Karp w zalewie octowej - prośba o przepis
2010-12-29 14:40:11 - wolim
Jadłem jakieś 2 lata temu karpia w zalewie octowej. Ale nie był to
zwykły smażony karp w zalewie...
Było toto w wekach. Być może karp był wcześniej przesmażony.
Zalewa w słoiku była galaretowata - właściwie wyglądało to jakby karp
w galarecie, ale galareta miała smak zalewy octowej:)
Ości karpia były mięciutkie, rozpuszczone przez ocet.
Szukałem wszędzie przepisu, ale wszędzie są przepisy na tradycyjną
rybę w zalewie (ryba pływa w wodnistej zalewie).
Pzdry,
MW
Re: Karp w zalewie octowej - prośba o przepis
2010-12-29 15:30:23 - Ikselka
> Witam.
> Jadłem jakieś 2 lata temu karpia w zalewie octowej. Ale nie był to
> zwykły smażony karp w zalewie...
> Było toto w wekach. Być może karp był wcześniej przesmażony.
> Zalewa w słoiku była galaretowata - właściwie wyglądało to jakby karp
> w galarecie, ale galareta miała smak zalewy octowej:)
Zrób więc zalewę jak galaretę - gotując wywar z głowy, ogona i okrawków
ryby i z warzyw, zmierz objętość wywaru i dodaj ocet w określonej
proporcji, zagotuj to i zalej rybę.
> Ości karpia były mięciutkie, rozpuszczone przez ocet.
> Szukałem wszędzie przepisu, ale wszędzie są przepisy na tradycyjną
> rybę w zalewie (ryba pływa w wodnistej zalewie).
www.mojegotowanie.pl/przepisy/ryby/karp_w_occie
www.rysch.com/kuchnia/ryby_w_occie.htm
itd.