Z serii Urządzenia a co do pieczenia mięsa ?
2011-01-20 19:44:25 - gfds
Ponoć z prodziża wychodzi piękna szynka . Co polecacie piekarnik
elektryczny czy może właśnie prodziż a może jeszcze coś innego ?
Potrzebuję czegoś do niedużych porcji ale często .
Arek
Re: Z serii Urządzenia a co do pieczenia mięsa ?
2011-01-20 20:17:14 - Ikselka
> Witam
>
> Ponoć z prodziża wychodzi piękna szynka . Co polecacie piekarnik
> elektryczny czy może właśnie prodziż a może jeszcze coś innego ?
> Potrzebuję czegoś do niedużych porcji ale często .
>
Do szymki - szynkowar. Na Allegro kupisz. Jest to świetny wynalazek.
Re: Z serii Urządzenia a co do pieczenia mięsa ?
2011-01-20 21:31:33 - Panslavista
Ikselka
news:3pao1josee8t$.1vf7pcofqulq4$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 20 Jan 2011 19:44:25 +0100, gfds napisał(a):
>
>> Witam
>>
>> Ponoć z prodziża wychodzi piękna szynka . Co polecacie piekarnik
>> elektryczny czy może właśnie prodziż a może jeszcze coś innego ?
>> Potrzebuję czegoś do niedużych porcji ale często .
>>
>
> Do szymki - szynkowar. Na Allegro kupisz. Jest to świetny wynalazek.
Czytać, czytać - do pieczenia, a nie do gotowania!
Re: Z serii Urządzenia a co do pieczenia mięsa ?
2011-01-20 21:59:26 - Ikselka
> Ikselka
> news:3pao1josee8t$.1vf7pcofqulq4$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 20 Jan 2011 19:44:25 +0100, gfds napisał(a):
>>
>>> Witam
>>>
>>> Ponoć z prodziża wychodzi piękna szynka . Co polecacie piekarnik
>>> elektryczny czy może właśnie prodziż a może jeszcze coś innego ?
>>> Potrzebuję czegoś do niedużych porcji ale często .
>>>
>>
>> Do szymki - szynkowar. Na Allegro kupisz. Jest to świetny wynalazek.
>
> Czytać, czytać - do pieczenia, a nie do gotowania!
Szynka jest lepsza z SZYNKOWARA, niż z piekarnika. Zwlaszcza nieduże porcje
w piekarniku wychodzą suche, lepiej je dusić, niż piec :->
Re: Z serii Urządzenia a co do pieczenia mięsa ?
2011-01-21 09:24:45 - Misiek
Użytkownik Ikselka
news:1rmcfcvgg87fy$.1xc5u2v5edaej$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 20 Jan 2011 21:31:33 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> Ikselka
>> news:3pao1josee8t$.1vf7pcofqulq4$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Thu, 20 Jan 2011 19:44:25 +0100, gfds napisał(a):
>>>
>>>> Witam
>>>>
>>>> Ponoć z prodziża wychodzi piękna szynka . Co polecacie piekarnik
>>>> elektryczny czy może właśnie prodziż a może jeszcze coś innego ?
>>>> Potrzebuję czegoś do niedużych porcji ale często .
>>>>
>>>
>>> Do szymki - szynkowar. Na Allegro kupisz. Jest to świetny wynalazek.
>>
>> Czytać, czytać - do pieczenia, a nie do gotowania!
>
> Szynka jest lepsza z SZYNKOWARA, niż z piekarnika. Zwlaszcza nieduże
> porcje
> w piekarniku wychodzą suche, lepiej je dusić, niż piec :->
wszystko zalezy od technologii... ale ogolnie przyznam ci (niestety)_
racje.
Re: Z serii Urządzenia a co do pieczenia mięsa ?
2011-01-20 20:40:25 - panta_rei
> Witam
>
> Ponoć z prodziża wychodzi piękna szynka . Co polecacie piekarnik
> elektryczny czy może właśnie prodziż a może jeszcze coś innego ?
> Potrzebuję czegoś do niedużych porcji ale często .
Szynkowar! Wiele można w nim zrobić, a szynki wychodzą wspaniałe.
Większość robiona jest na ok 1kg wsadu, czy to mało to nie wiem, u mnie
nie starcza na dwa dni ;-) Kupowanej wędliny rodzina zjadała w te dwa
dni jakieś 10-15 plasterków ;-)
ja mam taki:
allegro.pl/i1415813390.html świetny, tylko sprężynę bym chciał
większej średnicy. Jak masz ochotę wydać więcej kasy to polecam ten
allegro.pl/i1410943421.html
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18 E:19°49'31 jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
Re: Z serii Urządzenia a co do pieczenia mięsa ?
2011-01-20 20:56:50 - Ikselka
> Szynkowar! Wiele można w nim zrobić, a szynki wychodzą wspaniałe.
Rolowany boczek czy inne mięsne rolady też. Kwestia dopasowania ich
wielkości do komory szynkowara. Polecam naucenie się peklowania mięsa -
można peklowaninkę cudnie w szynkowarze uwarzyć :-)
Re: Z serii Urządzenia a co do pieczenia mięsa ?
2011-01-21 00:33:02 - gfds
> Dnia Thu, 20 Jan 2011 19:40:25 +0000 (UTC), panta_rei napisał(a):
>
>> Szynkowar! Wiele można w nim zrobić, a szynki wychodzą wspaniałe.
>
> Rolowany boczek czy inne mięsne rolady też. Kwestia dopasowania ich
> wielkości do komory szynkowara. Polecam naucenie się peklowania mięsa -
> można peklowaninkę cudnie w szynkowarze uwarzyć :-)
Dziękuję wszystkim za uwagi , szynkowar to nowość dla mnie .
Re: Z serii Urządzenia a co do pieczenia mięsa ?
2011-01-21 00:59:10 - Panslavista
news:4d38c573$0$2443$65785112@news.neostrada.pl...
Inne urządzenia do szynek i golonek: praski
www.sr.otwock.com.pl/kategorie/przemysl/praski.html
Re: Z serii UrzÄ?dzenia a co do pieczenia miÄ?sa ?
2011-01-21 09:25:45 - Misiek
Użytkownik panta_rei
news:slrnijh3t9.jcd.jak.jakas@chce.to.znajdzie...
> Dnia 20.01.2011 gfds
>> Witam
>>
>> Ponoć z prodziża wychodzi piękna szynka . Co polecacie piekarnik
>> elektryczny czy może właśnie prodziż a może jeszcze coś innego ?
>> Potrzebuję czegoś do niedużych porcji ale często .
>
> Szynkowar! Wiele można w nim zrobić, a szynki wychodzą wspaniałe.
> Większość robiona jest na ok 1kg wsadu, czy to mało to nie wiem, u mnie
> nie starcza na dwa dni ;-) Kupowanej wędliny rodzina zjadała w te dwa
> dni jakieś 10-15 plasterków ;-)
Zle zakupy ^^
a 1 kg wsadu... to juz w piekarniku mozna zrobic umiejetnie :-)
Re: Z serii UrzÄ?dzenia a co do pieczenia miÄ?sa ?
2011-01-21 10:55:55 - panta_rei
>>
>> Szynkowar! Wiele można w nim zrobić, a szynki wychodzą wspaniałe.
>> Większość robiona jest na ok 1kg wsadu, czy to mało to nie wiem, u mnie
>> nie starcza na dwa dni ;-) Kupowanej wędliny rodzina zjadała w te dwa
>> dni jakieś 10-15 plasterków ;-)
>
> Zle zakupy ^^
Możesz podkręcić jasność tej uwagi?
> a 1 kg wsadu... to juz w piekarniku mozna zrobic umiejetnie :-)
Tylko jakim kosztem ;) Poza tym IMWHO albo soczyste albo takie co
bezpiecznie poleży kilka dni ale dość suche. Z szynkowara jednak lepsze
wychodzą. Można również za jednym zamachem zrobić dwie różne wędliny,
2x0,5kg. Przy większych potrzebach można za jednym razem parzyć 2-3
szynkowary, czyli sporo zaoszczędzić na gazie lub prądzie.
Piekarnik zasadniczo i tak każdy ma w domu, więc od czasu
do czasu pieczone też można zrobić.
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18 E:19°49'31 jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
Re: Z serii Urządzenia a co do pieczenia mięsa ?
2011-01-21 09:23:48 - Misiek
Użytkownik gfds
news:4d3881cf$0$2501$65785112@news.neostrada.pl...
> Witam
>
> Ponoć z prodziża wychodzi piękna szynka . Co polecacie piekarnik
> elektryczny czy może właśnie prodziż a może jeszcze coś innego ?
> Potrzebuję czegoś do niedużych porcji ale często .
>
I problemem jest tu to ze do nieduzych porcji
Do normalnego pieczenia - polecam piekarnik elektryczny. Wady? Dosc dlugie
nagrzewanie (od 15 do 30 minut), preferowane wieksze wsady.
Do dorywczego pieczenia - wszelkiej masci opiekacze elektryczne.