Pasztecików czar i czas.
2010-12-02 16:46:55 - Ikselka
delikatniejsze niż z jajkami
pl.rec.kuchnia.polski-usenet.pl/nadmiar-sera_T33714980_S2
2007-01-08 18:09:26
ikselka napisał(a):
Już mam :-)
Ciasto półfrancuskie śmietanowe: 250g masła, 250 ml śmietany,
pół kilograma
mąki, szczypta soli. Wszystko powinno byc schłodzone. Masło siekamy
z mąką.
Dodajemy śmietanę, zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy na kilka
godzin
do lodówki. Potem wałkujemy, i np. robimy paszteciki, kulebiak, rurki
z kremem... Ciasto półfrancuskie SEROWE przygotowujemy podobnie,
tylko
zamiast śmietany bierzemy opakowanie serka
homogenizowanego/topionego/żółtego (serek topiony dobrze schłodzony
lub ser żółty zetrzeć na wiórki).
Ważne: zapomniałam wtedy o cukrze - trzeba dodać go z łyżeczkę, tej soli
jakieś pół łyżeczki...
Ważne: przed pieczeniem paszteciki trzeba posmarować jajkiem rozmąconym pół
na pół z mlekiem.