Czy pizza może kosztować kilka euro?
Czy pizza we Włoszech może kosztować kilka euro? Dyskusję na ten temat w upalne dni na progu lata prowadzą biznesmen, właściciel luksusowych lokali i piekarze pizzy z Neapolu. Przypominają oni, że od lat karmią tym prostym daniem kolejne pokolenia; zawsze za niewielką sumę.
Polemikę wywołał znany przedsiębiorca Flavio Briatore, który otworzył luksusową pizzerię w Rzymie, gdzie pizza kosztuje od 15 do 29 euro; najdroższa zaś 65 euro.
„Jak można sprzedawać pizzę za 4-5 euro? Co oni do niej dodają, żeby mieć takie niskie ceny?” - zapytał biznesmen w mediach społecznościowych broniąc swojego cennika i tłumacząc go między innymi kosztem produktów wysokiej jakości.
Restauratorowi odpowiedzieli pizzaioli, czyli piekarze pizzy z Neapolu. Ich sztuka wypieku została wpisana na listę dziedzictwa ludzkości UNESCO.
Flagowy wypiek mistrzów, czyli pizza margherita kosztuje w tym mieście kilka razy mniej. Gremialnie piekarze, wspierani przez lokalne władze postanowili odpowiedzieć serwując we wtorek w historycznym lokalu w Neapolu margheritę za 4 euro i rozdając za darmo tę na wynos. Jak ogłosili, w ten sposób chcą pokazać, jak przygotowuje się potrawę ”bardzo tanią, a zarazem zdrową i prawdziwą”.
“W sprawie neapolitańskiej pizzy nie przyjmujemy pouczeń od kogoś, kto nie ma do tego żadnego tytułu" - oświadczył Francesco Emilio Borrelli z władz regionu Kampania.
Przy okazji tej polemiki przypomniano tradycję spod Wezuwiusza. Ubodzy neapolitańczycy w czasach ciężkiego kryzysu przychodzili na pizzę obiecując, że zapłacą za nią za 8 dni. Długi zawsze spłacali, a system ten działał.
W jednym ze znanych lokali w mieście postanowiono zwyczaj ten teraz przywrócić.
Dołącz do dyskusji: Czy pizza może kosztować kilka euro?