herbata
2010-12-22 16:01:33 - CC
Mam takie pytanie odnośnie herbaty. Po zaparzeniu i ostudzeniu jedne
napary są nadal klarowne a inne są mętne. Dodanie gorącej wody
powoduje wyklarowanie. Pytam czy jest to zależne od gatunku herbaty
(chińska, indyjska, cejlońska, itp) czy od dystrybutora (producenta).
Niezbyt apetycznie to wygląda jeśli dodamy kostki lodu (mrożona).
Słyszałem (nie wiem czy to prawda) że do niektórych herbat dodawany jest
barwnik
aby szybciej i mocniej 'naciągała'.
P.S Nie jest moim zamiarem rozpętać burzę na grupie z wyzwiskami itp.
Pytam naprawdę z ciekawości. Na stronach o herbacie nie znalazłem
odpowiedzi.
Pozdrawiam CC
Re: herbata
2010-12-22 16:09:51 - Panslavista
news:4d121324$0$2493$65785112@news.neostrada.pl...
> Witam ;)
> Mam takie pytanie odnośnie herbaty. Po zaparzeniu i ostudzeniu jedne
> napary są nadal klarowne a inne są mętne. Dodanie gorącej wody
> powoduje wyklarowanie. Pytam czy jest to zależne od gatunku herbaty
> (chińska, indyjska, cejlońska, itp) czy od dystrybutora (producenta).
> Niezbyt apetycznie to wygląda jeśli dodamy kostki lodu (mrożona).
> Słyszałem (nie wiem czy to prawda) że do niektórych herbat dodawany jest
> barwnik
> aby szybciej i mocniej 'naciągała'.
> P.S Nie jest moim zamiarem rozpętać burzę na grupie z wyzwiskami itp.
> Pytam naprawdę z ciekawości. Na stronach o herbacie nie znalazłem
> odpowiedzi.
>
> Pozdrawiam CC
Dołączam koncentrat pomidorowy ze skórek pomidorów, zagęstnika, posmaku i
farby...
Re: herbata
2010-12-22 19:14:42 - michalek
CC
news:4d121324$0$2493$65785112@news.neostrada.pl...
> Witam ;)
> Mam takie pytanie odnośnie herbaty. Po zaparzeniu i ostudzeniu jedne
> napary są nadal klarowne a inne są mętne. Dodanie gorącej wody
> powoduje wyklarowanie. Pytam czy jest to zależne od gatunku herbaty
> (chińska, indyjska, cejlońska, itp) czy od dystrybutora (producenta).
> Niezbyt apetycznie to wygląda jeśli dodamy kostki lodu (mrożona).
> Słyszałem (nie wiem czy to prawda) że do niektórych herbat dodawany jest
> barwnik
> aby szybciej i mocniej 'naciągała'.
> P.S Nie jest moim zamiarem rozpętać burzę na grupie z wyzwiskami itp.
> Pytam naprawdę z ciekawości. Na stronach o herbacie nie znalazłem
> odpowiedzi.
>
> Pozdrawiam CC
Z mojej obserwacji (podkreślam, obserwacji - nie jestem specem
od herbaty a jedynie jej smakoszem) jest to związane wyłącznie
z intensywnością naparu. Napar mocny (dla niektórych jest to
bardzo mocny) zawsze wystudzony mętnieje. Nie wiem co wtedy
się wytrąca, ale ponowne podgrzanie powoduje powrót
klarowności tym bardziej dolanie gorącej wody - bo nieco
podgrzewa a na dodatek zmniejsza stężenie.
Herbaty mrożone i na zimno zwykle są ze słabych naparów.
Ice tea to baaardzo cieniutki naparek :)
M
Re: herbata
2010-12-22 20:52:13 - Aicha
> Z mojej obserwacji (podkreślam, obserwacji - nie jestem specem
> od herbaty a jedynie jej smakoszem) jest to związane wyłącznie
> z intensywnością naparu. Napar mocny (dla niektórych jest to
> bardzo mocny) zawsze wystudzony mętnieje. Nie wiem co wtedy
> się wytrąca, ale ponowne podgrzanie powoduje powrót
> klarowności tym bardziej dolanie gorącej wody - bo nieco
> podgrzewa a na dodatek zmniejsza stężenie.
Może tanina reaguje z zażelazioną wodą? Str. 5, 6:
studia.wszop.edu.pl/obrazki/cms/5285.zalaczniki.pdf
--
Pozdrawiam - Aicha
Re: herbata
2010-12-22 22:28:59 - Aicha
> Słyszałem (nie wiem czy to prawda) że do niektórych herbat dodawany jest
> barwnik aby szybciej i mocniej 'naciągała'.
Albo niektóre herbaty nie są zmiotkami z podłogi, tylko prawdziwymi
liśćmi :)
--
Pozdrawiam - Aicha
Re: herbata
2010-12-23 00:23:11 - vcore
> Witam ;)
> Mam takie pytanie odnośnie herbaty. Po zaparzeniu i ostudzeniu jedne
> napary są nadal klarowne a inne są mętne. Dodanie gorącej wody
> powoduje wyklarowanie. Pytam czy jest to zależne od gatunku herbaty
> (chińska, indyjska, cejlońska, itp) czy od dystrybutora (producenta).
> Niezbyt apetycznie to wygląda jeśli dodamy kostki lodu (mrożona).
> Słyszałem (nie wiem czy to prawda) że do niektórych herbat dodawany jest
> barwnik
> aby szybciej i mocniej 'naciągała'.
> P.S Nie jest moim zamiarem rozpętać burzę na grupie z wyzwiskami itp.
> Pytam naprawdę z ciekawości. Na stronach o herbacie nie znalazłem
> odpowiedzi.
>
> Pozdrawiam CC
Jeśli zalewasz herbatę wrzątkiem to mogłoby wszystko tłumaczyc
Re: herbata
2010-12-23 16:45:56 - CC
Zalewam jak wodaa zaczyna wrzeć (zaraz po białym warze)
Nie zdarza się to przy herbacie zielonej. A zastanawia mnie ponowne
klarowanie jeśli uzupełnie zimny napar (jak bym go podgrzał) nawet niewielką
ilością wrzątku, także że jest zaledwie ciepły.
--
Witam ;)
Pozdrawiam Constans
Użytkownik vcore
news:ieu194$g7m$1@inews.gazeta.pl...
>W dniu 2010-12-22 16:01, CC pisze:
>> Witam ;)
>> Mam takie pytanie odnośnie herbaty. Po zaparzeniu i ostudzeniu jedne
>> napary są nadal klarowne a inne są mętne. Dodanie gorącej wody
>> powoduje wyklarowanie. Pytam czy jest to zależne od gatunku herbaty
>> (chińska, indyjska, cejlońska, itp) czy od dystrybutora (producenta).
>> Niezbyt apetycznie to wygląda jeśli dodamy kostki lodu (mrożona).
>> Słyszałem (nie wiem czy to prawda) że do niektórych herbat dodawany jest
>> barwnik
>> aby szybciej i mocniej 'naciągała'.
>> P.S Nie jest moim zamiarem rozpętać burzę na grupie z wyzwiskami itp.
>> Pytam naprawdę z ciekawości. Na stronach o herbacie nie znalazłem
>> odpowiedzi.
>>
>> Pozdrawiam CC
>
> Jeśli zalewasz herbatę wrzątkiem to mogłoby wszystko tłumaczyc
Re: herbata
2010-12-23 22:38:42 - kika
www.omihal.republika.pl/magia%20parzenia.html
Może to Ci pomoże. Pozdrawiam.
Re: herbata
2010-12-24 01:11:53 - CC
--
Użytkownik kika
news:if0frt$d2k$1@mx1.internetia.pl...
> ?
> www.omihal.republika.pl/magia%20parzenia.html
>
> Może to Ci pomoże. Pozdrawiam.
Witam ;)
Dzięki za ciekawy link
Pozdrawiam Constans