Każda z nas ma, albo chociaż powinna mieć, w swojej spiżarce lub szafce jakiekolwiek ciastka. Trzymamy je dla dzieci, albo po prostu aby zaspokoić potrzebę cukru w naszych organizmach. Choć cala nasza rodzina uwielbia te z czekoladą, dziś się nie przydadzą. Dziś potrzebujemy herbatników. Można z nich wykonać iście królewskie desery w zaledwie 10 minut!
- Herbatniki są zdrowym źródłem wartości odżywczych, między innymi ze względu na dużą obecność białka, ważnego dla naszych kości, węglowodanów jako źródła energii dla naszego organizmu, a także cennego błonnika pomagającego w trawieniu. Odmian herbatników jest wiele: te najbardziej znane, to typowe Petit Beurry podawane najczęściej do herbaty, - mówi Mirosława Białogłowicz, technolog żywności oraz prezes ZPC Piast Sp. z o.o.
Do poniższych potrzebujemy słodkich herbatników. Zaopatrzone? To zaczynamy!
Herbatnikowe wysepki skarbów z bitą śmietanką i ulubionymi dodatkami
Z pewnością lepszym pomysłem byłoby samodzielne wykonanie bitej śmietany, ale zakładając nasz powyższy scenariusz nie miałybyśmy na to czasu.
Potrzebne będą: Duża paczka herbatników (np. Petit Beurre ZPC PIAST, Szampanki o smaku bananowym ZPC PIAST), bita śmietana w proszku lub sprayu, chyba że mamy w lodówce 30% słodką śmietankę, dodatki (sezonowe owoce, orzechy, posypki, bakalie),
Przygotowanie deseru: Herbatniki rozkładamy na tacy, nakładamy bitą śmietanę, dekorujemy dodatkami.
Proste? Proste! A jakże pyszne!
Szybki deser pod gruszą
Gruszka nie jest przymusem, możemy wykorzystać do tego deseru każde inne owoce, które akurat mamy w domu.
Potrzebne będą: Duża paczka herbatników (np. Petit Beurre, Szampanki, Leonki ZPC PIAST, jogurt naturalny (duży), gruszki (lub inne owoce)
Przygotowanie: Herbatniki wkładamy do woreczka i tłuczemy na okruszki, gruszki lub inne wybrane owoce, miksujemy do otrzymania musu. Do szklanek nakładamy po kolei w jednakowych warstwach: zmiażdżone herbatniki, jogurt naturalny, zmiksowane gruszki. I gotowe!
Rada: Jeśli owoce, jakie chcesz dodać do deseru są zbyt wodniste możesz wymieszać je z odrobiną miodu, który zagęści nam konsystencję.
Na każdą niespodziewaną sytuację jest sposób. Po podaniu jednego z powyższych deserów, albo innego jaki być może macie w zanadrzu, wy będziecie miały satysfakcję z dobrze ugoszczonych przyjaciół, a goście będą rozpływać się zachwyceni smakiem i pomysłem. Pamiętajcie także, że takie desery możecie wykonać na każdą dowolną okazję i zawsze zyskają przychylność smakujących.
A jeżeli nie masz ochoty nic przygotowywać, wyjmij z szafki smakowe ciasteczka, np. Ciasteczka cynamonowe i przygotuj pyszną herbatę. A potem wraz z przyjaciółmi delektujcie się smakiem, aromatem i wspólnym towarzystwem.