pyry sól i szybkowar
2011-02-04 14:38:24 - lamia
Czyżby w krótszym czasie mniej zdążą zaabsorbować?
(z 1,5cm wody, 7miut) - ugotowane 'na gładko' (chyba związane jest to ze
sposobem, w jaki skrobia się rozpada/przetwarza (?)).
Zuważyłam też, że są słodkawe (skrobia w cukier się zaminienia podczas
gotowania?) - może dlatego są 'mniej słone'?
Re: pyry sól i szybkowar
2011-02-04 15:04:04 - panta_rei
> Mam wrażenie, że ziemiaki z szybkowaru są mniej słone.
> Czyżby w krótszym czasie mniej zdążą zaabsorbować?
> (z 1,5cm wody, 7miut) - ugotowane 'na gładko' (chyba związane jest to
> ze sposobem, w jaki skrobia się rozpada/przetwarza (?)).
> Zuważyłam też, że są słodkawe (skrobia w cukier się zaminienia podczas
> gotowania?) - może dlatego są 'mniej słone'?
A może jednak były przemrożone troszkę? Wtedy nabierają słodyczy,
szybciej się gotują, ciężko je dosolić, ale i wygląd też mają jakiś taki
inny
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18 E:19°49'31 jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
Re: pyry sól i szybkowar
2011-02-04 16:16:42 - lamia
news:iih10k$lpa$1@inews.gazeta.pl...
> A może jednak były przemrożone troszkę? Wtedy nabierają słodyczy,
jak każda jażyna/zielenina z marketu (cały rok).
> szybciej się gotują, ciężko je dosolić, ale i wygląd też mają jakiś taki
> inny
taki bardziej szklisty (wg mnie ładny).
Re: pyry sól i szybkowar
2011-02-04 16:33:13 - JBP
news:iih58f$9jg$1@node1.news.atman.pl...
> panta_rei
>> A może jednak były przemrożone troszkę? Wtedy nabierają słodyczy,
> jak każda jażyna/zielenina z marketu (cały rok).
Nie każda jarzyna (a raczej warzywo). Markety sporo importują.
>> szybciej się gotują, ciężko je dosolić, ale i wygląd też mają jakiś taki
>> inny
> taki bardziej szklisty (wg mnie ładny).
Czyli jednak przemrożone. Dzień, dwa później ładna szklistość może zamienić
się w brzydką brunatność i ziemniaki zgniją.
JBP
Re: pyry sól i szybkowar
2011-02-04 20:27:07 - lamia
news:iih67q$9pa$1@node1.news.atman.pl...
> Nie każda jarzyna (a raczej warzywo). Markety sporo importują.
w ilości stosownie dużej, aby koniecznie były zabiegi trwałego
przechowywania
kilka razy widziałam wynosili nowe kontenery to badyle (warzywa/osoce) były
mega zimne
nie obchodzi mnie ile stopni aplikują - na bank tyle żeby naturalna flora
bakteryjna badyli je opuściła
i potem właśnie to gnije
ile razy porównałam trwałość tego samego tak samo wyglądającego badyla z
małego sklepu a z marketu / sklepu typu 'dronka'. można się zdziwić właśnie
w sezonie też, (chyba że któś notorycznie korzysta z marketowych i utracił
kontrolę nad właściwościami produktów).
Re: pyry sól i szybkowar
2011-02-04 20:46:00 - JBP
news:iihju0$cog$1@node1.news.atman.pl...
>> Nie każda jarzyna (a raczej warzywo). Markety sporo importują.
>
> w ilości stosownie dużej, aby koniecznie były zabiegi trwałego
> przechowywania
> kilka razy widziałam wynosili nowe kontenery to badyle (warzywa/osoce)
> były mega zimne
> nie obchodzi mnie ile stopni aplikują - na bank tyle żeby naturalna flora
> bakteryjna badyli je opuściła
> i potem właśnie to gnije
>
> ile razy porównałam trwałość tego samego tak samo wyglądającego badyla z
> małego sklepu a z marketu / sklepu typu 'dronka'. można się zdziwić
> właśnie w sezonie też,
Z tym się zgadzam. Małe sklepy/stragany nie mają miejsc na przechowywanie,
dlatego obrót towarem jest u nich szybszy, częściej dowożą świeże. Choć z
tą świeżością w małych też bywa różnie. Jeśli kupują w hurtowni, Makro,
Selgrosie, czas i warunki przechowywania są podobne. Ponadto małe sklepy i
stragany wyłączają energię elektryczną na noc, w dzień wystawiają nieco
towaru przed sklep - co sprzyja przemarzaniu.
JBP
trzecie życie badyla (Re: pyry sól i szybkowar)
2011-02-05 00:34:52 - lamia
news:iihl1p$cvb$1@node1.news.atman.pl...
> Jeśli kupują w hurtowni, Makro, Selgrosie, czas i warunki przechowywania
> są podobne. Ponadto małe sklepy i stragany wyłączają energię elektryczną
> na noc, w dzień wystawiają nieco towaru przed sklep - co sprzyja
> przemarzaniu.
no tego nie wzięłam pod uwagę - że oni kupują od molochów
kurdę no, jak tu się bronić przed badylarską padliną
koniec świata, karrrambaaaa
Re: trzecie życie badyla (Re: pyry sól i szybkowar)
2011-02-05 05:30:45 - Panslavista
news:iii2eh$g44$1@node1.news.atman.pl...
> JBP
> news:iihl1p$cvb$1@node1.news.atman.pl...
>> Jeśli kupują w hurtowni, Makro, Selgrosie, czas i warunki przechowywania
>> są podobne. Ponadto małe sklepy i stragany wyłączają energię elektryczną
>> na noc, w dzień wystawiają nieco towaru przed sklep - co sprzyja
>> przemarzaniu.
>
> no tego nie wzięłam pod uwagę - że oni kupują od molochów
> kurdę no, jak tu się bronić przed badylarską padliną
> koniec świata, karrrambaaaa
Jeździć na giełdę lub kupować w małych miastach na targach.
Re: trzecie życie badyla (Re: pyry sól i szybkowar)
2011-02-05 19:05:12 - lamia
news:4d4cd285$0$2445$65785112@news.neostrada.pl...
> Jeździć na giełdę lub kupować w małych miastach na targach.
do śmierci giełd. szkoda,.
Jesteśmy ostatnim/przedostatnim pokoleniem w kraju, które będzie pamiętało
rynki.
btw - pojawiają się też stoiska-przemiał (ceny odrobinę niższe niż wszyssy
dookoła, i obrót-masówa). Oczywiście dobrze wiaodmo które to, ale tendencja
nie jest dobrze wróżąca. Stoisko z jabłkami o równej średnicy - kpina z
klien.. zająca.
Re: trzecie życie badyla (Re: pyry sól i szybkowar)
2011-02-05 19:55:43 - Panslavista
news:iik3gg$rvl$1@node1.news.atman.pl...
> Panslavista
> news:4d4cd285$0$2445$65785112@news.neostrada.pl...
>> Jeździć na giełdę lub kupować w małych miastach na targach.
Ależ są! Zwane teraz bazarkami. Okolice na północ od Warszawy - Legionowo,
Radzymin, Serock.
W Warszawie - Bronisze, nie wiem jak teraz na Alei Krakowskiej, nie wiem jak
z giełdą na Polnej i na Puławskiej - w okolicach Dworca Południowego.
Oczywiście wiele z nich zostało zlikwidowanych lub przeniesionych ze szkodą
największą dla kupujących.
Wszyscy są zmuszani do kupowania beleczego w smarketach i oszyłomach.
Re: trzecie życie badyla (Re: pyry sól i szybkowar)
2011-02-06 10:25:07 - krys
Oczywiście dobrze wiaodmo które to, ale
> tendencja nie jest dobrze wróżąca. Stoisko z jabłkami o równej średnicy -
> kpina z
> klien.. zająca.
Ale o co chodzi? Co jest dziwnego w sortowaniu jabłek?
J.
Re: pyry sól i szybkowar
2011-02-04 17:14:22 - panta_rei
> panta_rei
> news:iih10k$lpa$1@inews.gazeta.pl...
>> A może jednak były przemrożone troszkę? Wtedy nabierają słodyczy,
> jak każda jażyna/zielenina z marketu (cały rok).
>
>> szybciej się gotują, ciężko je dosolić, ale i wygląd też mają jakiś taki
>> inny
> taki bardziej szklisty (wg mnie ładny).
Dokładnie to miałem na myśli ;-)
Pozdrawiam!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
N:54°22'18 E:19°49'31 jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
Re: pyry sól i szybkowar
2011-02-04 17:20:32 - Ikselka
> Dnia 04.02.2011 lamia
>> panta_rei
>> news:iih10k$lpa$1@inews.gazeta.pl...
>>> A może jednak były przemrożone troszkę? Wtedy nabierają słodyczy,
>> jak każda jażyna/zielenina z marketu (cały rok).
>>
>>> szybciej się gotują, ciężko je dosolić, ale i wygląd też mają jakiś taki
>>> inny
>> taki bardziej szklisty (wg mnie ładny).
>
> Dokładnie to miałem na myśli ;-)
>
> Pozdrawiam!
Jak dla mnie - gotowane ziemniaki mają być puszyste, nie szkliste. Szkliste
mogą być tylko w zapiekance lub sałatce.