Jaki automat?
2012-02-03 12:44:25 - Majka
Prosze, jakiej firmy lub którego modelu konkretnie używacie?
Na co uwazać kupując, czego unikać?
Majka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> www.gazeta.pl/usenet/
Re: Jaki automat?
2012-02-03 13:54:44 - Sławomir Szczyrba
> AUTOMAT DO CHLEBA:
> Prosze, jakiej firmy lub którego modelu konkretnie używacie?
> Na co uwazać kupując, czego unikać?
>
Unikać automatu z jednym mieszadłem.
> Majka
Sławek (a najlepiej to dobry mikser i piekarnik :))
--
________ Już słów mi brak na określenie waszej głupoty. Nazwać was bałwanem
_/ __/ __/ to jeszcze pieszczota. (Przygody Dzielnego Wojaka Szwejka)
\__ \__ \_______________________________________________________________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\dot\pl
Re: Jaki automat?
2012-02-03 14:34:14 - Qrczak
> I odezwał się tymi oto słowy, user znany nam jako Majka :
>> AUTOMAT DO CHLEBA:
>> Prosze, jakiej firmy lub którego modelu konkretnie używacie?
>> Na co uwazać kupując, czego unikać?
>>
> Unikać automatu z jednym mieszadłem.
>
>> Majka
>
> Sławek (a najlepiej to dobry mikser i piekarnik :))
Nawet nie musi być mikser, wystarczy porządna łycha, najlepiej (tak tak L.)
drewniana.
Qra
Re: Jaki automat?
2012-02-03 14:36:45 - gosmo
news:jgghap$hup$1@inews.gazeta.pl...
> AUTOMAT DO CHLEBA:
> Prosze, jakiej firmy lub którego modelu konkretnie używacie?
> Na co uwazać kupując, czego unikać?
> Majka
Mam Moulinex Home Bread Baguette (prezent od teściowej) i gorąco... nie
polecam w ogóle wypiekaczy (przynajmniej do chleba) ;)
Nadaje się wygniecienia ciasta bez brudzenia rąk, ew. do upieczenia
drożdżowca, robienia konfitur nie testowałem. Dobry chleb musi porosnąć parę
godzin (5-7h) na zakwasie bez drożdży a pieczony musi być przy dużej
wilgotności, aby skórka była chrupka. Co do czekania, to owszem, po
mieszaniu można wyłączyć, aby włączyć po wyrośnięciu, ale nie mam kontroli
nad temperaturą pieczenia czy dokładnym ustawieniem czasu. Nie ma również
możliwośći dowilgocenia skórki chleba, bo podczas pieczenia może opaść, a
pod koniec jest już za późno. Taki chleb można zrobić w piecu/piekarniku z
wsuniętym naczyniem z wodą, ewentualnie piekarnikiem z opcją pieczenia w
parze. Ale wiem, że są ludzie z niego zadowoleni (np. moja teściowa), ale
ona to zeżre wszystko ;)
Re: Jaki automat?
2012-02-03 14:40:51 - Ikselka
> Mam Moulinex Home Bread Baguette (prezent od teściowej) i gorąco... nie
> polecam w ogóle wypiekaczy (przynajmniej do chleba) ;)
> Nadaje się wygniecienia ciasta bez brudzenia rąk, ew. do upieczenia
> drożdżowca, robienia konfitur nie testowałem. Dobry chleb musi porosnąć parę
> godzin (5-7h) na zakwasie bez drożdży a pieczony musi być przy dużej
> wilgotności, aby skórka była chrupka.
Dokładnie tak.
Re: Jaki automat?
2012-02-03 21:31:55 - homo erectus
Re: Jaki automat?
2012-02-10 20:29:35 - Biggie
dyskusyjnych:jgghap$hup$1@inews.gazeta.pl...
>AUTOMAT DO CHLEBA:
>Prosze, jakiej firmy lub którego modelu konkretnie używacie?
>Na co uwazać kupując, czego unikać?
Ja używam tego Zelmera, którego dostałem w prezencie www.ceneo.pl/2077338
Piekę chleb na zakwasie, na programie BASIC. Cały proces trwa ok. 3,5 godziny,
chleb jest pyszny, wyrośnięty, a skórka chrupiąca.
Maszyna ma jedno mieszadło i w niczym to nie przeszkadza, więc nie wiem dlaczego
miałaby to być wada jak ktoś wyżej napisał.
Sprzęt używany jest od prawie 2 lat 2 razy w tygodniu i (tfu odpukać) działa bez
zarzutu.
Jedyna wada to głośny sygnał o zakończeniu jakiegoś etapu bądź samego pieczenia,
więc jak ktoś chce skorzystać z pieczenia z timerem, żeby rano mieć gorący chleb
to niech zapomni o spokojnym śnie :)
pozdrawiam
Biggie
Re: Jaki automat?
2012-02-10 20:34:08 - Biggie
dyskusyjnych:jh3r6p$lil$1@inews.gazeta.pl...
>Jedyna wada to głośny sygnał o zakończeniu jakiegoś etapu bądź samego
>pieczenia, więc jak ktoś chce skorzystać z pieczenia z timerem, żeby rano mieć
>gorący chleb to niech zapomni o spokojnym śnie :)
Jest jeszcze jedna wada, ale chyba wszystkich maszyn do chleba, a mianowicie
dziura w spodzie powstająca po wyjęciu mieszadła.
IMO, biorąc pod uwagę powyższe to maszyny z dwoma mieszadłami są gorsze bo
zostawiają 2 dziury ;-)
pzdr
Biggie
Re: Jaki automat?
2012-02-10 23:37:40 - Bydlę
> Jedyna wada to głośny sygnał o zakończeniu jakiegoś etapu bądź samego
> pieczenia, więc jak ktoś chce skorzystać z pieczenia z timerem, żeby
> rano mieć gorący chleb to niech zapomni o spokojnym śnie :)
E tam - to świetna pobudka: Chleb już gotowy, czas wstawać!
:-)
> Jest jeszcze jedna wada, ale chyba wszystkich maszyn do chleba, a
> mianowicie dziura w spodzie powstająca po wyjęciu mieszadła.
> IMO, biorąc pod uwagę powyższe to maszyny z dwoma mieszadłami są gorsze
> bo zostawiają 2 dziury ;-)
Które - sprawdzałem bojem - lepsze są, niż wysoka kromka (mam tak
zakodowane krojenie, że inaczej nie potrafię - góra to góra, dół to
dół).
:-)))
--
Bydlę