prośba o interpretację przepisu

gautama Data ostatniej zmiany: 2011-01-30 18:57:03

prośba o interpretację przepisu

2011-01-29 14:30:35 - gautama

Witajcie,
sprawa jest następująca: zacząłem robić królika wg przepisu znalezionego
w sieci i dopiero w tej chwili się zorientowałem, że tekst jest
niepełny. Brzmi on tak:
* 1 królik (1 kg)
* 1 czerwona papryka
* 1 główka czosnku
* 1 szklanka oliwy
* 1 łyżeczka papryki
* 1 łyżka octu
* 1.5 łyżeczki kminu rzymskiego
* 100 g wątróbki
* 1 listek laurowy
* 1 gałązka tymianku
* sól
Królika umyj i podziel na kawałki. Oliwę wymieszaj z 4 roztartymi
ząbkami czosnku, solą, tymiankiem i listkiem laurowym. Polej królika,
odstaw na 2 godziny. Po 2 godzinach obsmaż królika na tej samej oliwie,
w której się marynował. Wyjmij, włóż do garnka. Wątróbkę pokrój na
kawałki i podsmaż na tym samym tłuszczu. Zmiksuj pokrojoną na kawałki
paprykę, resztkę czosnku, kmin, paprykę w proszku i szczyptę soli. Do
zmiksowanych składników dodaj trochę oliwy i wody oraz ocet. Pastą
posmaruj królika, duś do miękkości.
[tu oryginał: tinyurl.com/62f9aoe]

Niestety nie bardzo jestem w stanie wyłapać, co należy zrobić z
podsmażoną wątróbką - zmiksować z innymi składnikami pasty, czy dorzucić
luzem do mięsa? Macie może jakieś pomysły?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie,
pozdrawiam
g.



Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-29 15:06:21 - Ikselka

Dnia Sat, 29 Jan 2011 14:30:35 +0100, gautama napisał(a):

> Niestety nie bardzo jestem w stanie wyłapać, co należy zrobić z
> podsmażoną wątróbką - zmiksować z innymi składnikami pasty, czy dorzucić
> luzem do mięsa? Macie może jakieś pomysły?

Dorzucić luzem do mięsa.



Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-29 15:14:37 - gautama

W dniu 2011-01-29 15:06, Ikselka pisze:

>> Niestety nie bardzo jestem w stanie wyłapać, co należy zrobić z
>> podsmażoną wątróbką - zmiksować z innymi składnikami pasty, czy dorzucić
>> luzem do mięsa? Macie może jakieś pomysły?
>
> Dorzucić luzem do mięsa.

dzięki ogromne, chyba właśnie tak zrobię, bo zwierz już żąda dalszej
obróbki.




Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-29 15:16:46 - Ikselka

Dnia Sat, 29 Jan 2011 15:14:37 +0100, gautama napisał(a):

> W dniu 2011-01-29 15:06, Ikselka pisze:
>
>>> Niestety nie bardzo jestem w stanie wyłapać, co należy zrobić z
>>> podsmażoną wątróbką - zmiksować z innymi składnikami pasty, czy dorzucić
>>> luzem do mięsa? Macie może jakieś pomysły?
>>
>> Dorzucić luzem do mięsa.
>
> dzięki ogromne, chyba właśnie tak zrobię, bo zwierz już żąda dalszej
> obróbki.

Mój czekał właśnie na Twój przepis - jutro zrobię :-)



Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-29 16:46:20 - Aicha

W dniu 2011-01-29 15:16, Ikselka pisze:

>> chyba właśnie tak zrobię, bo zwierz już żąda dalszej
>> obróbki.
>
> Mój czekał właśnie na Twój przepis - jutro zrobię :-)

Tak z pędzoną GMO papryką??? Nie boisz się?

--
Pozdrawiam - Aicha




Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-29 18:23:22 - gautama

W dniu 2011-01-29 16:46, Aicha pisze:

> Tak z pędzoną GMO papryką??? Nie boisz się?

nie




Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-29 19:01:33 - Aicha

W dniu 2011-01-29 18:23, gautama pisze:

>> Tak z pędzoną GMO papryką??? Nie boisz się?
>
> nie

Nie Ciebie pytam. Ixi zarzuciła mi przed chwilą to, co sama chce tu
uskuteczniać.

--
Pozdrawiam - Aicha



Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-30 00:07:39 - Ikselka

Dnia Sat, 29 Jan 2011 16:46:20 +0100, Aicha napisał(a):

> W dniu 2011-01-29 15:16, Ikselka pisze:
>
>>> chyba właśnie tak zrobię, bo zwierz już żąda dalszej
>>> obróbki.
>>
>> Mój czekał właśnie na Twój przepis - jutro zrobię :-)
>
> Tak z pędzoną GMO papryką??? Nie boisz się?

Nie - zastąpię ją kapustą kiszoną.



Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-30 02:35:37 - Ikselka

Dnia Sun, 30 Jan 2011 00:07:39 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Sat, 29 Jan 2011 16:46:20 +0100, Aicha napisał(a):
>
>> W dniu 2011-01-29 15:16, Ikselka pisze:
>>
>>>> chyba właśnie tak zrobię, bo zwierz już żąda dalszej
>>>> obróbki.
>>>
>>> Mój czekał właśnie na Twój przepis - jutro zrobię :-)
>>
>> Tak z pędzoną GMO papryką??? Nie boisz się?
>
> Nie - zastąpię ją kapustą kiszoną.

:->



Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-29 18:23:02 - gautama

W dniu 2011-01-29 15:16, Ikselka pisze:

> Mój czekał właśnie na Twój przepis - jutro zrobię :-)

Króli został podany z pieczonymi ziemniaczkami oraz gotowanym porem z
winegretem :)
Ciekaw jestem jak Tobie wyjdzie - mój był dobry, choć czuć było trochę w
nim brak harmonii - dominował aromat czosnku. Zastanawiam się, czy
następnym razem nie dać go mniej, albo do pasty użyć przesmażonego
zamiast surowego. Może z resztą jutro po odgrzaniu się wyrówna.



Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-29 19:19:07 - medea

W dniu 2011-01-29 15:16, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 29 Jan 2011 15:14:37 +0100, gautama napisał(a):
>
>> W dniu 2011-01-29 15:06, Ikselka pisze:
>>
>>>> Niestety nie bardzo jestem w stanie wyłapać, co należy zrobić z
>>>> podsmażoną wątróbką - zmiksować z innymi składnikami pasty, czy dorzucić
>>>> luzem do mięsa? Macie może jakieś pomysły?
>>> Dorzucić luzem do mięsa.
>> dzięki ogromne, chyba właśnie tak zrobię, bo zwierz już żąda dalszej
>> obróbki.
> Mój czekał właśnie na Twój przepis - jutro zrobię :-)

Co z tymi królikami! Ja dzisiaj też robiłam! Ale według innego przepisu.
Nie jestem zachwycona, wyszedł trochę za suchy. To chyba dlatego, że
zrezygnowałam ze słoniny, która była w przepisie. Może następnym razem
zrobię według tego. Zdajcie relację.

Ewa



Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-29 21:17:25 - Panslavista

medea wrote in message
news:4d445a13$0$2442$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2011-01-29 15:16, Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 29 Jan 2011 15:14:37 +0100, gautama napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-01-29 15:06, Ikselka pisze:
>>>
>>>>> Niestety nie bardzo jestem w stanie wyłapać, co należy zrobić z
>>>>> podsmażoną wątróbką - zmiksować z innymi składnikami pasty, czy
>>>>> dorzucić
>>>>> luzem do mięsa? Macie może jakieś pomysły?
>>>> Dorzucić luzem do mięsa.
>>> dzięki ogromne, chyba właśnie tak zrobię, bo zwierz już żąda dalszej
>>> obróbki.
>> Mój czekał właśnie na Twój przepis - jutro zrobię :-)
>
> Co z tymi królikami! Ja dzisiaj też robiłam! Ale według innego przepisu.
> Nie jestem zachwycona, wyszedł trochę za suchy. To chyba dlatego, że
> zrezygnowałam ze słoniny, która była w przepisie. Może następnym razem
> zrobię według tego. Zdajcie relację.
>
> Ewa

Najlepszy duszony w śmietanie z koperkiem.





Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-30 00:09:46 - Ikselka

Dnia Sat, 29 Jan 2011 21:17:25 +0100, Panslavista napisał(a):

> Najlepszy duszony w śmietanie z koperkiem.

Wiem, ale już robiłam. Jeśli mi się uda wg tytułowego przepisu, to z kolei
ten uznam za najlepszy ;-)



Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-30 00:11:04 - Ikselka

Dnia Sat, 29 Jan 2011 19:19:07 +0100, medea napisał(a):

> Co z tymi królikami! Ja dzisiaj też robiłam! Ale według innego przepisu.
> Nie jestem zachwycona, wyszedł trochę za suchy. To chyba dlatego, że
> zrezygnowałam ze słoniny, która była w przepisie. Może następnym razem
> zrobię według tego. Zdajcie relację.

Pewnie go piekłąś i wysechł. Lepiej dusić po przykryciem, można w
piekarniku. No i koniecznie zamarynować/zabajcować przed przyrządzeniem.
Każde mieso będzie wtedy soczyste.



Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-30 13:41:19 - medea

W dniu 2011-01-30 00:11, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 29 Jan 2011 19:19:07 +0100, medea napisał(a):
>
>> Co z tymi królikami! Ja dzisiaj też robiłam! Ale według innego przepisu.
>> Nie jestem zachwycona, wyszedł trochę za suchy. To chyba dlatego, że
>> zrezygnowałam ze słoniny, która była w przepisie. Może następnym razem
>> zrobię według tego. Zdajcie relację.
> Pewnie go piekłąś i wysechł. Lepiej dusić po przykryciem, można w
> piekarniku. No i koniecznie zamarynować/zabajcować przed przyrządzeniem.
> Każde mieso będzie wtedy soczyste.

Dusiłam pod przykryciem, a wcześniej marynowałam.

Ewa



Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-30 18:38:00 - Ikselka

Dnia Sun, 30 Jan 2011 13:41:19 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2011-01-30 00:11, Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 29 Jan 2011 19:19:07 +0100, medea napisał(a):
>>
>>> Co z tymi królikami! Ja dzisiaj też robiłam! Ale według innego przepisu.
>>> Nie jestem zachwycona, wyszedł trochę za suchy. To chyba dlatego, że
>>> zrezygnowałam ze słoniny, która była w przepisie. Może następnym razem
>>> zrobię według tego. Zdajcie relację.
>> Pewnie go piekłąś i wysechł. Lepiej dusić po przykryciem, można w
>> piekarniku. No i koniecznie zamarynować/zabajcować przed przyrządzeniem.
>> Każde mieso będzie wtedy soczyste.
>
> Dusiłam pod przykryciem, a wcześniej marynowałam.


To może stary być musiał... albo co.
A ja jednak zrobiłam dziś ulubiony obiad MŚK - rosół, sztukę mięsa rosołową
z ziemniakami i skwareczkami i duszoną na maśle marchewką, bo wczoraj mi
się taka wołowinka znów trafiła, że nie sposób było się jej oprzeć. No i
jednak całego królika we dwójkę byśmy nie zjedli, więc parę dni poczeka w
zamrażarce na dzieci.



Re: prośba o interpretację przepisu

2011-01-30 18:57:03 - medea

W dniu 2011-01-30 18:38, Ikselka pisze:
> To może stary być musiał... albo co.

Nie sądzę. Królik jest po prostu bardzo chudy i potrzebuje tłuszczu.
Nawet był w tym moim przepisie, ale z niego zrezygnowałam, bo myślałam,
że nie jest aż taki nieodzowny. Później przejrzałam inne przepisy i
okazuje się, że w każdym jest sporo dodatkowego tłuszczu - albo w
postaci słoniny/boczku, albo chociażby tej śmietany. Następnym razem nie
będę kombinować, tylko zrobię ze słoniną.

Ewa



Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS