Jeśli szukasz przepisu na pyszne i pomysłowe dania dla swojej pociechy zapraszamy do zapoznania się z poniższym tekstem. Zebraliśmy w nim przepisy, które rozbudzą dziecięca fantazję. Zaproś dziecko do kuchni, ustal plan działania i wspólnie przygotujcie pyszny posiłek. Poprzez angażowanie dziecka w przygotowanie dania przekonasz je bez trudu, że pomaganie w domowych obowiązkach jest naturalne i przyjemne. Zobacz ile radości przyniesie Wam wspólne gotowanie. Po jeszcze więcej przepisów zapraszamy na stronę http://www.knorr.pl/strona/przepisy-dla-dzieci.
Zupa
Słoneczna zupa
Składniki:- Bulionetka Bulion wołowy KNORR
- 5 marchewek (ok. 800 g)
- 1 mała pietruszka (ok. 80 g)
- 1 cebula(ok. 80 g)
- Rama Culinesse do smażenia
- Pieprz
- Cukier do smaku
Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, podsmaż w garnku na Ramie Culinesse i następnie dodaj resztę warzyw. Całość zalej 1 litrem wody i dodaj Bulionetkę KNORR. Gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wszystko zmiksuj i dopraw do smaku. Najlepiej podawać z groszkiem ptysiowym.
Danie główne
Czapka krasnala - Gyros w tortilli
Składniki:
- 1 paczka tortilli
- 300 g piersi z indyka
- 1 łyżka Przyprawy do gyrosa KNORR
- 1 Sos sałatkowy czosnkowy Knorr
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 zielone ogórki
- 50 ml oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Mięso z indyka pokrój w drobne w paseczki. Zamarynuj w Przyprawie do gyrosa KNORR i podsmaż na patelni.
- Ogórki obierz ze skóry i zetrzyj je na tarce. Jogurt wymieszaj z sosem czosnkowym KNORR i połącz z ogórkiem, tworząc sos tzatziki.
- Tortillę zwiń w rożek, włóż do niej podsmażonego indyka i na koniec polej sosem tzatziki.
Szaszłyki prawdziwych piratów
Składniki:
· 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
· 2 jajka
· 1 średniej wielkości marchewka
· Posiekana natka pietruszki
· 200 g bułki tartej
· Bulionetka bulion wołowy KNORR
· 3 rodzaje papryki po 1 sztuce: papryka żółta, zielona, czerwona
· Patyczki do szaszłyków
· Ogórek do dekoracji
Sposób wykonania:
W 100 ml wody ugotuj bulionetkę KNORR i wystudź. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, startą marchewką i bulionetką. W razie konieczności dopraw. Formuj małe kulki - dzieci na pewno chętnie zrobią to za Ciebie. Razem z dzieckiem panieruj kulki w bułce tartej i smaż na patelni, aż nabiorą rumianego koloru. Odstaw na ręczniku papierowym. Kulki można również opiec w piekarniku bez użycia tłuszczu. Niech dziecko za pomocą plastikowego noża pokroi paprykę w dużą kostkę. Razem z maluchem nadziewaj na patyczki na przemian mięsne kulki i paprykę. Uważaj, aby mięso było już odpowiednio wystudzone. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 10 minut. Podawaj np. z Fixem KNORR Danie na dziś Spaghetti Napoli. Potrawę udekoruj wachlarzykami z ogórka. Ogórka przekrój wzdłuż na pół. Następnie krój w plastry, docinając do końca np. co trzeci, lub co piąty plasterek. Rozkładaj jak wachlarzyk.
Kosmiczne Ślimaki
Składniki:
· 0,5 l mleka
· 20 dag mąki pszennej
· 4 jajka
· 30 ml oleju
· Szczypta cukru i soli
· Przyprawa w mini kostkach Pietruszka KNORR
· Przyprawa w mini kostkach Bazylia KNORR
· 10 plasterków szynki
· 200 g naturalnego twarożku
· 150 g mrożonego szpinaku
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto naleśnikowe. Dzieci na pewno z chęcią odmierzą wszystkie składniki. Do miski wlej mleko, dodaj jaja, olej, szczyptę soli, pieprzu oraz przyprawy w mini kostkach KNORR. Na końcu stopniowo dodawaj mąkę i cały czas mieszaj. Ciasto zabarw na zielono szpinakiem i całość zmiksuj za pomocą blendera. Smaż zielone naleśniki. Gotowe placki dzieci mogą smarować serkiem i kłaść szynkę. Zwiń naleśniki przy użyciu folii spożywczej i odstaw do lodówki na 1 godzinę, tak aby ruloniki dobrze się skleiły. Następnie krój w plastry, z których każdy razem z dzieckiem przekłuwaj wykałaczką. W środku powinny powstać ślimaczki z serka i szynki.
Pizza „Twarz”
Składniki:· 1 opakowanie Pizzy KNORR
· 1 szklanka tartego sera mozarella (ok. 200 g)
· 1 czerwona cebula (ok. 80 g)
Do dekoracji:
· 1 pomidor (ok. 80 g)
· kilka sztuk czarnych oliwek (ok. 25 g)
· 3 plasterki szynki (ok. 15 g)
· 1 czerwona cebula (ok. 80 g)
· 1 duża pieczarka (ok. 30 g)
· 50 g rucoli
Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę możemy przygotować razem z dzieckiem według przepisu na opakowaniu. Pozwól aby dziecko spróbowało samo ukręcić pizzę. Przygotuj sos do pizzy według przepisu na opakowaniu. Po uformowaniu pizzy pozwól dziecku posmarować ją sosem, posypywać serem i układać na niej warzywa tak, aby pizza zaczęła przypominać warzywną buzię. Pizzę piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220° C.
Sałatka
Tęczowa sałatka
Składniki:
· 300 g młodego szpinaku
· 3 pomarańcze
· 3 grejpfruty
· 1 marchewka
· 10 g orzechów włoskich
· Sos sałatkowy Zioła ogrodowe KNORR
Sposób wykonania:1. Szpinak umyj, następnie osusz i przełóż do miski.
2. Marchewkę zetrzyj na tarce połącz ze szpinakiem.
3. Z pomarańczy i grejpfrutów wytnij filety, a z reszty owoców wyciśnij sok.
4. Powstały sok pomieszaj z oliwą z oliwek i sosem sałatkowym KNORR. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszaj. Sałatkę rozłóż do misek, a po wierzchu posyp orzechami.
Po więcej przepisów na pyszne dania zapraszamy na http://www.knorr.pl/strona/przepisy-dla-dzieci