„LOT Catering posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie systemów zarządzania jakością. Zintegrowany System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności jest utrzymywany i certyfikowany we wszystkich zakładach produkcyjnych Spółki (w Warszawie oraz w oddziałach w Krakowie, Gdańsku i w Poznaniu). W roku 2008 uzyskaliśmy numer weterynaryjny dla zakładu produkcyjnego w Warszawie, który uprawnia nas do handlu w krajach Unii Europejskiej” – mówi Hanna Trzeciecka, Dyrektor Biura Jakości LOT Catering.
W celu podnoszenia świadomości pracowników w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności, LOT Catering organizuje systematycznie szkolenia zewnętrzne i wewnętrzne z zakresu Systemu Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności dla swoich pracowników. Dostawcy produktów dla LOT Catering poddawani są rutynowym auditom higienicznym. Spółka stosuje surowe reżimy sanitarne i procedury związane z wyborem kontrahentów, przyjmowaniem dostaw surowców oraz ich magazynowaniem.
„Biuro Jakości LOT Catering, jako wydzielona komórka organizacyjna, definiuje, wdraża i nadzoruje standardy jakości i bezpieczeństwa żywności we wszystkich zakładach produkcyjnych Spółki. W firmie działa interdyscyplinarny Zakładowy Zespół ds. Bezpieczeństwa Żywności. Poza kwestiami jakości i bezpieczeństwa żywności Biuro Jakości realizuje zadania w zakresie Ochrony Środowiska, w tym zadania dotyczące Gospodarki Odpadami” - dodaje Hanna Trzeciecka.
Do codziennej praktyki firmy należy dążenie do zmniejszania niekorzystnego wpływu działalności produkcyjnej i handlowej na środowisko naturalne, poprzez m.in. poprawę wyposażenia technologicznego, racjonalną politykę mediami (wodą, energią elektryczną, gazem) oraz poprzez zapobieganie powstawaniu zanieczyszczeń. W tym celu LOT Catering na bieżąco monitoruje wielkość swojego oddziaływania na środowisko naturalne.
Zintegrowany System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności, wdrożony w LOT Catering, podlega stałej weryfikacji i doskonaleniu m.in. poprzez audity higieniczne klientów lotniczych i nielotniczych oraz poprzez stały wzrost międzynarodowych wymagań jakościowo-higienicznych w branży spożywczej.
*****************
Spółka LOT Catering funkcjonuje od 1992 roku, Zatrudnia 750 wykwalifikowanych pracowników i przygotowuje regularnie posiłki dla 16 linii lotniczych takich jak PLL LOT, British Airways, Lufthansa, Swiss Air i Air France oraz dla rejsów specjalnych i rządowych. Z jej usług korzystało wiele znanych osobistości takich jak; Jan Paweł II, prezydenci USA: Bill Clinton i George W. Bush, premierzy Wielkiej Brytanii: Margaret Thatcher, Tony Blair czy artyści tacy jak Michael Jackson.