To jednak nie koniec dobrych wiadomości! Dzięki wysokiej zawartości tyrozyny, sery zwiększają poziom energii oraz... dobrego humoru. Aminokwas ten wzmacnia naszą odporność na zmęczenie i stres, a co za tym idzie – poprawia samopoczucie.
W krajach wytwarzających największą ilość serów – we Francji, Włoszech, Szwajcarii czy Holandii, sery stanowią nie tylko pożywną i szybką przekąskę, ale są ważnym elementem prawdziwej kulinarnej uczty. Na polskich stołach zwyczaj ten nie jest jeszcze popularny, a Polacy uwielbiają wykorzystywać sery głównie do sałatek. Najpopularniejsze to te z serem feta oraz włoską mozzarellą.
Podravka inspiruje!
Zapiekane roladki z bakłażana, mozzarelli i pomidorów
Rodzaj przyprawy: Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów
Przepis na 2 porcje:
1 mały bakłażan
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia, plus odrobina do skropienia gotowych roladek
60 g mozzarelli z zalewy, pokrojonej na 6 plasterków
1 pomidor, pokrojony na 6 plastrów
Opakowanie Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów
1 łyżeczka octu balsamicznego
6 dużych liści bazylii
Vegeta natur do warzyw grillowanych
Opis wykonania:
1) Bakłażan pokroić na sześć cienkich plastrów. Wyrzucić zewnętrzne plastry. Doprawić Vegeta natur do warzyw grillowanych i odstawić na 10 minut.
2) Rozgrzać patelnię karbowaną wcześniej skropioną oliwą. Położyć na niej bakłażana i smażyć po 4 minuty z każdej strony. W razie potrzeby ponownie posmarować patelnię oliwą.
3) Bakłażana zdjąć z patelni. Na każdym plastrze umieścić plaster pomidora, sera oraz liść bazylii. Doprawić Vegetą Natur do mozzarelli i pomidorów. Zwinąć w roladki i położyć ponownie na patelnię. Smażyć przez ok. 4 minuty pod przykryciem. Przed podaniem skropić oliwą i balsamicznym octem.
Smacznego!
Więcej na: http://www.vegeta.pl i https://www.facebook.com/SekretyMojejKuchni
Dodatkowe informacje:
Biuro Prasowe Podravka
Walk PR
Anna Konieczna
T. +48 22 657 22 76
podravka@pressoffice24.pl