Groszek zielony - przetwory - przepisy
2011-07-10 00:12:06 - pw
Szukam przepisu na groszek zielony pasteryzowany i znajduję z kwaskiem
cytrynowym (ewentualnie z sokiem z cytryny). Po co ludzie dodają ten
kwasek i czy można bez (tylko z dodatkiem wody i soli)?
Pozdrawiam
pw
Re: Groszek zielony - przetwory - przepisy
2011-07-10 00:45:50 - Ikselka
> Cześć
>
> Szukam przepisu na groszek zielony pasteryzowany i znajduję z kwaskiem
> cytrynowym (ewentualnie z sokiem z cytryny). Po co ludzie dodają ten
> kwasek i czy można bez (tylko z dodatkiem wody i soli)?
>
> Pozdrawiam
> pw
3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.
--
XL
Prawda o GMO:
supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1PrYQPpgy
Re: Groszek zielony - przetwory - przepisy
2011-07-10 10:05:59 - sez
> 3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
> groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.
To odpowiedź na pytanie pw?
--
Pozdrawiam, sez.
Re: Groszek zielony - przetwory - przepisy
2011-07-10 12:05:04 - Ikselka
> W dniu 2011-07-10 00:45, Ikselka pisze:
>
>> 3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
>> groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.
>
> To odpowiedź na pytanie pw?
Szukam przepisu na groszek zielony pasteryzowany (...)czy można bez (tylko
z dodatkiem wody i soli)?
--
XL
Prawda o GMO:
supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1PrYQPpgy
Re: Groszek zielony - przetwory - przepisy
2011-07-10 18:35:50 - pw
> Dnia Sun, 10 Jul 2011 10:05:59 +0200, sez napisał(a):
>> W dniu 2011-07-10 00:45, Ikselka pisze:
>>> 3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
>>> groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.
Jak się sterylizuje fasolkę?
>> To odpowiedź na pytanie pw?
Częściowa i nie wprost. Nadal nie wiem po co ten kwasek. Będzie bez.
Pozdrawiam
pw
Re: Groszek zielony - przetwory - przepisy
2011-07-10 23:19:35 - Ikselka
> W dniu 10.07.2011 12:05, Ikselka pisze:
>> Dnia Sun, 10 Jul 2011 10:05:59 +0200, sez napisał(a):
>>> W dniu 2011-07-10 00:45, Ikselka pisze:
>>>> 3 dag soli i łyżeczka cukru na litr wody - letnim roztworem zalać surowy
>>>> groszek w słoikach. Sterylizować jak fasolkę.
>
> Jak się sterylizuje fasolkę?
Trzykrotnie. Hasło tyndalizacja.
pl.wikipedia.org/wiki/Tyndalizacja
Dlatego daje się do słoików SUROWY groszek, żeby się w efekcie trzykrotnej
pasteryzacji nie rozpadł.
W przemyśle sterylizuje się przetwory w komorach autoklawowych - zatem nie
ma potrzeby tyndalizacji. Ale w domu trzeba ją wykonywać.
>>> To odpowiedź na pytanie pw?
>
> Częściowa i nie wprost. Nadal nie wiem po co ten kwasek.
Środowisko kwaśne zmniejsza przwdopodobieństwo zalęgnięcia się bakterii
jadu kiełbasianego w domowych przetworach z ziaren roślin strączkowych
(białko!). Ich zakwaszanie polecane było kiedyś ze względu na ewentualne
niedokładne=nieumiejętne pasteryzowanie w warunkach domowych wobec
nieświadomości zagrożenia jadem kiełbasianym.
> Będzie bez.
>
I dobrze. Kwasek do groszku (fasolki) nijak smakowo nie pasuje. Mi. I nigdy
go nie stosowałam.
Ale cukier konieczny - smakowo.
--
XL
Prawda o GMO:
supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1PrYQPpgy
Re: Groszek zielony - przetwory - przepisy
2011-07-11 21:21:22 - pw
>> Jak się sterylizuje fasolkę?
>
> Trzykrotnie. Hasło tyndalizacja.[...]
Bardzo dziękuję za kompletne wyjaśnienia.
Pozdrawiam
pw