010-09-10 18:02:30 - lemonka
Użytkownik Misiek
news:4c88731f$0$22807$65785112@news.neostrada.pl...
>
>
> Marchewka to OWOC :-)
Unijnym urzędnikom niechaj brokuł lekkim będzie. Ale z drugiej strony, skoro
ogórek, dynia, bakłażan, cukinia, kabaczek i pomidor owocami niby nie są...
Re: Mąka na chleb
2010-09-10 18:08:07 - Panslavista
Re: Mąka na chleb
2010-09-10 19:24:04 - Maciej Jastrzębski
> [...] dopisano marchew, gdyż tylko w ten
> sposób można było obejść bzdurną uchwałę wykluczającą z dopłat rolników
> hodujących marchew...
Bzdura.
--
#!perl -- Maciej Pedro Jastrzębski
open(h,${$|})?$_=
[$==unpackx$?c,' !*T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*E#I*O*kn*/OkKE1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)T*)ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 11:55:09 - Panslavista
Jan Werbiński
news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik Misiek
> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik Jan Werbiński
>> news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Użytkownik Misiek
>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>>> wiadomości news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>>>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>>>>>
>>>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>>>
>>>>
>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>
>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
>>> domieszane. :-)
>>> Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące
>>> bez utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie
>>> pleśnieją. Ciekawe dlaczego?
>>>
>>> Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam
>>> wajchę.
>>>
>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować,
>>> ale na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>>
>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie
>>> wiem jak wielki worek za tą cenę. :-)
>>>
>>
>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>> 'ciezkie, nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>> razem
>
> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na początku upiekłem
> na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się tak dobre,
> że zostały zjedzone. :-)
> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własną prośbę: maślanka hmmm nie
> wiem, ale po co kombinowałeś? Gorąca woda do drożdży, no cóż to są
> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja na
> opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczające informacje na początek.
He..he, drożdże to grzyby prymitywne a nie bakterie.
Polecam piosenke dla Janka popełnioną przez Perfect.
www.youtube.com/watch?v=7olXUB56ad8
Re: M?ka na chleb
2010-09-03 12:06:02 - Jan Werbiński
news:4c80c5ff$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Jan Werbiński
> news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik Misiek
>> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>> wiadomo?ci news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Użytkownik Misiek
>>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>
>>>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>>>> wiadomo?ci news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> Od teraz problem z m?k? żytni? i inn? rozwi?zuję tak:
>>>>>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>>>>>>
>>>>>> A teraz idę na pole co? skosić. ;-)
>>>>>>
>>>>>
>>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>>
>>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki maj? co?
>>>> domieszane. :-)
>>>> M?ka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesi?ce
>>>> bez utraty wła?ciwo?ci. Bardzo łatwo ple?nieje. Mieszanki już tak nie
>>>> ple?niej?. Ciekawe dlaczego?
>>>>
>>>> Młynek kupiłem używany, więc je?li się znudzi to bez straty będę mógł
>>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur m?ki, tylko przestawiam
>>>> wajchę.
>>>>
>>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też s? łatwe w użyciu.
>>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba co? dopracować,
>>>> ale na pocz?tku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>>>
>>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze co? ze 30 zł, tylko nie
>>>> wiem jak wielki worek za t? cenę. :-)
>>>>
>>>
>>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>>> 'ciezkie, nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>>> razem
>>
>> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na pocz?tku
>> upiekłem na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się
>> tak dobre, że zostały zjedzone. :-)
>> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własn? pro?bę: ma?lanka hmmm nie
>> wiem, ale po co kombinowałe?? Gor?ca woda do drożdży, no cóż to s?
>> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja
>> na opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
>> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczaj?ce informacje na pocz?tek.
>
> He..he, drożdże to grzyby prymitywne a nie bakterie.
No taaa, już było. Ale ich zachowanie i forma bardziej przypomina bakterie
niż grzybki.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: M?ka na chleb
2010-09-03 14:23:04 - Kostek Wycirowski
Jan Werbiński <
Ale tobie i Panslaviscie to ta gorąca woda to mózg wyparzyła. Czy wy kurwa
nie potraficie pisać na grupie nie cytując za każdym razem CAŁEGO postu
poprzednika?
Re: M?ka na chleb
2010-09-03 14:29:18 - Jan Werbiński
news:i5qpc6$2sc$1@news01.versatel.de...
>
> Jan Werbiński <
>
> Ale tobie i Panslaviscie to ta gorąca woda to mózg wyparzyła. Czy wy kurwa
> nie potraficie pisać na grupie nie cytując za każdym razem CAŁEGO postu
> poprzednika?
Nie widzisz plusów? Np to że odpowiadamy pod cytatem?
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: M?ka na chleb
2010-09-03 20:08:58 - Ikselka
> Użytkownik Panslavista
> news:4c80c5ff$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Jan Werbiński
>> news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Użytkownik Misiek
>>> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>>> wiadomo?ci news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Użytkownik Misiek
>>>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>
>>>>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>>>>> wiadomo?ci news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> Od teraz problem z m?k? żytni? i inn? rozwi?zuję tak:
>>>>>>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>>>>>>>
>>>>>>> A teraz idę na pole co? skosić. ;-)
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>>>
>>>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki maj? co?
>>>>> domieszane. :-)
>>>>> M?ka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesi?ce
>>>>> bez utraty wła?ciwo?ci. Bardzo łatwo ple?nieje. Mieszanki już tak nie
>>>>> ple?niej?. Ciekawe dlaczego?
>>>>>
>>>>> Młynek kupiłem używany, więc je?li się znudzi to bez straty będę mógł
>>>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur m?ki, tylko przestawiam
>>>>> wajchę.
>>>>>
>>>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>>>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też s? łatwe w użyciu.
>>>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba co? dopracować,
>>>>> ale na pocz?tku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>>>>
>>>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze co? ze 30 zł, tylko nie
>>>>> wiem jak wielki worek za t? cenę. :-)
>>>>>
>>>>
>>>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>>>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>>>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>>>> 'ciezkie, nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>>>> razem
>>>
>>> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na pocz?tku
>>> upiekłem na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się
>>> tak dobre, że zostały zjedzone. :-)
>>> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własn? pro?bę: ma?lanka hmmm nie
>>> wiem, ale po co kombinowałe?? Gor?ca woda do drożdży, no cóż to s?
>>> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja
>>> na opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
>>> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczaj?ce informacje na pocz?tek.
>>
>> He..he, drożdże to grzyby prymitywne a nie bakterie.
>
> No taaa, już było. Ale ich zachowanie i forma bardziej przypomina bakterie
> niż grzybki.
Zwłaszcza ich chitynowa!!! błona komórkowa przypomina bakterie. Chyba tylko
tym, co w podstawówce na lekcji biologii grali w okręciki.
:->
Re: MÂąka na chleb
2010-09-04 01:15:35 - Panslavista
Ikselka
news:1gpwpnnv5ccz9.19x3ryuyej23c$.dlg@40tude.net...
Grażdanka Kogucin - Tieremok?
Re: MÂąka na chleb
2010-09-04 01:17:22 - Panslavista
news:1gpwpnnv5ccz9.19x3ryuyej23c$.dlg@40tude.net...
>> No taaa, juĹź byĹo. Ale ich zachowanie i forma bardziej przypomina
>> bakterie
>> niĹź grzybki.
>
> ZwĹaszcza ich chitynowa!!! bĹona komĂłrkowa przypomina bakterie. Chyba
> tylko
> tym, co w podstawĂłwce na lekcji biologii grali w okrÄciki.
> :->
Coś tam zapamiętał - jemu też pączkował, a to przypomina podział bakterii.
Re: M?ka na chleb
2010-09-04 04:51:24 - Jan Werbiński
news:1gpwpnnv5ccz9.19x3ryuyej23c$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 3 Sep 2010 12:06:02 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Użytkownik Panslavista
>> news:4c80c5ff$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Jan Werbiński
>>> news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Użytkownik Misiek
>>>> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>
>>>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>>>> wiadomo?ci news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> Użytkownik Misiek
>>>>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>
>>>>>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>>>>>> wiadomo?ci news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>> Od teraz problem z m?k? żytni? i inn? rozwi?zuję tak:
>>>>>>>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>>>>>>>>
>>>>>>>> A teraz idę na pole co? skosić. ;-)
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>>>>
>>>>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki maj? co?
>>>>>> domieszane. :-)
>>>>>> M?ka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesi?ce
>>>>>> bez utraty wła?ciwo?ci. Bardzo łatwo ple?nieje. Mieszanki już tak nie
>>>>>> ple?niej?. Ciekawe dlaczego?
>>>>>>
>>>>>> Młynek kupiłem używany, więc je?li się znudzi to bez straty będę mógł
>>>>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur m?ki, tylko przestawiam
>>>>>> wajchę.
>>>>>>
>>>>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy
>>>>>> nie
>>>>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też s? łatwe w użyciu.
>>>>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba co?
>>>>>> dopracować,
>>>>>> ale na pocz?tku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>>>>>
>>>>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze co? ze 30 zł, tylko nie
>>>>>> wiem jak wielki worek za t? cenę. :-)
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>>>>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>>>>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>>>>> 'ciezkie, nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>>>>> razem
>>>>
>>>> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na pocz?tku
>>>> upiekłem na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się
>>>> tak dobre, że zostały zjedzone. :-)
>>>> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własn? pro?bę: ma?lanka hmmm
>>>> nie
>>>> wiem, ale po co kombinowałe?? Gor?ca woda do drożdży, no cóż to s?
>>>> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja
>>>> na opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
>>>> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczaj?ce informacje na pocz?tek.
>>>
>>> He..he, drożdże to grzyby prymitywne a nie bakterie.
>>
>> No taaa, już było. Ale ich zachowanie i forma bardziej przypomina
>> bakterie
>> niż grzybki.
>
> Zwłaszcza ich chitynowa!!! błona komórkowa przypomina bakterie. Chyba
> tylko
> tym, co w podstawówce na lekcji biologii grali w okręciki.
Chitynowa, to raczej owady...
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: M?ka na chleb
2010-09-09 02:32:31 - Aicha
>>> He..he, drożdże to grzyby prymitywne a nie bakterie.
>> No taaa, już było. Ale ich zachowanie i forma bardziej przypomina bakterie
>> niż grzybki.
> Zwłaszcza ich chitynowa!!! błona komórkowa przypomina bakterie. Chyba tylko
> tym, co w podstawówce na lekcji biologii grali w okręciki.
> :->
Gdzie błona, gdzie ściana, a gdzie u drożdży (Saccharomyces sp.) chityna?
--
Pozdrawiam - Aicha
Re: M?ka na chleb
2010-09-09 09:49:42 - Ikselka
> W dniu 2010-09-03 20:08, Ikselka pisze:
>
>>>> He..he, drożdże to grzyby prymitywne a nie bakterie.
>>> No taaa, już było. Ale ich zachowanie i forma bardziej przypomina bakterie
>>> niż grzybki.
>> Zwłaszcza ich chitynowa!!! błona komórkowa przypomina bakterie. Chyba tylko
>> tym, co w podstawówce na lekcji biologii grali w okręciki.
>>:->
>
> Gdzie błona, gdzie ściana, a gdzie u drożdży (Saccharomyces sp.) chityna?
Chcesz powiedzieć, że chityna nie jest głównym składnikiem ściany (nie
błony) komórkowej drożdży, a bakterie też miewają chitynowe płaszczyki?
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 14:19:41 - Misiek
Użytkownik Jan Werbiński
news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik Misiek
> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik Jan Werbiński
>> news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Użytkownik Misiek
>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>>> wiadomości news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>>>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>>>>>
>>>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>>>
>>>>
>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>
>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
>>> domieszane. :-)
>>> Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące
>>> bez utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie
>>> pleśnieją. Ciekawe dlaczego?
>>>
>>> Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam
>>> wajchę.
>>>
>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować,
>>> ale na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>>
>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie
>>> wiem jak wielki worek za tą cenę. :-)
>>>
>>
>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>> 'ciezkie, nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>> razem
>
> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na początku upiekłem
> na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się tak dobre,
> że zostały zjedzone. :-)
> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własną prośbę: maślanka hmmm nie
> wiem, ale po co kombinowałeś? Gorąca woda do drożdży, no cóż to są
> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja na
> opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczające informacje na początek.
>
Przepis mowil o tym ze zamiast wody mozna dac maslanki(chleb mial byc
lepszy - smakowo owszem byla roznica, ale byl... ziemisty w konsystencji
niestety)
Co do temperatury - pokaz mi drozdze (takie zwykle, w kostce) na ktorych
jest info o temperaturze (nie liczac temperatury przechowywania).
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 14:24:59 - Panslavista
news:4c80e7d8$0$27028$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik Jan Werbiński
> news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik Misiek
>> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>> wiadomości news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Użytkownik Misiek
>>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>
>>>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>>>> wiadomości news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>>>>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>>>>>>
>>>>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>>>>
>>>>>
>>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>>
>>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
>>>> domieszane. :-)
>>>> Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące
>>>> bez utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie
>>>> pleśnieją. Ciekawe dlaczego?
>>>>
>>>> Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
>>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam
>>>> wajchę.
>>>>
>>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
>>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować,
>>>> ale na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>>>
>>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie
>>>> wiem jak wielki worek za tą cenę. :-)
>>>>
>>>
>>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>>> 'ciezkie, nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>>> razem
>>
>> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na początku
>> upiekłem na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się
>> tak dobre, że zostały zjedzone. :-)
>> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własną prośbę: maślanka hmmm nie
>> wiem, ale po co kombinowałeś? Gorąca woda do drożdży, no cóż to są
>> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja
>> na opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
>> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczające informacje na początek.
>>
>
> Przepis mowil o tym ze zamiast wody mozna dac maslanki(chleb mial byc
> lepszy - smakowo owszem byla roznica, ale byl... ziemisty w konsystencji
> niestety)
> Co do temperatury - pokaz mi drozdze (takie zwykle, w kostce) na ktorych
> jest info o temperaturze (nie liczac temperatury przechowywania).
To się powinno wiedzieć - drożdże najlepiej pracują około 24°C. Co nie
znaczy, że w innych temperaturach, po za śmiertelnymi, nie pracują. Można
używać temp. od 21 do 27°C.
Re: M?ka na chleb
2010-09-03 14:39:19 - Jan Werbiński
news:4c80e91c$0$22808$65785112@news.neostrada.pl...
> Misiek
> news:4c80e7d8$0$27028$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik Jan Werbiński
>> news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Użytkownik Misiek
>>> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>>> wiadomo?ci news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Użytkownik Misiek
>>>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>
>>>>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>>>>> wiadomo?ci news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> Od teraz problem z m?k? żytni? i inn? rozwi?zuję tak:
>>>>>>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>>>>>>>
>>>>>>> A teraz idę na pole co? skosić. ;-)
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>>>
>>>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki maj? co?
>>>>> domieszane. :-)
>>>>> M?ka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesi?ce
>>>>> bez utraty wła?ciwo?ci. Bardzo łatwo ple?nieje. Mieszanki już tak nie
>>>>> ple?niej?. Ciekawe dlaczego?
>>>>>
>>>>> Młynek kupiłem używany, więc je?li się znudzi to bez straty będę mógł
>>>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur m?ki, tylko przestawiam
>>>>> wajchę.
>>>>>
>>>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>>>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też s? łatwe w użyciu.
>>>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba co?
>>>>> dopracować, ale na pocz?tku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest
>>>>> znikomy.
>>>>>
>>>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze co? ze 30 zł, tylko nie
>>>>> wiem jak wielki worek za t? cenę. :-)
>>>>>
>>>>
>>>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>>>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>>>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>>>> 'ciezkie, nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>>>> razem
>>>
>>> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na pocz?tku
>>> upiekłem na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się
>>> tak dobre, że zostały zjedzone. :-)
>>> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własn? pro?bę: ma?lanka hmmm nie
>>> wiem, ale po co kombinowałe?? Gor?ca woda do drożdży, no cóż to s?
>>> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja
>>> na opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
>>> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczaj?ce informacje na pocz?tek.
>>>
>>
>> Przepis mowil o tym ze zamiast wody mozna dac maslanki(chleb mial byc
>> lepszy - smakowo owszem byla roznica, ale byl... ziemisty w konsystencji
>> niestety)
>> Co do temperatury - pokaz mi drozdze (takie zwykle, w kostce) na ktorych
>> jest info o temperaturze (nie liczac temperatury przechowywania).
>
> To się powinno wiedzieć - drożdże najlepiej pracuj? około 24°C. Co nie
> znaczy, że w innych temperaturach, po za ?miertelnymi, nie pracuj?. Można
> używać temp. od 21 do 27°C.
Winiarskie zwykle od 16-18, niektóre od 11 stopni. Zamierają powyżej 40.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 17:44:21 - Panslavista
Jan Werbiński
news:4c80ec7d$0$27036$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik Panslavista
> news:4c80e91c$0$22808$65785112@news.neostrada.pl...
>> Misiek
>> news:4c80e7d8$0$27028$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>> wiadomości news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Użytkownik Misiek
>>>> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>
>>>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>>>> wiadomości news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> Użytkownik Misiek
>>>>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>
>>>>>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>>>>>> wiadomości news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>>>>>>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>>>>>>>>
>>>>>>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>>>>
>>>>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
>>>>>> domieszane. :-)
>>>>>> Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące
>>>>>> bez utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie
>>>>>> pleśnieją. Ciekawe dlaczego?
>>>>>>
>>>>>> Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
>>>>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam
>>>>>> wajchę.
>>>>>>
>>>>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy
>>>>>> nie myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
>>>>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś
>>>>>> dopracować, ale na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest
>>>>>> znikomy.
>>>>>>
>>>>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie
>>>>>> wiem jak wielki worek za tą cenę. :-)
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>>>>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>>>>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>>>>> 'ciezkie, nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>>>>> razem
>>>>
>>>> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na początku
>>>> upiekłem na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się
>>>> tak dobre, że zostały zjedzone. :-)
>>>> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własną prośbę: maślanka hmmm
>>>> nie wiem, ale po co kombinowałeś? Gorąca woda do drożdży, no cóż to są
>>>> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja
>>>> na opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
>>>> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczające informacje na początek.
>>>>
>>>
>>> Przepis mowil o tym ze zamiast wody mozna dac maslanki(chleb mial byc
>>> lepszy - smakowo owszem byla roznica, ale byl... ziemisty w konsystencji
>>> niestety)
>>> Co do temperatury - pokaz mi drozdze (takie zwykle, w kostce) na ktorych
>>> jest info o temperaturze (nie liczac temperatury przechowywania).
>>
>> To się powinno wiedzieć - drożdże najlepiej pracują około 24°C. Co nie
>> znaczy, że w innych temperaturach, po za śmiertelnymi, nie pracują. Można
>> używać temp. od 21 do 27°C.
>
> Winiarskie zwykle od 16-18, niektóre od 11 stopni. Zamierajš powyżej 40.
Podałem optymalną temperaturę. Do wypieków, piwa i wina.
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 14:35:50 - Jan Werbiński
news:4c80e7d8$0$27028$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik Jan Werbiński
> news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik Misiek
>> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>> wiadomości news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Użytkownik Misiek
>>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>
>>>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>>>> wiadomości news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>>>>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>>>>>>
>>>>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>>>>
>>>>>
>>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>>
>>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
>>>> domieszane. :-)
>>>> Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące
>>>> bez utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie
>>>> pleśnieją. Ciekawe dlaczego?
>>>>
>>>> Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
>>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam
>>>> wajchę.
>>>>
>>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
>>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować,
>>>> ale na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>>>
>>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie
>>>> wiem jak wielki worek za tą cenę. :-)
>>>>
>>>
>>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>>> 'ciezkie, nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>>> razem
>>
>> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na początku
>> upiekłem na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się
>> tak dobre, że zostały zjedzone. :-)
>> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własną prośbę: maślanka hmmm nie
>> wiem, ale po co kombinowałeś? Gorąca woda do drożdży, no cóż to są
>> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja
>> na opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
>> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczające informacje na początek.
>>
>
> Przepis mowil o tym ze zamiast wody mozna dac maslanki(chleb mial byc
> lepszy - smakowo owszem byla roznica, ale byl... ziemisty w konsystencji
> niestety)
> Co do temperatury - pokaz mi drozdze (takie zwykle, w kostce) na ktorych
> jest info o temperaturze (nie liczac temperatury przechowywania).
Drożdże winiarskie mają podaną temperaturę.
www.ter-win.pl/trzy.php?pstc=32
www.dsm.com/en_US/downloads/oenology/Fermivin.pdf
Rzeczywiście nie widziałem takiej informacji na piekarskich. No cóż. Jedni
wiedzą że drożdże to grzyby, a inni znają temperatury ich uwodnienia,
procedurę nastawiania matki drożdżowej, czy rozmnażanie udanego szczepu.
:-)))
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-09 21:45:35 - Stokrotka
> Rzeczywiście nie widziałem takiej informacji na piekarskich. No cóż. Jedni
> wiedzą że drożdże to grzyby, a inni znają temperatury ich uwodnienia,
> procedurę nastawiania matki drożdżowej, czy rozmnażanie udanego szczepu.
A to nie powinno być w pszepisie?
Nie od temperatury zależy co ma wyjść?
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 20:03:35 - Ikselka
> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własną prośbę: maślanka hmmm nie
> wiem, ale po co kombinowałeś? Gorąca woda do drożdży, no cóż to są bakterie
Omajgad :-DDD
Re: Mąka na chleb
2010-09-04 04:44:36 - Jan Werbiński
news:18djwlqb1aab5$.jvqsdpwdw6ig$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 3 Sep 2010 10:47:07 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własną prośbę: maślanka hmmm nie
>> wiem, ale po co kombinowałeś? Gorąca woda do drożdży, no cóż to są
>> bakterie
>
> Omajgad :-DDD
Wiesz dlaczego już trzy osoby czepiły się tych bakterii?
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 11:45:23 - Ikselka
> Użytkownik Jan Werbiński
> news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>>
>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>
>
> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
> Dodajesz wode i... gotowe :-)
> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy, zakwasow
> itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
Czary-mary takie? A to polepszacze tylko...
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 14:22:46 - Misiek
Użytkownik Ikselka
news:1ikcwnn4otqup.mjxlz1ukh1n4.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 3 Sep 2010 09:47:47 +0200, Misiek napisał(a):
>
>> Użytkownik Jan Werbiński
>> news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>>>
>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>
>>
>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy, zakwasow
>> itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>
> Czary-mary takie? A to polepszacze tylko...
>
Pewnikiem tak :-) Ale jak kupujesz w sklepie (nie mowie o wiejskim chlebie
kupowanym od gospodarza) to myslisz ze tam nie ma polepszaczy? spulchniaczy?
wzmacmniaczy itd?
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 14:30:29 - Aicha
> Ale jak kupujesz w sklepie (nie mowie o wiejskim chlebie
> kupowanym od gospodarza) to myslisz ze tam nie ma polepszaczy?
> spulchniaczy? wzmacmniaczy itd?
Ixi nie kupuje w sklepie, Ixi wszystko robi sama. No, może z wyjątkiem
mleka, herbaty i chipsów marchewkowych :D
--
Pozdrawiam - Aicha
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 14:39:00 - Qrczak
>
> Użytkownik Misiek napisał:
>
>> Ale jak kupujesz w sklepie (nie mowie o wiejskim chlebie
>> kupowanym od gospodarza) to myslisz ze tam nie ma polepszaczy?
>> spulchniaczy? wzmacmniaczy itd?
>
> Ixi nie kupuje w sklepie, Ixi wszystko robi sama. No, może z wyjątkiem
> mleka, herbaty i chipsów marchewkowych :D
A co! Myślisz, że się nie da?
www.youtube.com/watch?v=MJZbyS9MUjc&feature=player_embedded
Qra, a chleba to już w sklepie nie kupuję od kwietnia
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 15:30:21 - Aicha
> >> Ale jak kupujesz w sklepie (nie mowie o wiejskim chlebie
> >> kupowanym od gospodarza) to myslisz ze tam nie ma polepszaczy?
> >> spulchniaczy? wzmacmniaczy itd?
> > Ixi nie kupuje w sklepie, Ixi wszystko robi sama. No, może z
wyjątkiem
> > mleka, herbaty i chipsów marchewkowych :D
> A co! Myślisz, że się nie da?
> www.youtube.com/watch?v=MJZbyS9MUjc&feature=player_embedded
Ba! Ale zdecydowanie wolę takie zastosowanie śmietany:
www.youtube.com/watch?v=zU2eyXopIZw&NR=1
;)
--
Pozdrawiam - Aicha (przed testowaniem surowej marchewki z sosem
czosnkowym)
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 20:29:34 - Ikselka
> Ba! Ale zdecydowanie wolę takie zastosowanie śmietany:
> www.youtube.com/watch?v=zU2eyXopIZw&NR=1
> ;)
Zawiedzionam. Spodziewałam się zupełnie innego zastosowania :-)
Re: Mąka na chleb
2010-09-09 02:15:23 - Aicha
>> Ba! Ale zdecydowanie wolę takie zastosowanie śmietany:
>> www.youtube.com/watch?v=zU2eyXopIZw&NR=1
>> ;)
> Zawiedzionam. Spodziewałam się zupełnie innego zastosowania :-)
Patrz: Długi weekend by Aicha.
--
Pozdrawiam - Aicha
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 16:36:12 - medea
> A co! Myślisz, że się nie da?
> www.youtube.com/watch?v=MJZbyS9MUjc&feature=player_embedded
Próbowałaś? Faktycznie wychodzą chipsy?
Może dałoby się zrobić ze zwykłym olejem?
Ewa
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 20:29:52 - Qrczak
> W dniu 2010-09-03 14:39, Qrczak pisze:
>
>> A co! Myślisz, że się nie da?
>> www.youtube.com/watch?v=MJZbyS9MUjc&feature=player_embedded
>
> Próbowałaś? Faktycznie wychodzą chipsy?
> Może dałoby się zrobić ze zwykłym olejem?
Nie mam mikrofali.
Qra
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 20:20:18 - Ikselka
> Dnia dzisiejszego niebożę Aicha wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Użytkownik Misiek napisał:
>>
>>> Ale jak kupujesz w sklepie (nie mowie o wiejskim chlebie
>>> kupowanym od gospodarza) to myslisz ze tam nie ma polepszaczy?
>>> spulchniaczy? wzmacmniaczy itd?
>>
>> Ixi nie kupuje w sklepie, Ixi wszystko robi sama. No, może z wyjątkiem
>> mleka, herbaty i chipsów marchewkowych :D
>
> A co! Myślisz, że się nie da?
> www.youtube.com/watch?v=MJZbyS9MUjc&feature=player_embedded
>
> Qra, a chleba to już w sklepie nie kupuję od kwietnia
A ja od połowy sierpnia do połowy maja. Wtedy palę w kuchni, więc chleb
piekę sama lub kiedy nie mam czasu, sporadycznie jeżdżę do Piekiełka.
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 20:56:47 - medea
> Qra, a chleba to już w sklepie nie kupuję od kwietnia
A ten chleb to pieczesz w zwykłym piekarniku, czy masz specjalną machinę?
Ewa
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 21:57:25 - Qrczak
> W dniu 2010-09-03 14:39, Qrczak pisze:
>
>> Qra, a chleba to już w sklepie nie kupuję od kwietnia
>
> A ten chleb to pieczesz w zwykłym piekarniku, czy masz specjalną machinę?
Pieca nie mam też.
Zresztą zwykły piekarnik wystarcza. I nie trzeba czekać do jesieni z
pieczeniem.
Qra
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 22:20:19 - medea
> Pieca nie mam też.
> Zresztą zwykły piekarnik wystarcza. I nie trzeba czekać do jesieni z
> pieczeniem.
Ja wiem, że da się upiec w normalnym piekarniku, bo już piekłam, ale
słyszałam taką opinię, że pieczenie w maszynie jest oszczędniejsze, bo
nie ma takich strat energii. Nie wiem, co o tym sądzić.
Ewa
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 23:17:25 - Qrczak
> W dniu 2010-09-03 21:57, Qrczak pisze:
>
>> Pieca nie mam też.
>> Zresztą zwykły piekarnik wystarcza. I nie trzeba czekać do jesieni z
>> pieczeniem.
>
> Ja wiem, że da się upiec w normalnym piekarniku, bo już piekłam, ale
> słyszałam taką opinię, że pieczenie w maszynie jest oszczędniejsze, bo
> nie ma takich strat energii. Nie wiem, co o tym sądzić.
Argument energetycznej oszczędności mnie nie nęci. Jak i czasowej. Jakoś
lubię ten cały rytuał: dosypać mąki, zamieszać, odstawić, czekać,
dosypać mąki, zamieszać, odstawić... A potem ubabrać się po łokcie w
gliniastym cieście. I na koniec popatrzeć, jak rosną sobie chlebki w
piekarniku.
Poza tym nie wiem, jak się udaje w maszynce chleb na zakwasie...
Qra
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 23:27:22 - Ikselka
> Argument energetycznej oszczędności mnie nie nęci. Jak i czasowej. Jakoś
> lubię ten cały rytuał: dosypać mąki, zamieszać, odstawić, czekać,
> dosypać mąki, zamieszać, odstawić... A potem ubabrać się po łokcie w
> gliniastym cieście. I na koniec popatrzeć, jak rosną sobie chlebki w
> piekarniku.
No popatrzcie państwo - Qra, Ty mi myśli kradniesz ;-)
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 23:44:52 - Qrczak
> Dnia Fri, 03 Sep 2010 23:17:25 +0200, Qrczak napisał(a):
>
>> Argument energetycznej oszczędności mnie nie nęci. Jak i czasowej. Jakoś
>> lubię ten cały rytuał: dosypać mąki, zamieszać, odstawić, czekać,
>> dosypać mąki, zamieszać, odstawić... A potem ubabrać się po łokcie w
>> gliniastym cieście. I na koniec popatrzeć, jak rosną sobie chlebki w
>> piekarniku.
>
> No popatrzcie państwo - Qra, Ty mi myśli kradniesz ;-)
A nie... tak się rozmarzyłam. A zaczyn już sobie rośnie w kuchni.
Qra
Re: Mąka na chleb
2010-09-04 12:54:35 - lemonka
Użytkownik Qrczak
news:i5rq8f$75l$1@news.onet.pl...
> Dnia 2010-09-03 23:27, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Dnia Fri, 03 Sep 2010 23:17:25 +0200, Qrczak napisał(a):
>>
>>> Argument energetycznej oszczędności mnie nie nęci. Jak i czasowej. Jakoś
>>> lubię ten cały rytuał: dosypać mąki, zamieszać, odstawić, czekać,
>>> dosypać mąki, zamieszać, odstawić... A potem ubabrać się po łokcie w
>>> gliniastym cieście. I na koniec popatrzeć, jak rosną sobie chlebki w
>>> piekarniku.
>>
>> No popatrzcie państwo - Qra, Ty mi myśli kradniesz ;-)
>
> A nie... tak się rozmarzyłam. A zaczyn już sobie rośnie w kuchni.
>
Qra, ty chyba zdecydowanie potrzebujesz pomocy specjalisty. Dziecko z
Panslavistą, myśli kradniesz Ikselce...
Re: Mąka na chleb
2010-09-04 13:47:37 - Qrczak
>
> Użytkownik Qrczak
> news:i5rq8f$75l$1@news.onet.pl...
>> Dnia 2010-09-03 23:27, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Dnia Fri, 03 Sep 2010 23:17:25 +0200, Qrczak napisał(a):
>>>
>>>> Argument energetycznej oszczędności mnie nie nęci. Jak i czasowej.
>>>> Jakoś
>>>> lubię ten cały rytuał: dosypać mąki, zamieszać, odstawić, czekać,
>>>> dosypać mąki, zamieszać, odstawić... A potem ubabrać się po łokcie w
>>>> gliniastym cieście. I na koniec popatrzeć, jak rosną sobie chlebki w
>>>> piekarniku.
>>>
>>> No popatrzcie państwo - Qra, Ty mi myśli kradniesz ;-)
>>
>> A nie... tak się rozmarzyłam. A zaczyn już sobie rośnie w kuchni.
>>
>
> Qra, ty chyba zdecydowanie potrzebujesz pomocy specjalisty. Dziecko z
> Panslavistą, myśli kradniesz Ikselce...
No widzisz, a na pl.sci.psychologia nie chcą mi pomóc.
Qra
Re: Mąka na chleb
2010-09-04 14:00:38 - Ikselka
> Dnia 2010-09-04 12:54, niebożę lemonka wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Użytkownik Qrczak
>> news:i5rq8f$75l$1@news.onet.pl...
>>> Dnia 2010-09-03 23:27, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> Dnia Fri, 03 Sep 2010 23:17:25 +0200, Qrczak napisał(a):
>>>>
>>>>> Argument energetycznej oszczędności mnie nie nęci. Jak i czasowej.
>>>>> Jakoś
>>>>> lubię ten cały rytuał: dosypać mąki, zamieszać, odstawić, czekać,
>>>>> dosypać mąki, zamieszać, odstawić... A potem ubabrać się po łokcie w
>>>>> gliniastym cieście. I na koniec popatrzeć, jak rosną sobie chlebki w
>>>>> piekarniku.
>>>>
>>>> No popatrzcie państwo - Qra, Ty mi myśli kradniesz ;-)
>>>
>>> A nie... tak się rozmarzyłam. A zaczyn już sobie rośnie w kuchni.
>>>
>>
>> Qra, ty chyba zdecydowanie potrzebujesz pomocy specjalisty. Dziecko z
>> Panslavistą, myśli kradniesz Ikselce...
>
> No widzisz, a na pl.sci.psychologia nie chcą mi pomóc.
>
> Qra
Dobra, chodź na psp - pomogę ;-)
Re: Mąka na chleb
2010-09-04 09:56:04 - medea
> Argument energetycznej oszczędności mnie nie nęci. Jak i czasowej.
No tak. A mnie nie nęci, a nawet zniechęca, ewentualność magazynowania
kolejnej maszyny kuchennej.
> lubię ten cały rytuał: dosypać mąki, zamieszać, odstawić, czekać,
> dosypać mąki, zamieszać, odstawić... A potem ubabrać się po łokcie w
> gliniastym cieście. I na koniec popatrzeć, jak rosną sobie chlebki w
> piekarniku.
Z powyższego rytuału (ogólnie przy pieczeniu) nie lubię tylko tego
ubabrania się po łokcie w cieście. Ja w kuchni co chwilę myję albo
opłukuję ręce.
Jak często pieczesz chleb? My w ogóle spożywamy bardzo mało chleba, a w
dodatku każde z nas lubi inne pieczywo - ja najchętniej jadłabym raczej
ciemne, mąż jasne, a córka pszenne bułki. Ciężko by mi było wszystkich
zadowolić jednym bochenkiem na tydzień.
Ewa
Re: Mąka na chleb
2010-09-04 11:01:29 - Jan Werbiński
news:4c81fb83$0$27047$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-09-03 23:17, Qrczak pisze:
>
>> Argument energetycznej oszczędności mnie nie nęci. Jak i czasowej.
>
> No tak. A mnie nie nęci, a nawet zniechęca, ewentualność magazynowania
> kolejnej maszyny kuchennej.
>
>> lubię ten cały rytuał: dosypać mąki, zamieszać, odstawić, czekać,
>> dosypać mąki, zamieszać, odstawić... A potem ubabrać się po łokcie w
>> gliniastym cieście. I na koniec popatrzeć, jak rosną sobie chlebki w
>> piekarniku.
>
> Z powyższego rytuału (ogólnie przy pieczeniu) nie lubię tylko tego
> ubabrania się po łokcie w cieście. Ja w kuchni co chwilę myję albo
> opłukuję ręce.
Używając automatu wogóle nie brudzisz rąk.
Robiąc półautomatycznie robotem też na upartego nie trzeba brudzić. Dobrze
wyrobione ciasto z dzieży wypada samo, trzeba tylko pomóc np plastikową
łopatką, którą można później uformować bochenek.
Całkowicie ręcznie, to fakt. Ciężko umyć ręce bez zdzierania naskórka.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-04 12:07:18 - Qrczak
> W dniu 2010-09-03 23:17, Qrczak pisze:
>
>> Argument energetycznej oszczędności mnie nie nęci. Jak i czasowej.
>
> No tak. A mnie nie nęci, a nawet zniechęca, ewentualność magazynowania
> kolejnej maszyny kuchennej.
Z takich samych powodów pozbyłam się mikrofali... hihi
>> lubię ten cały rytuał: dosypać mąki, zamieszać, odstawić, czekać,
>> dosypać mąki, zamieszać, odstawić... A potem ubabrać się po łokcie w
>> gliniastym cieście. I na koniec popatrzeć, jak rosną sobie chlebki w
>> piekarniku.
>
> Z powyższego rytuału (ogólnie przy pieczeniu) nie lubię tylko tego
> ubabrania się po łokcie w cieście. Ja w kuchni co chwilę myję albo
> opłukuję ręce.
>
> Jak często pieczesz chleb? My w ogóle spożywamy bardzo mało chleba, a w
> dodatku każde z nas lubi inne pieczywo - ja najchętniej jadłabym raczej
> ciemne, mąż jasne, a córka pszenne bułki. Ciężko by mi było wszystkich
> zadowolić jednym bochenkiem na tydzień.
My też jemy mało. Piekę różnie, raz na dwa tygodnie (nadmiar spokojnie
leżakuje w lodówce), a ostatnio raz na tydzień (jeden bochenek idzie do
ludzi). Zwykle robię trzy chlebki, przy czym bywa że każdy jest z
innymi dodatkami/przyprawami.
Qra
Re: Mąka na chleb
2010-09-04 04:46:04 - Jan Werbiński
news:4c815873$0$27027$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-09-03 21:57, Qrczak pisze:
>
>> Pieca nie mam też.
>> Zresztą zwykły piekarnik wystarcza. I nie trzeba czekać do jesieni z
>> pieczeniem.
>
> Ja wiem, że da się upiec w normalnym piekarniku, bo już piekłam, ale
> słyszałam taką opinię, że pieczenie w maszynie jest oszczędniejsze, bo nie
> ma takich strat energii. Nie wiem, co o tym sądzić.
Kupić licznik energii na allegro taki wpinany do gniazdka i samemu policzyć.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 23:03:56 - Ikselka
> Dnia 2010-09-03 20:56, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2010-09-03 14:39, Qrczak pisze:
>>
>>> Qra, a chleba to już w sklepie nie kupuję od kwietnia
>>
>> A ten chleb to pieczesz w zwykłym piekarniku, czy masz specjalną machinę?
>
> Pieca nie mam też.
> Zresztą zwykły piekarnik wystarcza. I nie trzeba czekać do jesieni z
> pieczeniem.
Nie mam zwykłego piekarnika. Mam tylko niezwykły :-)
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 23:12:38 - Qrczak
> Dnia Fri, 03 Sep 2010 21:57:25 +0200, Qrczak napisał(a):
>
>> Dnia 2010-09-03 20:56, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> W dniu 2010-09-03 14:39, Qrczak pisze:
>>>
>>>> Qra, a chleba to już w sklepie nie kupuję od kwietnia
>>>
>>> A ten chleb to pieczesz w zwykłym piekarniku, czy masz specjalną machinę?
>>
>> Pieca nie mam też.
>> Zresztą zwykły piekarnik wystarcza. I nie trzeba czekać do jesieni z
>> pieczeniem.
>
> Nie mam zwykłego piekarnika. Mam tylko niezwykły :-)
Chciałabym taki mieć choćby po to, by się doń przytulić,
gdy na zewnątrz listopadowe błoto.
Tymczasem w kuchni dwa kroki na trzy
musi gazowy Mastercook wystarczyć.
Qra
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 23:26:28 - Ikselka
> Dnia 2010-09-03 23:03, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Dnia Fri, 03 Sep 2010 21:57:25 +0200, Qrczak napisał(a):
>>
>>> Dnia 2010-09-03 20:56, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> W dniu 2010-09-03 14:39, Qrczak pisze:
>>>>
>>>>> Qra, a chleba to już w sklepie nie kupuję od kwietnia
>>>>
>>>> A ten chleb to pieczesz w zwykłym piekarniku, czy masz specjalną machinę?
>>>
>>> Pieca nie mam też.
>>> Zresztą zwykły piekarnik wystarcza. I nie trzeba czekać do jesieni z
>>> pieczeniem.
>>
>> Nie mam zwykłego piekarnika. Mam tylko niezwykły :-)
>
> Chciałabym taki mieć choćby po to, by się doń przytulić,
Owszem, jest to jedna z jego cudownych właściwości, którą do maksimum
wykorzystuje moja młodsza córka - myślę, że gdybyśmy mieli kota, to kot i
ona pobiliby się o miejsce :-)
> Ale nawet nie przytulając się
> gdy na zewnątrz listopadowe błoto.
Ojtak, ojtaktak... i chmura gorąca wokoło, wszyscy się gromadzą w niej.
> Tymczasem w kuchni dwa kroki na trzy
> musi gazowy Mastercook wystarczyć.
>
Może sobie kiedyś zbudujecie mały domek z dużym piecem :-)
Re: Mąka na chleb
2010-09-04 04:46:53 - Jan Werbiński
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-09 21:51:01 - Stokrotka
I będziesz w tym piecu palić?
I rano budzić się pod pieżyną, i dumać:
już wystawić rękę spod pieżyny by ubrać się pędem i napalić,
czy może jeszcze 15 minut będę się gżac pod pieżynką?
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
Re: Mąka na chleb
2010-09-10 11:39:57 - Qrczak
>
>> Może sobie kiedyś zbudujecie mały domek z dużym piecem :-)
>
> I będziesz w tym piecu palić?
> I rano budzić się pod pieżyną, i dumać:
> już wystawić rękę spod pieżyny by ubrać się pędem i napalić,
> czy może jeszcze 15 minut będę się gżac pod pieżynką?
Ale grzanie to jest przecież takie fajne. Czemu więc zaprzestawać?
Qra
Re: Mąka na chleb
2010-09-10 20:42:20 - Stokrotka
>> I będziesz w tym piecu palić?
>> I rano budzić się pod pieżyną, i dumać:
>> już wystawić rękę spod pieżyny by ubrać się pędem i napalić,
>> czy może jeszcze 15 minut będę się gżac pod pieżynką?
>
>
> Ale grzanie to jest przecież takie fajne. Czemu więc zaprzestawać?
Bo kiedyś jednak należy w tym piecu napalić.
Do wiosny żołądek nie da rady, nie jestem niedźwiadkiem.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 14:40:14 - Misiek
Użytkownik Aicha
news:i5qpnh$flf$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Misiek napisał:
>
>> Ale jak kupujesz w sklepie (nie mowie o wiejskim chlebie
>> kupowanym od gospodarza) to myslisz ze tam nie ma polepszaczy?
>> spulchniaczy? wzmacmniaczy itd?
>
> Ixi nie kupuje w sklepie, Ixi wszystko robi sama. No, może z wyjątkiem
> mleka, herbaty i chipsów marchewkowych :D
>
chipsow marchewkowych oczywiscie o smaku papryki :-)))
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 20:22:14 - Ikselka
> Użytkownik Aicha
> news:i5qpnh$flf$1@inews.gazeta.pl...
>> Użytkownik Misiek napisał:
>>
>>> Ale jak kupujesz w sklepie (nie mowie o wiejskim chlebie
>>> kupowanym od gospodarza) to myslisz ze tam nie ma polepszaczy?
>>> spulchniaczy? wzmacmniaczy itd?
>>
>> Ixi nie kupuje w sklepie, Ixi wszystko robi sama. No, może z wyjątkiem
>> mleka, herbaty i chipsów marchewkowych :D
>>
>
> chipsow marchewkowych oczywiscie o smaku papryki :-)))
Jak chcesz, to sam możesz sobie zrobić własny palec o smaku papryki -
maczasz w sproszkowanej i voila. Tak samo owa marchewka zrobiona.
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 14:48:42 - Jan Werbiński
news:i5qpnh$flf$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Misiek napisał:
>
>> Ale jak kupujesz w sklepie (nie mowie o wiejskim chlebie
>> kupowanym od gospodarza) to myslisz ze tam nie ma polepszaczy?
>> spulchniaczy? wzmacmniaczy itd?
>
> Ixi nie kupuje w sklepie, Ixi wszystko robi sama. No, może z wyjątkiem
> mleka, herbaty i chipsów marchewkowych :D
Mleka już nie robi sama???
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 20:26:06 - Ikselka
> Użytkownik Aicha
> news:i5qpnh$flf$1@inews.gazeta.pl...
>> Użytkownik Misiek napisał:
>>
>>> Ale jak kupujesz w sklepie (nie mowie o wiejskim chlebie
>>> kupowanym od gospodarza) to myslisz ze tam nie ma polepszaczy?
>>> spulchniaczy? wzmacmniaczy itd?
>>
>> Ixi nie kupuje w sklepie, Ixi wszystko robi sama. No, może z wyjątkiem
>> mleka, herbaty i chipsów marchewkowych :D
>
> Mleka już nie robi sama???
Krowę sobie kupię, niedługo. Malutką, śliczną dżersejkę. Bo nie ma co
zrobić z moim hektarem łąki.
Re: Mąka na chleb
2010-09-04 04:45:13 - Jan Werbiński
news:3jgcs56d5yrv.am7wiu7nudl7$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 3 Sep 2010 14:48:42 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Użytkownik Aicha
>> news:i5qpnh$flf$1@inews.gazeta.pl...
>>> Użytkownik Misiek napisał:
>>>
>>>> Ale jak kupujesz w sklepie (nie mowie o wiejskim chlebie
>>>> kupowanym od gospodarza) to myslisz ze tam nie ma polepszaczy?
>>>> spulchniaczy? wzmacmniaczy itd?
>>>
>>> Ixi nie kupuje w sklepie, Ixi wszystko robi sama. No, może z wyjątkiem
>>> mleka, herbaty i chipsów marchewkowych :D
>>
>> Mleka już nie robi sama???
>
> Krowę sobie kupię, niedługo. Malutką, śliczną dżersejkę. Bo nie ma co
> zrobić z moim hektarem łąki.
Myślałem, że dasz radę bez krowy...
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 16:32:07 - medea
> Ixi nie kupuje w sklepie, Ixi wszystko robi sama. No, może z wyjątkiem
> mleka, herbaty i chipsów marchewkowych :D
No nie, gdzieś ostatnio się przyznała (chyba na dzieciach), że młyna nie ma.
Ewa
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 20:18:53 - Ikselka
> Użytkownik Misiek napisał:
>
>> Ale jak kupujesz w sklepie (nie mowie o wiejskim chlebie
>> kupowanym od gospodarza) to myslisz ze tam nie ma polepszaczy?
>> spulchniaczy? wzmacmniaczy itd?
>
> Ixi nie kupuje w sklepie, Ixi wszystko robi sama. No, może z wyjątkiem
> mleka, herbaty i chipsów marchewkowych :D
Mów za siebie, cipeczko :-)
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 20:16:39 - Ikselka
> Użytkownik Ikselka
> news:1ikcwnn4otqup.mjxlz1ukh1n4.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 3 Sep 2010 09:47:47 +0200, Misiek napisał(a):
>>
>>> Użytkownik Jan Werbiński
>>> news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>>>>
>>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>>
>>>
>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy, zakwasow
>>> itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>
>> Czary-mary takie? A to polepszacze tylko...
>>
>
> Pewnikiem tak :-) Ale jak kupujesz w sklepie (nie mowie o wiejskim chlebie
> kupowanym od gospodarza) to myslisz ze tam nie ma polepszaczy? spulchniaczy?
> wzmacmniaczy itd?
Jasne, że są - kiedy kupuję pieczywko np w Lidl, bo mi ono smakuje. Jednak
najczęściej kupuję pieczywo w pewnej kieleckiej piekarni - chleb wiejski,
sitkowy, razowy i inne, według starych, prostych receptur, ciężkawy,
ciemnawy i mało puszysty jak ongiś, ale dłuuuugo zdatny do jedzenia,
wysychający raczej, niż pleśniejący, a i smaczny zupełnie jak dawno temu, a
smak ten dobrze pamiętam i stwierdzam, ze nie oszukują. Dlatego mają
powodzenie :-)
PS. No dobra - piekarnia Piekiełko, istnieje nadal w tym samym miejscu,
co za moich licealnych czasów, a już wtedy była stara i miała wielkie
powodzenie :-)
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 23:52:37 - lemonka
Użytkownik Misiek
news:4c80e892$0$22806$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Pewnikiem tak :-) Ale jak kupujesz w sklepie (nie mowie o wiejskim chlebie
> kupowanym od gospodarza) to myslisz ze tam nie ma polepszaczy?
> spulchniaczy? wzmacmniaczy itd?
Polepszacze i spulchniacze są zasadniczo dwa: chętnie kupowana w aptekach
lecytyna i jeszcze chętniej kupowana w aptekach witamina C. To czego się tak
wystrzegać w tym chlebie, hę?
Re: Mąka na chleb
2010-09-09 21:53:46 - Stokrotka
> Polepszacze i spulchniacze ...kupowana w aptekach witamina C.
NIe lepiej zakwasić odrobiną żurku, octu, albo wlać maślankę itp zamiast
wody?
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 11:50:25 - Panslavista
Jan Werbiński
news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>
> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
Widać, że pochodzisz ze spółdzielni produkcyjnej z Beskidu Niskiego, to tam
kosili owies na wiosnę i kopali ziemię po ziemniakach wyżartych przez dziki.
:-))))))))
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 17:12:29 - zbigniew
Użytkownik Jan Werbiński
news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>
> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>
> --
> Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatna www.janwer.com/
> Nasza siec www.fredry.net/
>
a gdzie to mozna kupić?
Re: Mąka na chleb
2010-09-04 04:42:46 - Jan Werbiński
news:i5r386$v75$1@news.onet.pl...
> a gdzie to mozna kupić?
Na stronce z linku masz nowe, a używane na ebaju.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 17:47:19 - Panslavista
Jan Werbiński
news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
Z tych wszystkich młynków wybrałbym:
www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Komo/Komo-Fidibus-Muehle-Duett-200/991104.html
Re: M?ka na chleb
2010-09-04 04:50:47 - Jan Werbiński
news:4c811888$0$22814$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Jan Werbiński
> news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>> Od teraz problem z m?k? żytni? i inn? rozwi?zuję tak:
>> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/muehle-1/991182.html
>
> Z tych wszystkich młynków wybrałbym:
>
> www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Komo/Komo-Fidibus-Muehle-Duett-200/991104.html
No tak, chociaż w sumie dziwię się, że nie wybrałeś pełnego wiatraka
zabytkowego albo coś równie gigantycznego.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna www.janwer.com/
Nasza siec www.fredry.net/
Re: Mąka na chleb
2010-09-03 18:23:37 - Panslavista
Jan Werbiński
news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
Szkoda, że nie reklamujesz wyciskarkę (prasę) do soków i oleju MATSTONE
6in1...